De oude stad Petra in Jordanië is een van de zeven nieuwe wereldwonderen. Een bezoek aan deze bijzondere, historische stad mag je niet missen wanneer je door Jordanië reist. Ontdek de rotswoningen van Petra, de schatkamer Al Khazneh en verdwaal tussen de rotsen van een van de meest mysterieuze plekken op aarde. Petra ligt midden in de woestijn van Jordanië en dat maakt deze stad nog extra bijzonder!
Het is 1812 als de Zwitserse archeoloog Johann Ludwig Burckhardt een lange reis door het Midden-Oosten maakt. Samen met een groep schapen- en geitenhandelaren trekt hij van Nazareth naar Cairo. Onderweg hoort hij spannende verhalen over een historische, verborgen plek. Het gaat om de ruïnes van een geheime stad, gelegen in een bergvallei, ergens in de woestijn van het huidige Jordanië. Vermomd als handelaar huurt Burckhardt een lokale gids in die hem stiekem naar de plek brengt. En daar vindt hij ze: de prachtige oude tombes, tempels en paleizen. Uit de zandstenen heuvels gehakt, verstopt tussen de bergen. “Het is zeer waarschijnlijk dat deze ruïnes van het oude Petra zijn“, noteerde Burckhardt stiekem in zijn aantekeningen. De oude stad Petra in Jordanië en de rotswoningen zijn ontdekt.
Nu, meer dan honderd jaar na de ontdekking van Burckhardt, is Petra een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Jordanië. Een onmisbaar hoogtepunt voor iedere reiziger. De stad werd in 1985 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet en staat ook op de lijst van de zeven nieuwe wereldwonderen, naast bijvoorbeeld de Chinese muur en Machu Picchu in Peru. Petra ligt in het zuid-westen van Jordanië, niet ver van de grens met Israël. Het is in een natuurwonder, met lange kloven, hoge rotswanden en kalksteen in roze, rode, gele en bruine kleuren. Maar het is de architectuur die de stad en de rotswoningen overweldigend maakt: uit de rotsen gehakte graven en tempels van tientallen meters hoog.
Heel vroeg in de ochtend, als de zon opkomt, is de oude stad op haar allermooist. Met de rode gloed op de bergen en de stilte in de vallei is het alsof je rondloopt in een sprookje. Betreed de oude stad met haar rotswoningen dus zo vroeg mogelijk, bij het ochtendgloren als de meeste toeristen nog slapen.
Wist je trouwens dat de naam Petra in het Hebreeuws ‘rots’ betekent?
Bijna alles wat je in Petra ziet is ooit gecreëerd door de Nabateeërs. Al zo’n 6 eeuwen voor Christus trok dit handelaarsvolk naar de regio. Wandelend langs de ruïnes is het bijna onmogelijk om je voor te stellen hoe het leven er hier meer dan tweeduizend jaar geleden uitzag. Het waren de gloriedagen van de stad. Er leefden 25.000 mensen; handelaars van geiten, schapen, kamelen, paarden en olijven.
Petra was een belangrijk knooppunt voor veel handelsroutes. Die strategische ligging maakte de stad stinkend rijk. Daarna groeide de stad uit tot een levendige, welvarende plek. Maar rond het jaar 105 verloren de Nabateeërs hun koninkrijk. De scheepsvaart maakte de handelsroute over land vervolgens overbodig en het volk kon niets anders dan Petra verlaten.
Toen de Nabateeërs Petra eenmaal hadden verlaten, trokken de Bedoeïen, een nomadisch volk, naar de stad. Zij wisten Petra verborgen te houden, tot 1812, toen Burckhardt de ruïnes ontdekte. Nog altijd woont er een klein aantal bedoeïen in de grotten. Zodra je de stad betreedt komen groepjes jongens op je af, die zich voordoen als echte bedoeïen. Het zijn de hartenbrekers van de vallei. Ze proberen de mooie westerse toeristes te versieren. Voor je het weet nodigt een van de jongens je uit om samen een kopje thee te drinken in zijn grot. Als je dat niet wilt, kun je ook natuurlijk ook alleen een rit maken op een van de ezels of kamelen die ze verhuren.
Maar de mooiste manier om de rotswoningen in Petra te verkennen is te voet. Een bezoek aan de stad begint met een wandeling van zo’n half uur tussen de hoge kloven. Het is het enige pad dat naar de stad leidt. Onderweg kom je langs eeuwenoude graftombes en kunstwerken. En dan, compleet onverwacht, zie je aan het eind van de smalle kloof het hoogtepunt van de oude stad liggen: Al Khazneh, de schatkamer.
De schatkamer is werkelijk adembenemend. De Nabateeërs bouwden deze graftempel zo’n 85 jaar voor Christus. Al Khazneh is 40 meter hoog en 25 meter breed. De pilaren, in Griekse stijl, zijn een meesterwerk. Maar dit is pas het begin. Petra heeft nog veel meer geheimen.
Loop ietsje verder en je komt bij het prachtige amfitheater met duizenden zitplaatsen. Of klim omhoog, naar een van de uitkijkpunten met een prachtig uitzicht over de stad. Vergeet ook geen bezoek te brengen aan het klooster, dat aan het eind van een trap met bijna duizend treden ligt. Een stevige wandeling, maar zeker de moeite waard. Het klooster is zo’n 85 jaar voor Christus gebouwd. Zorg dat je er rond zonsondergang bent. Blijf een tijdje rondhangen en geniet van het prachtige uitzicht terwijl de zon de bergen rood kleurt en je in de verte de rotsformaties van de stad ziet liggen. Een onvergetelijke ervaring.
