Reizen

De ultieme route voor een roadtrip door Kroatië + de mooiste stops

Avatar foto
Marloes de Hooge

Met sprookjesachtige watervallen, oude steden uit de middeleeuwen en zonovergoten eilanden is Kroatië een fantastische roadtrip bestemming. De wegen zijn goed, de steden nog beter en de natuur het allerbest. Voor de kust in de helderblauwe Adriatische zee liggen tientallen bewoonde, prachtige eilanden. En dus hop je hier tijdens het roadtrippen ook van eiland naar eiland om de mooiste plekken van Kroatië te ontdekken. Magische zonsondergangen en dromerige dorpen maken de reis compleet. Volg de kustlijn voor een waanzinnig roadtrip door Kroatië! Wij hebben de ultieme route voor je uitgestippeld en laten je zien wat de beste plekken zijn om te stoppen.

De mooiste route door Kroatië

Kroatië is een van de vriendelijkste landen van Europa om rond te reizen. De Kroaten zijn zeer gastvrij en iedereen spreekt Engels – zelfs zo goed dat je nauwelijks de Kroatische taal hoort. En er is simpelweg heel veel te ontdekken, zeker als je de kustlijn van de Adriatische Zee volgt.

Wie de topografische kaart van Kroatië eens goed bekijkt, ziet aan de zuidkust een opvallende inham. Kroatië is geen aaneengesloten land. Bosnië en Herzegovina grenst voor een klein stukje ook aan de Adriatische zee en hakt Kroatië als het ware in tweeën. Met de komst van de gloednieuwe Pelješac-brug reis je nu tussen Split en Dubrovnik volledig over de weg door Kroatië. En dat is heel handig, want dat bespaart je de wachttijd (en gedoe) aan de Bosnische grens. Het is daarnaast ook nog eens een hele mooie route om te rijden.

De wegen zijn goed, de snelwegen vaak zelfs splinternieuw, maar veel leuker zijn de slingerende kustwegen. Zoals door de Makarska Rivièra, een schitterende route om te rijden. Deze route volgt de Kroatische kust van zuid naar noord en is vanzelfsprekend net zo goed andersom te maken. Wij reden van Dubrovnik via Hvar en Brac naar Split, Krka en Zadar. Een waanzinnige reis om te maken.

Deze route is 560 kilometer lang. Trek daar zeker 10-14 dagen voor uit, om deze roadtrip op je gemak te kunnen maken.

De complete route van deze reis vind je hier in Google Maps.

Hoe reis je naar Kroatië?

Het is een flink eind rijden om met eigen vervoer naar Kroatië te reizen. Zeker als je deze route wilt rijden, die je meeneemt naar Dubrovnik in het zuiden. Dat is vanaf Nederland ongeveer 1.900 kilometer en wellicht te ver om zelf te doen (of je moet heel lang de tijd hebben voor deze reis). De beste optie om er te komen is vliegen naar Zadar of Dubrovnik, afhankelijk van waar je aan deze roadtrip wil beginnen.

Met zowel KLM (vanaf Schiphol) als Transavia (vanaf Rotterdam-The Hague) vlieg je in ongeveer 2 uur naar Dubrovnik. En met Transavia vlieg je ook goedkoop naar Zadar.

▸ Tip: zoek je een huurauto voor Kroatië? Kijk dan eens naar het aanbod van Sunny Cars. Het voordeel is dat je hier altijd 100 procent verzekerd bent.

De mooiste route om te rijden: volg de kust van Dubrovnik naar Zadar
De mooiste route om te rijden: volg de kust van Dubrovnik naar Zadar
Roadtrippen in Kroatië is vooral ook genieten van het rijden over deze mooie kustwegen
Roadtrippen in Kroatië is vooral ook genieten van het rijden over deze mooie kustwegen

1. Start je reis in Dubrovnik

Een roadtrip beginnen met het hoogtepunt is natuurlijk niet verstandig, maar voor deze reis moet je een uitzondering maken. Dubrovnik is een van de mooiste steden van Europa, liggend op een volledig ommuurd schiereiland. Een stad waar ook jij ongetwijfeld je hart aan gaat verliezen. Wanneer je door de smalle bloemrijke straatjes wandelt ga je terug in de tijd, eeuwen terug. En het is een stad met flinke hoogteverschillen en dat zorgt ook voor mooie uitzichtpunten.

