Je hebt vast wel eens iemand horen zeggen dat hij of zij ging ‘interrailen’. Had je daarbij wel een beetje beeld, maar geen idee hoe dat precies in z’n werking gaat? Je bent niet de enige. Interrailen is eigenlijk een rondreis maken met de trein in Europa op basis van één treinticket: de Interrail Pass. Het geeft je de mogelijkheid om op een handige en goedkope manier veel van Europa te zien. Hoe dan? We leggen het je uit in drie simpele stappen.
Op de website van Interrail koop je natuurlijk allereerst een ticket. Denk hier goed over na, want het type ticket dat je koopt, bepaalt niet alleen de prijs, maar ook vooral de manier waarop je straks kunt reizen. Je kunt kiezen voor een Global Pass of een One Country Pass. De Global Pass is geldig bij alle maatschappijen in het land die zijn aangesloten bij Interrail. Voor Nederland is dat bijvoorbeeld de NS en de Thalys. Indien je voor een One Country Pass kiest, mag je zoals de naam al doet denken, treinreizen binnen één land (of in sommige gevallen een groep van landen).
Naast het type ticket, moet je ook bepalen wanneer en hoelang je het ticket wilt inzetten om te treinreizen door Europa. Ga je voor een flexibele pas, dan is deze slechts geldig op een aantal dagen binnen de geldigheidsperiode. Op de Travel Diary die vastzit aan je ticket, vul je de gewenste reisdagen in en je kunt in de trein stappen. Deze pas is dus flexibel in te delen, maar heeft een beperkt aantal reisdagen die je kunt maken. Wil je daar liever niet te veel over moeten nadenken? Kies dan voor de Continuous Pass. Deze is gedurende de geldigheidsperiode zo vaak te gebruiken als je maar wilt. Indien je de Continuous pass hebt, hoef je de Travel Diary niet per se in te vullen. Je kunt het natuurlijk wel doen, zodat je achteraf bij thuiskomst nog precies weet welke route je genomen hebt.
Nu komt het leukste, maar ook wel moeilijkste gedeelte: het uitstippelen van de route. Zeker wanneer je voor de Global Pass hebt gekozen is de keuze nogal reuze. Keuzestress ligt hier flink op de loer. Bedenk daarom eerst goed welke landen en plekken je sowieso gezien wilt hebben. Als je dat in kaart hebt gebracht kun je de route gaan uitstippelen. Bij je Pass ontvang je een Interrail Europa kaart. Hier staan de meeste routes op aangegeven. Zo kun je de route van jouw treinreis door Europa alvast wat verfijnen. Wanneer je weet elke plekken je aan wilt doen, open dan de Rail Planner-app of de website van Interrail om de dienstregeling van de diverse treinen te zien.
De meeste treinen hoef je niet te reserveren, maar wanneer je gebruik maakt van een trein met vaste zitplaatsen, dan is een reservering wel verplicht. Dat geldt o.a. voor de hogesnelheidstreinen zoals de Thalys. Via de Rail Planner-app kun je de stoelreservering voor jouw treinreis tussen bijvoorbeeld Brussel en Parijs boeken. Je moet bij dit soort treinen vaak wel nog een extra toeslag betalen.
Heb je de routes globaal bedacht en weet je waar je wilt beginnen? Dan kan de rondreis met de trein gaan starten. Op je Interrail Pass staat jouw thuisland (Nederland) aangegeven. In dat land kun je slechts twee keer gebruik maken van de treinen. Dat is bij vertrek en bij terugkomst. Je kunt dan met de NS richting de grens gaan en daar een andere trein pakken, met de Thalys direct vanaf bijvoorbeeld Rotterdam naar Parijs of wanneer je eerst een stuk wilt vliegen, de trein richting Schiphol nemen. Deze in en uitreis vanuit Nederland moet je op je pas aangeven.
Daarna hoef je alleen nog maar in de trein te zitten en te genieten van het uitzicht! Met de Interrail krijg je overigens ook nog kortingen op o.a. hotels, veerboten en bezienswaardigheden. Dat maakt reizen met een Interrail nog voordeliger.
Header: © emperorcosar – Adobe Stock