Met sprookjesachtige watervallen, oude steden uit de middeleeuwen en zonovergoten eilanden is Kroatië een van de mooiste vakantiebestemmingen in Europa. Er is zoveel te zien dat je het beste een roadtrip kunt maken, dan heb je de vrijheid om te gaan en staan waar je wil.
Je hebt geen visum, wereldstekker of vaccinaties nodig voor Kroatië. Maar wat moet je nog meer weten voor vertrek? Ik heb het voor je onder elkaar gezet.
Kroatië is een uitgestrekt vakantieland. Hoe aantrekkelijk het Kroatische binnenland ook is, de mooiste plekken vind je aan de kust. En daar kun je dus het beste naartoe gaan.
Aan de Adriatische Zee liggen prachtige steden zoals Rovinj, Pula, Sibenik, Zadar, Split en Dubrovnik. Samen met de watervallen van Plitvice en Krka zijn het de mooiste plekken van Kroatië. Bezienswaardigheden zoals de stadsmuren van Dubrovnik, het Paleis van Diocletianus in Split in Split en het Amfitheater van Pula mag je zeker ook niet missen.
Istrië in het noorden is goed bereikbaar met de auto (ongeveer 1.400 km). De rest van het land is beter te bereiken met het vliegtuig.
En dan zijn er nog de Kroatische eilanden, er zijn er meer dan duizend. Rab, Hvar, Brac, Vis en Krk zijn de mooiste eilanden.
Hoe modern Kroatië ook is, pinnen kan lang niet overal. En dus moet je wel contant geld op zak hebben. Om te betalen bij strandtentjes, in de horeca in grote steden en zelfs sommige hotels vragen om contante betaling. Je hoeft echt niet de hele vakantie met contant geld te betalen, maar het komt geregeld voor dat je niet kunt pinnen. Neem dus alvast wat mee, of zorg dat je regelmatig langs een pinautomaat gaat.
▸ Goed om te weten: sinds 1 januari 2023 betaal je in Kroatië met de euro, waarmee de munteenheid kuna is komen te vervallen.
De tijd dat Kroatië een goedkope vakantiebestemming was, is voorbij. Zeker wanneer je de populairste plekken wil ontdekken. Zo betaalde ik 40 euro entree voor de watervallen van Krka, 35 euro voor een wandeling over de stadsmuren in Dubvrovnik (en daarna 48 euro voor twee Aperol Spritz en een paar snacks op het terras) en 68 euro voor de ferry van Hvar naar Split (met auto). Prijzen voor hotels lopen enorm uiteen, maar ook die zijn in de zomermaanden niet per se heel voordelig.
Je kunt een vakantie naar Kroatië natuurlijk zo goedkoop of duur maken als je zelf wil. Maar over het algemeen liggen prijzen (benzine, eten, drinken) zo ongeveer op het niveau dat je in Nederland gewend bent, en dat kun je niet goedkoop noemen. Waarschijnlijk zijn de minder toeristische plekken beter betaalbaar (met name als je het binnenland intrekt), al is er natuurlijk wel een reden waarom die minder toeristisch zijn.
In het hoogseizoen (juli en augustus) gaat Kroatië bijna ten onder aan het eigen succes. In de steden Dubvrovnik, Split en Zadar bijvoorbeeld is het ’s zomers veel te druk waardoor je de schoonheid van deze plekken nauwelijks kunt ervaren. Ook de watervallen in de nationale parken Plitvice en Krka zijn zo ontzettend mooi – de populariteit is volkomen terecht – dat heel veel vakantiegangers ze willen zien, met lange wachtrijen en veel drukte tot gevolg. Jammer, want het doet afbreuk aan het plezier van deze plekken bezoeken.
Je doet er dus goed aan het hoogseizoen te vermijden als je naar Kroatië reist. Als je toch in de zomer reist, dan moet je heel vroeg opstaan om minder mensen om je heen te hebben. Maar de beste reistijd is toch buiten de drukke maanden juli en augustus om. Voor welke Europese bestemming geldt dat tegenwoordig eigenlijk niet meer?
In mei, juni en september is de kans op mooi weer heel groot. En dan is het een stuk rustiger. Ik zou een vakantie dan ook in deze maanden plannen, als dat lukt.
Kroatië heeft fantastische stranden langs de complete Adriatische kust. Maar het zijn wel voornamelijk kiezelstranden, met grote en kleine kiezels. Dat heeft een groot voordeel: het water aan de kust is super helder.
Het nadeel van de kiezelstranden is dat het niet lekker ligt en loopt. Wil je de zee in, dan heb je twee opties: waterschoenen dragen of een paar seconden je tanden op elkaar doen.
Weinig mensen willen ermee gezien worden, maar functioneel zijn ze wel: de Kroaten zelf lopen maar al te graag op Crocs aan zee. Ze kunnen prima tegen zout zeewater en het loopt wel een heel stuk lekkerder over de kiezelstenen dan op blote voeten.
Om te zonnen is het slim om een klassieke, oprolbare rieten strandmat mee te nemen. Of je huurt een ligbedje, al kan dat op de meeste afgelegen baaien natuurlijk niet, en dat zijn vaak de mooiste stranden.
Als je hier nog niet eerder geweest bent, dan ga je compleet verrast worden. Door de kleuren op straat, de goede wegen en de uitzonderlijke natuur. En niet alleen door de schoonheid van dit land, maar ook door de vriendelijkheid van de mensen.
De mensen zijn gastvrij en iedereen spreekt (goed) Engels. Zo kan het gebeuren dat je al een week in Kroatië bent, maar nog niemand de Kroatische taal hebt horen spreken.
Het is altijd leuk om in ieder geval een paar woorden in een vreemde taal te kunnen spreken. Dit zijn de ‘basics’ voor Kroatië.
Wil jij dit bijzonder mooie land zelf ook ontdekken? Dan komen deze tips goed van pas!
Boek je reis