Het oude centrum van Dubrovnik is vrij compact, autovrij en beeldschoon. En heel druk, zeker in de zomermaanden. Het is dus slim om Dubrovnik ’s morgens vroeg te bezoeken, of juist buiten het hoogseizoen om. Doordat hier ook veel cruiseschepen aanmeren, is het in de zomer middag op de dag het allerdrukst: probeer dat te vermijden.

▸ Tip: De beste tips om te doen in Dubrovnik lees je hier

Wat je zeker niet mag missen, is dit bijzondere strandje op twintig minuten rijden van de oude stad: Pasjača Beach. Het werd al eens uitgeroepen tot het mooiste strand ter wereld. Je komt er via een smalle trap naar beneden en door een korte tunnel. Neem hier je eerste duik in het heldere water. Wandel over de oude stadsmuren (UNESCO-werelderfgoed) en geniet van uitzicht op de stad vanaf de berg Srd.

Na al deze hoogtepunten wachten er nóg meer: een roadtrip door Kroatië zit vol verrassingen!

▸ Overnachten: Wij sliepen in Boutique Villa Dorma aan de rand van het oude centrum, een aanrader!

Begin je reis in het zuiden in de prachtige stad Dubrovnik
Begin je reis in het zuiden in de prachtige stad Dubrovnik
Zeker doen: een wandeling over de oude stadsmuren
Zeker doen: een wandeling over de oude stadsmuren

2. Een mooie route van Dubrovnik naar Drvenik

Na de stad gaat de roadtrip pas écht beginnen. En het is meteen een genot om hier te rijden. Het uitzicht gaat geen seconde vervelen, omdat je steeds weer uitkijkt over mooie eilanden om je heen, mooie wegen en bruggen er tussendoor en de natuur aan de kust is zeker ook prachtig om te zien. Zo kom je ook over de Peljesac-brug die in juni 2022 werd geopend.

Het is leuk om ook even te stoppen langs de kant van de weg. Overal kom je kleine stalletjes tegen met vers fruit en andere lokale producten zoals wijn, jam en olijfolie.

In het knusse badplaatsje Drvenik moet je zijn om de boot naar Sućuraj te nemen. Dat is het meest oostelijke plaatsje op het eiland Hvar. Het is verstandig om op tijd bij de boot te zijn, want ook al heb je een kaartje: vol=vol. En dat is geen straf, want Drvenik heeft een mooi (kiezel)strand met leuke, kleurrijke terrasjes rondom, waar je lekker kunt lunchen terwijl je nageniet van de eerste kilometers van deze roadtrip.

De overtocht van Drvenik naar Sućuraj op Hvar duurt een half uur. Zorg dat je de laatste minuten van de overtocht boven op het dek staat, om alvast te genieten van de aanblik op Hvar. De schoonheid spat er vanaf. 

▸ Tip: tickets voor de ferry boek je online via Jadrolinija, of koop je bij het loket in Drvenik. De prijzen zijn gelijk maar het is wel handig om online een kaartje te kopen, dan hoef je niet meer in de rij te staan. 

De aanleg van deze brug maar een roadtrip een stuk makkelijker
De aanleg van deze brug maar een roadtrip een stuk makkelijker
Stop onderweg om lekkers in te slaan bij dit soort leuke stalletjes
Stop onderweg om lekkers in te slaan bij dit soort leuke stalletjes

3. Genieten op Hvar

Al bij aankomst op Hvar word je meteen verrast door de schoonheid en de gezellige sfeer op dit eiland. Het schattige vissersdorpje Sucuraj is namelijk een plaatje om te zien. Er loopt maar één weg richting het westen, navigatie is hier overbodig, en dus kun je meteen met je auto van de boot afrijden en het eiland gaan verkennen.