De oude stad heeft zoveel te bieden, dat een bezoek van een dag eigenlijk te kort is. Als je een paar dagen de tijd hebt, huur dan een gids in en ga buiten de gebaande paden, zodat je de stad echt goed leert kennen. De gids neemt je mee naar de plekken waar niemand anders komt. Met een beetje geluk kom je echte grotbewoners tegen die je met alle liefde historische verhalen en weetjes vertellen.
Maar het complete verhaal over Petra is volgens kenners nog nooit verteld. Nog altijd heeft de stad veel geheimen. Historici, wetenschappers en archeologen blijven gefascineerd door Petra en de rotswoningen, omdat ze ervan overtuigd zijn dat nog lang niet alles is ontdekt. Totdat het verhaal van Petra compleet is, blijven ze haar onderzoeken. En nu en dan stuiten archeologen op een nieuw hoofdstuk.
Wist je trouwens dat de rotswoningen in Petra ooit in mooie kleuren werden geschilderd, maar dat door erosie deze verdwenen zijn en alle bouwwerken daarom nu een rozerode kleur hebben?
Staat een bezoek aan de oude stad Petra in Jordanië, het nieuwe wereldwonder, op jouw bucketlist? Dan is het goed om deze tips nog even goed door te nemen. Plan je bezoek goed, dan beleef je veel meet plezier aan het ontdekken van deze oude stad en de rotswoningen.
Er is heel veel te zien en te doen dat het slim is om vooraf een lijst te maken van dingen die je sowieso wilt zien. Vervolgens kun je een ideale route plannen om alle bezienswaardigheden van jouw lijstje in Petra te zien. Het is altijd slim om locals in Jordanië om tips te vragen; zij kennen deze plek immers het allerbeste. Zoals voor zoveel bezienswaardigheden geldt, geldt ook voor Petra in Jordanië: kom zo vroeg als je kunt. Dan is het nog enigszins rustig in de oude stad.
Het is zeker ook handig om een kaart van Petra te bemachtigen, dan kun je bijvoorbeeld doen bij het bezoekerscentrum. Daar kun je ook kaarten krijgen met wandelroutes die je langs de meeste bezienswaardigheden leiden. Goed om te weten is dat je je hier een hele dag kunt vermaken, en dan nog heb je niet alles gezien. Er is echt heel erg veel.
Ben je een reis door Jordanië aan het plannen? En wil je dit wereldwonder een keer met eigen ogen zien? Om niet compleet verloren te raken in Petra, zijn dit dé vijf must sees die je op je lijstje mag zetten.
Siq – of ook wel el Siq – is de oude hoofdweg naar de stad Petra toe. En wat voor een hoofdweg is dat.. Het is een lang pad dat door de rotsen heen kronkelt, alsof je door een smalle kloof (canyon) loopt. Alleen al hier rondlopen is een van dé bezienswaardigheden. De rotsen steken soms tientallen meters boven je uit; zeer indrukwekkend! Op sommige plekken is de Siq echter maar slechts een meter breed. Het is de plek waar je bezoek aan Petra écht begint. Kom zo vroeg mogelijk (rond 08.00 uur), dan is het rustig en is een wandeling door deze smalle kloof magisch mooi.
Al Khazneh is de schatkamer, de meest beroemde plek van heel Petra. Waarschijnlijk heb je Al Khazneh al eerder op foto’s gezien en is dit ook precies wat je voor je ziet als je aan deze oude stad in Jordanië denkt. Al Khazneh is het meesterwerk van de stad dat door de Nabateeërs gebouwd werd als graftempel, zo’n 85 jaar voor Christus. De schatkamer is maar liefst 40 meter hoog en zeer indrukwekkend. Als je vanuit de Siq komt aanlopen die je aan het einde plotseling ’the Treasury’ verschijnen, een kippenvelmoment.
Overigens is het mooiste uitzicht op Al Khazneh niet wanneer je er vlak voor staat, maar van bovenaf. Op verschillende plekken kun je naar boven voor een uitzicht van bovenaf dat nóg veel spectaculairder is. Volg de oranje route en je hebt het beste uitzicht.
Ad Deir is het klooster van Petra, tevens ook het grootste monument. De ligging van Ad Deir het klooster is schitterend boven op een berg. Ooit diende het als tempel voor een koning van de oude stad. Ook dit klooster is uitgehouwen uit de rotsen en schitterend om te zien. Met 50 meter breed en 39 meter hoog is het zelfs nog iets groter dan de beroemde schatkamer. En eerlijk gezegd vond ik het klooster misschien nog wel indrukwekkender dan de schatkamer.
Wat je ook niet mag missen tijdens een bezoek aan Petra is het amfitheater, zeker een van de bezienswaardigheden. Onderweg er naartoe kom je langs oude graven. Het theater is een van de bouwwerken van de Nabateeërs, maar is door de Romeinen nog verder uitgebreid. Bijzonder zijn de banken voor toeschouwers die ook weer uit rotsen zijn uitgehouwen.
Tegenover het theater vind je de koningsgraven. Prachtige monumente die waarschijnlijk voor voormalige koningen zijn gebouwd, al is dat niet helemaal zeker. De Urn tombe is de mooiste.
Heb jij inmiddels zin gekregen in een reis naar Jordanië? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om je reis te boeken.