Onze roadtrip door Jordanië begint in Amman, de hoofdstad. Amman is ooit gebouwd op zeven heuvels – de Jabals – er woonde rond 1940 slechts 20.000 mensen. Bijna 80 jaar later is deze stad thuis voor meer dan 4 miljoen inwoners en reikt Amman uit over meer dan 19 heuvels, met veel wijken vernoemd naar de heuvel waarop ze zijn gebouwd.
Deze enorme groei komt mede door de grote hoeveelheid vluchtelingen uit de omringende landen. Het Midden-Oosten is al lange tijd erg onrustig, maar Jordanië daarentegen is stabiel en veilig en daarom zoeken veel vluchtelingen hier naar een nieuw thuis.
Mocht je de stad na aankomst gelijk weer achter je willen laten doe dit dan niet voordat je deze plekjes in Amman hebt bezocht. Allereerst: The Duke’s Diwan, gebouwd in 1924 en diende al als postkantoor, Ministerie van Financiën en hotel. Je gaat terug in de tijd en wanneer je hier een kopje thee drinkt voelt het alsof op ieder moment een Ernest Hemingway of Indiana Jones kan komen binnenlopen.
Daarnaast mag je in Amman ook zeker niet het Romeins theater en de Tempel van Hercules overslaan. Deze laatste vind je op de hoogste heuvel van de stad. Hier heb je dan ook gelijk een prachtig uitzicht over Amman. En eten? Dat doe je bij Al Quds Falafel. De beroemdste falafel shop in heel Amman. Niemand minder dan de koningin van Jordanië haalt hier haar eigen falafel sandwich.
Wij vertrekken ’s ochtends vroeg met onze huurauto uit Amman. Zo hopen we de ochtendspits voor te zijn, wat deels lukt. Rijden in Amman is een avontuur op zich. Op de weg geldt simpel het recht van de sterkste. Oftewel de persoon in de grootste en duurste auto heeft voorrang tenzij je een ongeduldige taxichauffeur bent die denkt in een botsauto te rijden. Van een driebaansweg wordt door iedereen met gemak zes banen gemaakt. Na een tijd heel voorzichtig rijden worden we er helemaal gek van en toeteren ook wij naar alles en iedereen en zetten we ook zelf overal onze auto voor en tussen. Anders komen we hier nooit weg!
Als we de chaos van de hoofdstad achter ons hebben gelaten verandert het landschap om ons heen van toeterende auto’s en gebouwen in een uitgerekte woestijn, met hier en daar wat huizen en kamelen. In vier uur tijd rijden we van Amman naar de Wadi Rum woestijn in het zuiden van Jordanië.
Eenmaal aangekomen bij het Wadi Rum Resthouse worden we al opgewacht door onze gids Hammad. Na een kopje thee bij hem thuis, scheuren we met een jeep de Wadi Rum Woestijn in. Al heel snel begint het te stormen en voor we het weten zijn we middenin een grote zandstorm belandt. De wind raast langs ons heen en we wikkelen daarom snel een sjaal om ons gezicht om ons te beschermen tegen al het zand. In de loop van de dag gaat de wind liggen en zien we pas goed hoe mooi het hier is. Hammad neemt ons onder andere mee naar Lawrence Spring, Khasali Canyon, Um Fruth Rock Bridge en Red Sand Dune. De hoge rotsen, afgewisseld door rood- en geelkleurig zand maakt de Wadi Rum woestijn uniek en anders dan alle andere woestijnen.
Een van de meeste bijzondere dingen die je kan doen tijdens jouw reis door Jordanië is overnachten in een van de bedoeïenen kampen in Wadi Rum. Hier slaap je in je eigen tent onder een heldere sterrenhemel. Wij sliepen in het Wadi Rum Bedouin Camp.
De roze gekleurde stad Petra behoort tot een van de nieuwe wereldwonderen. En dat betekent dat jij niet de enige bent die deze eeuwenoude stad wilt bezoeken. Toch Petra even voor je helemaal alleen? Ga dan om 6 uur als de stad haar deuren opent. Het eerste uur liepen wij met niet meer dan tien mensen rond en pas aan het einde van de ochtend kwamen de eerste groepen aan in Petra. Nog een voordeel: Petra is waarschijnlijk veel groter dan je denkt. Je loopt makkelijk twintig kilometer op een dag tijdens een bezoek aan Petra. Goede schoenen en lekker zittende kleding is dus geen overbodige luxe. Ook vind je overal in Petra kraampjes waar je wat kan eten en drinken, dat scheelt weer zelf sjouwen met flessen water!
De Wadi Mujib is een vallei in het westen van Jordanië direct naast de Dode Zee. Dit natuurgebied bestaat uit rotspartijen van miljoenen jaren oud. Door verschuivingen zijn ze gescheurd waardoor er nu vanuit het binnenland water doorheen stroomt. Op sommige plekken komt het water tot aan je enkels en op andere plekken is het wel 5 meter diep. Met behulp van touwen trek je jezelf door het stromende water en kleine watervallen heen om uiteindelijk het eindpunt te bereiken. Terug is een stuk gemakkelijker: glijdend de watervallen af en drijvend op je rug terug naar het begin van de trail.
Tip: trek waterschoenen of oude gympen aan en huur een waterproof bag bij de ingang voor je camera.
Onze laatste dagen in Jordanië verblijven we in een resort aan de Dode Zee. Het resort voelt een beetje aan als een oase. Buiten het resort is alles droog en dor, maar binnen de muren vind je palmen, bomen en bloemen in prachtige kleuren. De Dode Zee is eigenlijk geen zee, maar een meer. Het laagst gelegen meer ter wereld om precies te zijn. De Dode Zee ligt meer dan 400 meter onder zeeniveau en grenst naast Jordanië ook aan Israël en de Westelijke Jordaanoever. Vanuit onze kamer kunnen we Israël zien liggen, wat deze plek extra bijzonder maakt.Doordat 33 procent bestaat uit zout blijf je makkelijk drijven en door de hoge concentratie mineralen in het water is het ook nog eens goed voor je huid. Smeer je daarom helemaal in met modder uit de Dode Zee, laat het opdrogen in de zon en dobber vervolgens heerlijk rond in de Dode Zee.
Tip: pas op dat je geen zoutwater in je ogen krijgt (dat prikt, heel erg weet ik uit eigen ervaring) en na mijn avonturen in de Wadi Mujib had ik ook een aantal schaafwonden opgelopen. Prikt ook! En als laatste tip scheer niet kort van tevoren je benen als je de Dode Zee ingaat. Je raadt het al: dat prikt ook heel erg!
Wil je nu ook deze rondreis door Jordanië maken? Wellicht komen deze reistips dan goed van pas.
Heb jij inmiddels zin gekregen in een reis naar Jordanië? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om je reis te boeken.