Hvar is een bijzonder eiland dat een hoop mensen zal aanspreken. Want of je op zoek bent naar afgelegen stranden, dromerige dorpen of juist een levendige stad met bruisend uitgaansleven zoekt, het kan allemaal hier.

▸ Tip: De beste tips om te doen op Hvar lees je hier

Op Hvar vind je drie ‘grotere’ plaatsen: Jelsa, Stari Grad en Hvar Town. En dat zijn meteen ook dé must-sees – waarbij Stari Grad wel veruit mijn favoriet is. Alledrie charmant om te zien en gezellig om doorheen te wandelen. De mooiste stranden van Hvar vind je aan de zuidkust van het eiland, zoals Pokonji dol en Dubovica Beach.

Trek voor Hvar een dag of 2/3 uit, want er is hier veel te ontdekken. En voor zo’n mooi eiland moet je de tijd nemen.

▸ Overnachten: wij sliepen in Madraguda Old City, een modern hotel midden in het centrum van Stari Grad. Hele goede keuze!

Al bij de eerste aanblik op Hvar ben je verliefd
Al bij de eerste aanblik op Hvar ben je verliefd
Hvar Town is prachtig en gezellig (en heel warm in de zomer!)
Hvar Town is prachtig en gezellig (en heel warm in de zomer!)

4. Eilandhoppen naar Brac

Vlak naast Hvar ligt het eiland Brac, dat weer heel anders is. Een bijzonder eiland, dat je zeker óók wil ontdekken, maar dan sta je wel voor een logistieke uitdaging. Vanuit Jelsa op Hvar vaar je naar het plaatsje Bol op het eiland Brač. De auto kan niet mee, want er is simpelweg geen autoboot beschikbaar tussen deze twee eilanden. Wat je wel kunt doen is de auto op Hvar laten staan en te voet aan boord van de boot gaan. In de haven van Bol kun je dan een scooter huren om Brac te kunnen ontdekken. Een aanrader om het op deze manier te doen!

Brač heeft de hoogste heuvels van alle Kroatische eilanden, geweldige uitzichtpunten en waanzinnige stranden. De sfeer is er anders dan op Hvar: het is wat ruiger en minder gepolijst. Supetar is het mooiste plaatsje op het eilanden, met oude, middeleeuwse straatjes. En ook Milna, dat mediterraans oogt, is leuk om te bezoeken. Zin om te hiken? Klim dan naar het Blaca klooster, waar je alleen te voet kunt komen. 

Dé must-see op Brac is het beroemde strand Zlatni Rat. Alles aan dit witte kiezelstrand is uniek. Door stroming is de v-vorm ontstaan, die er steeds weer een beetje anders uit kan zien. Vanuit de hoogte zie je deze vorm het beste, bijvoorbeeld vanaf de top van Vidova Gora, de hoogste berg op het eiland. Al zijn de stranden van Dračeva en Sveti Rok zeker zo indrukwekkend.   

Zlatni Rat is het mooiste strand van Brac
Zlatni Rat is het mooiste strand van Brac
Zonsondergang in Supetar, een van de mooiste plekjes op Brac
Zonsondergang in Supetar, een van de mooiste plekjes op Brac

5. Ontdek de charme van Split

Vanuit Hvar vaar je weer naar het vasteland, naar misschien wel de bekendste stad van Kroatië. Split staat bekend om het betoverende uiterlijk in combinatie met de charmante ligging aan zee. Knusse steegjes, sfeervolle pleinen en zonovergoten stranden: het is er allemaal in Split.

Deze schoonheid heeft de stad vooral te danken aan de Romeinse keizer Diocletianus. Hij bouwde er een gigantisch paleis – het Paleis van Diocletianus – dat uitgroeide tot het stadshart van Split. De rest van de stad is om dit paleis heen gebouwd, in dezelfde stijl. Bijna iedere stadsmuur, toren of historisch bouwwerk was ooit onderdeel van dit paleis. Bekijk ook de St. Martin’s Church, een super smal kerkje dat slechts 1,64 meter breed is.

