Reizen

Reizen én werken: zo leef je als een digital nomad

Avatar foto
Irene Boskma

In de ochtend een paar uurtjes werken om de rest van de dag aan het strand te liggen of de omgeving te verkennen. Klinkt als een droom, toch? Wil je reizen en werken combineren én kun je locatie-onafhankelijk je werkzaamheden uitvoeren? Dan ligt een tijdelijk digital nomad bestaan binnen handbereik. Steeds meer mensen kiezen voor een leven als digital nomad. Als je het slim aanpakt, is het absoluut een onvergetelijk avontuur. We helpen je wel direct een beetje uit de droom: zo perfect en romantisch als het klinkt, is het niet (altijd). Daarom delen we in deze blog onze tips en ervaringen, zodat je weet waar je aan begint en hoe je concrete plannen maakt.

Hoe word je een digital nomad?

Als je remote kunt werken en je thuissituatie het toelaat, is het mogelijk om plannen te maken voor een bestaan als digital nomad. Je woont en werkt dan vanuit het buitenland. Op die manier kun je werken en reizen combineren. Of je nu kiest voor één vaste plek of af en toe wisselt, zolang je een laptop en wifi hebt kom je al een heel eind. Ben je zzp’er, freelancer of heb je een werkgever die ervoor openstaat dat je (tijdelijk) vanuit het buitenland werkt? De enige voorwaarde om digital nomad te ‘worden’ is namelijk dat je niet fysiek gebonden bent aan een werklocatie.

tips-digital-nomad.jpeg

Digital nomad: de voordelen

  • Ervaar de lokale cultuur. Je woont en werkt langere tijd vanuit het buitenland. Hierdoor ga je nog veel meer op in de lokale cultuur dan wanneer je er alleen korte tijd op vakantie bent. Ook op deze woonplek moet je bijvoorbeeld boodschappen doen en je was wegbrengen.
  • Je ontdekt meerdere plekken. Ben je op een plek uitgekeken? Dan reis je door naar een volgende locatie waar je een tijdelijk bestaan kunt opbouwen.
  • Reizen en werken combineren. Het bestaan als digital nomad is een unieke kans om werken en reizen te combineren. Zolang je redelijk wat vrijheid hebt, is het ideaal om daar optimaal gebruik van te maken op de momenten dat je niet hoeft te werken. Verken de omgeving van je tijdelijke woonplaats en maak bijzondere uitstapjes.
  • Ontmoet nieuwe mensen. Eén van de leukste dingen van je bestaan als digital nomad: je ontmoet sowieso veel nieuwe mensen. Op de plekken waar je werkt bijvoorbeeld, of bij je verblijf. Heb je behoefte aan meer contacten? Kijk dan eens in Facebook-groepen, voor alle populaire digital nomad-locaties is een groep waar gelijkgestemden elkaar ontmoeten en je gemakkelijk contact legt of vragen stelt.
  • Doe nieuwe inspiratie op. Een andere omgeving kan je positief prikkelen en inspireren om je eigen business anders in te richten of onderdelen uit je privéleven aan te pakken.
  • Meer gedaan krijgen in minder tijd. Ik heb zelf ervaren dat ik onwijs productief was tijdens mijn maanden in Zuidoost-Azië en hoorde dit ook van andere nomads. Omdat je bijvoorbeeld die mooie zonsondergang nog wil meepakken, of een uitstapje hebt gepland, word je gestimuleerd om lekker hard aan de slag te gaan.
  • Een onbezorgder leven leiden. Je leven als digital nomad is vaak een stuk minder druk. Sociale verplichtingen? Die heb je niet of nauwelijks en daarom is je agenda veel leger dan wanneer je thuis bent. Waar je, naast je werk, ook nog allerlei andere afspraken hebt.
<em>Just another day at work: leven als digital nomad op Bali<\/em>
Just another day at work: leven als digital nomad op Bali

