Het gaat goed met de toerismesector in Spanje. De meest recente cijfers laten zien dat steeds meer internationale toeristen het Iberisch Schiereiland weten te vinden als populaire vakantiebestemming. Het afgelopen jaar heeft Spanje een recordaantal van 94 miljoen internationale toeristen mogen begroeten, een stijging van maar liefst 10 procent ten opzichte van 2023. Deze bezoekers gaven hadden nogal wat te verteren, want gezamenlijk gaven ze ongeveer 126 miljard euro uit, wat neerkomt op een toename van 16 procent in vergelijking met 2023 (Bron: INE). Het Verenigd Koninkrijk is de hofleverancier wat toeristen betreft, gevolgd door Frankrijk en Duitsland. Wat verder opvalt is de groei van toeristen uit de Verenigde Staten en China.
Overwinteraars dragen fors bij aan deze cijfers, vooral in regio’s zoals de Costa Blanca en de Costa del Sol, waar veel Noord-Europeanen de winter doorbrengen. Deze trend helpt bij het verlengen van het toeristenseizoen en is een stimulans voor de lokale economie buiten de traditionele zomermaanden. Maar er zijn meer redenen die zorgen voor deze groei, denk daarbij aan:
Ook Nederlandse toeristen spelen ook een belangrijke rol in deze groei. In 2024 bezochten maar liefst 4.780.863 Nederlanders Spanje. En dat is een stijging van 10,7 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Nu moet dit getal wel even verder worden toegelicht.
Traditioneel zijn Frankrijk en Duitsland de populairste bestemmingen waar wij Nederlanders het liefst naar toe gaan. Maar als je naar migratiecijfers kijkt, is Spanje wel degelijk een van de populairste bestemmingen voor Nederlanders die emigreren of overwinteren.
Frankrijk en Duitsland blijven qua toerisme toonaangevend, maar Spanje heeft een aantal voordelen die het juist voor ons Nederlanders aantrekkelijk maken, we noemen er vijf:
Frankrijk en Duitsland blijven belangrijk, maar Spanje heeft duidelijk een veel sterkere mix van levenskwaliteit en economische voordelen die behoorlijk doorwegen. Een euro is hier net wat meer waard als in Frankrijk en Duitsland. Dit is niet echt verrassend, want de trend is al jaren zichtbaar. Overwinteren is een heel breed begrip maar we kiezen steeds vaker voor het mooie weer.
De cijfers van het NCI (zie boven) vragen wel wat extra uitleg omdat er verschillende manieren zijn om toerismecijfers te rapporteren. Het CBS rapporteert dat Nederlanders in 2023 ongeveer 3,6 miljoen vakanties naar Duitsland en 2,9 miljoen naar Frankrijk maakten. Deze cijfers tellen het aantal vakanties, ongeacht of een persoon meerdere keren per jaar naar hetzelfde land reist.
Landen zelf rapporteren vaak het aantal overnachtingen door buitenlandse toeristen. Zo registreerde Duitsland in 2023 ongeveer 11,5 miljoen overnachtingen door Nederlandse toeristen. Dit cijfer telt elke overnachting afzonderlijk, wat betekent dat als een persoon meerdere nachten verblijft, elke nacht wordt meegeteld.
Voor Frankrijk zijn dergelijke specifieke cijfers over het aantal overnachtingen door Nederlandse toeristen niet direct beschikbaar. Echter, gezien de populariteit van Frankrijk als vakantiebestemming, is het aannemelijk dat het aantal overnachtingen door Nederlandse toeristen ook aanzienlijk is. Frankrijk is vooral een vakantieland, maar niet direct een land waar we gaan overwinteren. Duitsland is ook populair voor stedentrips wat weer overeenkomt met Spanje.
Het verschil in rapportagemethoden, aantal vakanties versus aantal overnachtingen, verklaart hiermee voor een deel het verschil in de cijfers. Helaas zijn exacte cijfers waarbij elk bezoek afzonderlijk wordt geteld niet direct beschikbaar voor alle landen.
In Portugal is een vergelijkbare trend te zien, met name in de Algarve, die populair is onder overwinteraars en digital nomads en remote werkers vanwege hetzelfde milde klimaat als in Spanje en de aantrekkelijke kustlijn. Ook hier spelen levensonderhoud, cultuur en levensstijl en belastingvoordelen een grote rol.
Hoewel we geen specifieke cijfers hebben kunnen vinden, draagt de groeiende toestroom van toeristen bij aan de groei van het toerisme in Portugal. Deze ontwikkelingen van de stijgende toeristenaantallen en de populariteit van overwinteren in deze regio’s sluiten aan bij eerdere blogs die we hebben geschreven.
Wat op termijn nog wel een rol kan gaan spelen is dat de groei van het toerisme ook wel degelijk uitdagingen met zich meebrengt. In steden als Barcelona en zowel op de Balearen en Canarische Eilanden zijn inmiddels protesten vanuit de lokale bevolking geweest tegen massatoerisme. Het benadrukt de noodzaak van duurzaam toerisme waarbij zowel het economisch voordeel als het welzijn van de lokale gemeenschap in balans blijft.
Geen eenvoudig onderwerp maar wel iets waar overheden, grote touroperators en gevestigde reisorganisaties het aantal toeristen beter zou moeten verdelen over regio’s en seizoenen. Al was het maar door bijvoorbeeld onbekendere bestemmingen te promoten en toeristische accommodaties te reguleren. Dit laatste zou het doel zou moeten zijn om soort van balans te vinden tussen het aantrekken van toeristen en het behouden van de leefbaarheid en kwaliteit van de lokale bevolking.
Daarbij speelt bewustwording ook een rol. Campagnes kunnen toeristen ook aansporen tot een iets meer respectvol gedrag en bijvoorbeeld door duurzaam reizen te belonen. Al met al blijft het toerisme van groot belang voor zowel Spanje als Portugal.