Dé tip om te doen in Split is het beklimmen van de heuvel Marjan, je kunt het niet echt een berg noemen. Dat kost je niets, alleen wat zweetdruppels, en je hebt er prachtig uitzicht over de stad. Zeker de moeite waard! En wandel naar Bačvice, dit stadsstrand in Split is een van de weinige zandstranden aan de Adriatische kust.

Voor het beste uitzicht over Split en de omgeving rijd je in zo’n twintig minuten naar het dorp Klis. Vanaf hier wandel je naar het hoogste punt van het dorp: het Fort van Klis. Niet alleen het uitzicht maakt een bezoek aan dit fort de moeite waard. Het is ook het oudste, smalste én langste fort van Kroatië.

▸ Overnachten: In de smalle steegjes van Split vind je Slavija Culture Heritage Hotel, een aanrader om te overnachten!

Neem vanaf Hvar de ferry naar Split om verder te roadtrippen
Neem vanaf Hvar de ferry naar Split om verder te roadtrippen
Split mag je zeker ook niet missen
Split mag je zeker ook niet missen

6. Šibenik is het best bewaarde geheim van Kroatië

Een stukje noordelijker ligt de stad Šibenik, het is de grote geheimtip aan de Kroatische kust. Veel minder bekend dan de steden Split, Dubrovnik en Zadar en minstens zo mooi. De kans is groot dat dit ook jouw favoriete stad wordt. Omdat ik eigenlijk niets wist van Šibenik, en volledig verrast werd door de charme van deze stad, genoot ik hier misschien wel het meest.

De geschiedenis van Šibenik gaat iets minder ver terug, deze stad is niet gesticht door de Romeinen of Grieken maar door de Kroaten zelf. En dat hebben ze met veel smaak gedaan. Een wirwar aan smalle doorgangen maakt het leuk om hier rond te dwalen. Op de Sint-Jacobuskathedraal na, een stukje werelderfgoed, ontbreken de echte hoogtepunten en ervaar je het lokale leven in Kroatië. En juist daarom is Šibenik zo leuk. In de zomermaanden leef je hier buiten en dus is het er van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat super gezellig. De terrassen zitten altijd vol. En er zijn ook verrassend veel leuke restaurants te vinden.

De stad werd in het verleden goed bewaakt vanuit verschillende forten. Vanuit St. Michael’s Fortress (Tvrđava sv. Mihovila) heb je het mooiste uitzicht over de stad.

▸ Overnachten: in het oude centrum van Šibenik vind je volop leuke, kleine hotels. Armerun Heritage Hotel & Residences  is echt een aanrader!

Sibenik by night
Sibenik by night

7. De watervallen van Krka

Nóg een reden om in Šibenik te overnachten is omdat je dan op slechts twintig minuten rijden bij een van de ingangen van Nationaal park Krka vandaan bent. Daar wil je naartoe om de beroemde watervallen van dichtbij te zien. In welk seizoen je er bent maakt niet uit, zorg dat je er te allen tijde vroeg bent. Deze plek is zó mooi, dat je die in alle rust wilt ervaren. Het kan hier namelijk behoorlijk druk worden. Je kunt zelf door het park wandelen of aan boord van rondvaartboten stappen. Omdat de meeste mensen de boot nemen is wandelen veel rustiger en dus leuker. 

 Het hoogtepunt van Krka is Skradinski buk, veruit de grootste waterval in dit nationale park. In feite is het niet één waterval maar een reeks, die trapsgewijs naar beneden stromen in een sprookjesachtige groene oase. Via een wandelpad over houten vlonders van 1.900 meter lang loop je naar mooie uitkijkpunten tot vlak naast het stromende water. Om de natuur te beschermen mag je er tegenwoordig niet meer zwemmen. Veel minder bezocht is Manojlovac slap, de hoogste waterval van Krka. Met de auto kun je naar het uitkijkpunt in het noorden van het park rijden. De onderkant van de waterval kun je alleen te voet bereiken via een pittige klim.  