Digital nomad: de nadelen

  • Je leeft op een plek waar het dagelijks bestaan anders is dan thuis. Misschien hapert de wifi continu, kun je geen ergonomische werkplek vinden of voel je je ergens helemaal niet op je gemak en besluit je daarom verder te reizen. Een beetje flexibel moet je daarom wel zijn.
  • Het tijdsverschil. Reis je naar een andere tijdszone? Dan kan het tijdsverschil een ‘ding’ zijn. Zowel voor het indelen van je werkdagen als in het contact onderhouden met familie en vrienden. Bedenk je daarom van tevoren goed hoe je dit gaat doen als je weg bent.
  • Je werk neem je gewoon mee. Hoewel je op reis bent, gaat je werk gewoon door. Ook als het heel mooi weer is, of andere mensen je vragen om ergens mee naartoe te gaan. Aan je verplichtingen richting je klanten (of werkgever) verandert niets.
  • Het regelen van een visum en fijne woonplek. Soms kan het nogal een rompslomp (en prijzig geregel) zijn om, als je ergens langer blijft, een visum te verlengen. Ook het vinden van een fijne woonplek voor langere tijd die aan je eisen voldoet, kan wat inspanning kosten. Op de plekken waar veel digital nomads zijn, vind je vaak verschillende ‘co-livings’. Hier kun je wonen, werken en soms ook eten. Bovendien leg je er gemakkelijk contact met andere ‘bewoners’, je zit allemaal in hetzelfde schuitje.
<em>Werken met uitzicht op de jungle op Sumatra<\/em>
Werken met uitzicht op de jungle op Sumatra

De beste bestemmingen voor digital nomads

Over de hele wereld kun je geweldige bestemmingen vinden voor digital nomads. Hoef jij dus alleen nog maar te bedenken waar je naartoe gaat. Veruit de meeste digital nomads kiezen voor een plek met aangename temperaturen. Geef ze eens ongelijk. Volgens Nomadlist, een super handige site voor iedereen die remote wil werken, zijn dit in september 2023 de 10 populairste bestemmingen voor digital nomads:

  1. Canggu, Bali, Indonesië
  2. Lissabon, Portugal
  3. Bangkok, Thailand
  4. Zagreb, Kroatië
  5. Madeira, Portugal
  6. Bengaluru, India
  7. Timisoara, Roemenië
  8. Koh Phangan, Thailand
  9. Rijeka, Kroatië
  10. Chiang Mai, Thailand

Zo zie je maar, je kunt echt op allerlei plekken uitkomen en hoeft niet eens te vertrekken naar de andere kant van de wereld. Naast bovenstaand lijstje, zijn bijvoorbeeld ook Mexico City, Medellín in Colombia, Nairobi in Kenia en Tblisi in Georgië in opkomst.

digital-nomad-thailand.jpeg

Tips voor digital nomads

  1. Maak een budget en bepaal op basis daarvan welke bestemming het wordt. Bereken wat je ongeveer per maand kwijt bent op de plek waar je naartoe wil en bepaal of dat haalbaar is voor je. Over het algemeen kost leven in (Zuidoost-) Azië het minst. Locaties als Bali en plekken in Thailand zijn niet voor niets zo populair.
  2. Bekijk voor vertrek alvast wat de visumregels zijn. Elk land heeft regels waaraan je je nu eenmaal moet houden. Sommige landen hebben speciale digital nomad visa, waaraan dan vaak ook weer regels zijn verbonden en je moet deze voor vertrek aanvragen.
  3. Zoek een geschikte accommodatie. Dit kan nog best even een uitzoekwerk zijn. Want je tijdelijke huis moet aan bepaalde standaarden voldoen en niet op iedere plek kun je een lange periode verblijven. Ga je solo op pad als digital nomad maar wil niet altijd alleen zijn? Dan kun je terecht bij bijvoorbeeld de WiFi Tribe.
  4. Informeer je opdrachtgever(s) over je vertrek en bespreek het eventuele tijdverschil. Je bereikbaarheid is tijdens je verblijf in het buitenland toch anders.
  5. Regel een VPN. Je werkt online een stuk veiliger als je op openbare wifi-netwerken inlogt via een VPN-verbinding.
  6. Check goed je reisverzekering en ga na welke onderdelen wel en niet vergoed worden bij eventuele ongevallen, diefstal en schades.
  7. Neem een creditcard mee! In niet alle landen is het gebruikelijk om met een bankpas te betalen en je hebt een back-up als er iets (prijzigs) betaald moet worden. Bovendien zijn aankopen met je creditcard verzekerd.
  8. Geef jezelf de tijd om te wennen aan je nieuwe woonplek en probeer een fijn werkritme te vinden. Dat geeft rust en houvast. Je kunt voor vertrek natuurlijk alvast de co-working spots checken op je eerste bestemming.

Een goede voorbereiding is het halve werk. De kans is groot dat je voor uitdagingen komt te staan op je nieuwe woonplek, maar de meeste problemen zijn te tackelen. Ook van afstand. Een leven als digital nomad is een mooie manier om meer van de wereld te zien, jezelf beter te leren kennen en nieuwe mensen te ontmoeten. Just do it!

Deel dit artikel

Avatar foto
Irene Boskma
Irene is tekstschrijver en reisblogger. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land: elke plek heeft iets speciaals. Ook in haar vrije tijd pakt ze graag haar koffers en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.