Nationaal Park Krka is een van de must-sees
Nationaal Park Krka is een van de must-sees
Neem de tijd om te genieten van deze spectaculaire watervallen
Neem de tijd om te genieten van deze spectaculaire watervallen

8. Zadar: klein en fijn 

Het eindpunt van deze roadtrip door Kroatië is de stad Zadar. En ook deze stad is meer dan de moeite waard!

Het oude centrum van Zadar ligt geïsoleerd op een schiereiland en voelt dorps aan. Smalle straatjes komen uit op gezellige pleinen. Via een oude Venetiaanse stadspoort ga je naar binnen. 

Aan het water vind je een van de leukste plekken van Zadar: Morske orgulje, het zeeorgel van kunstenaar Nikola Bašić. Het is een bijzonder architectonisch hoogstandje. Dit orgel is namelijk in staat om op basis het ritme van de golven écht muziek te maken. Over een lengte van zeventig meter liggen ondergronds 35 orgelpijpen die aanslaan op stromend water. Het geluid is dus altijd anders en prettig om naar te luisteren. Iedere dag bij zonsondergang zijn de trappen van het zeeorgel dan ook zeer geliefd. Al is de zonsondergang hier ook wel heel bijzonder om te zien: het is dé publiekstrekker. Direct naast het zeeorgel ligt Pozdrav Suncu, de zonnegroet van dezelfde kunstenaar. Een enorme cirkel van zonnepanelen die ’s avonds oplichten. Ook deze lichtshow bootst de bewegingen van de zee na.

Beklim in Zadar ook de 180 treden van de klokkentoren van de Kathedraal van St Anastasia. Het uitzicht bovenop is waanzinnig mooi. Je ziet meteen hoe compact het centrum is. En zo heb je ook het beste uitkijkje op het Forum Romanum: overblijfselen van de middeleeuwse stadsmuren.

▸ Tip: Meer tips om te doen in Zadar lees je hier

En wil je Zadar combineren met een mooi strand? Dan is dit dé geheimtip: op een half uur rijden van Zadar ligt het strand van Duboka Draga. Dit knusse strand is alleen bereikbaar via een smal pad – een stukje off-road – en is vrij onbekend. Je kijkt er uit over de zee en ziet in de verte de bergtoppen van Nationaal Park Paklenica liggen. Een droomplekje om te genieten van een middag zon, zee en strand.

▸ Overnachten: Wij sliepen in Art Hotel Kalelarga aan de rand van het oude centrum, een aanrader!

Zadar is het perfecte eindpunt: een kleine, sfeervolle stad aan het water
Zadar is het perfecte eindpunt: een kleine, sfeervolle stad aan het water
Zonsondergang in Zadar: magisch mooi
Zonsondergang in Zadar: magisch mooi

Vanuit Zadar kun je met Transavia weer naar huis vliegen. Als je bij Sunny Cars je auto huurt, kun je die in Dubrovnik ophalen en in Zadar weer inleveren, zodat je niet het hele eind terug hoeft te rijden.

En goed om te weten, deze route kun je natuurlijk ook omgekeerd afleggen. De volgorde maakt namelijk niet uit: een roadtrip door Kroatië is een aaneenschakeling van hoogtepunten! 

Mocht je langer de tijd hebben, en nog meer willen zien van Kroatië, dan zijn dit nog wat extra tips om je reis uit te breiden:

  • Het stadje Hum in Istrië is leuk om te bezoeken, het is de kleinste stad ter wereld
  • Pula ligt ook in Istrië en is een prachtige stad aan de kust
  • En ook de watervallen van Plitvice zijn een van de hoogtepunten om te zien

 

Maak een roadrip door Kroatië

Wil jij deze roadtrip door Kroatië ook maken? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis
  • Goedkope vliegtickets naar Kroatië boek je via Transavia, naar Split, Zadar, Dubrovnik, Pula of Rijeka.
  • Vakanties naar Kroatië boek je goedkoop via Vakantiediscounter of via TUI.
  • Liever kamperen? De mooiste campings in Kroatië boek je via AllCamps.
  • Huurauto nodig? Boek er een bij Sunny Cars, dan ben je 100 procent verzekerd.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}

Deel dit artikel

Avatar foto
Marloes de Hooge
Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.