Met je creditcard in de hand op reis kan je niks overkomen. Toch? Zeker, het is heel handig om een creditcard bij je te hebben als je op reis gaat, zeker als je je buiten de Eurozone begeeft. Er zijn weinig plekken waar creditcards niet geaccepteerd worden, dus als je alleen wilt kunnen betalen kom je doorgaans met een Visa of Mastercard altijd uit de voeten. American Express wordt net iets minder geaccepteerd. Zeker weten met wat je waar kunt betalen? Kun je altijd even checken. Er zijn echter wat details die goed zijn om te weten. Vliegt u maar even mee:
We weten het, het lijkt een open deur. Veel mensen, zeker als ze niet zo vaak een creditcard gebruiken buiten het internet, willen echter nog wel eens vergeten dat ze ooit in een grijs verleden een pincode hebben bedacht of gekregen voor hun creditcard. Vergeet ook niet dat de pincode van je creditcard niet dezelfde is als die van je bankpas. Check het even voordat je gaat, want je kunt beter in de supermarkt staan te stuntelen of je pas blokkeren dan in Verweggistan.
Er wordt gezegd dat je in Amerika nog op veel plekken kunt betalen met niks meer dan je handtekening, maar dat gaat ook steeds minder vaak op, dus het is altijd goed om dit te checken. Trouwens, als je toch aan het checken bent, kijk dan meteen even of de verloopdatum van je creditcard later is dan de datum dat je thuis komt.
Al je aankopen met een creditcard zijn verzekerd, maar dat betekent niet dat je bij elk belletje met de boodschap “kwijt, gestolen, kapot” ook meteen je aankoopbedrag helemaal terugkrijgt. Bewaar dus ten eerste als je dingen op vakantie koopt ook je buitenlandse bonnetjes! Normaal is het bedrag dat van de creditcard is afgegaan voldoende om het verzekeringsproces in gang te zetten, maar je weet hoe het gaat met verzekeringen dus is het beter om als backup ook de bon van de winkel zelf te hebben.
Het maakt ook serieus veel verschil welke creditcard je precies gebruikt om iets mee te kopen. Bijna elke aanbieder heeft wel een andere maatstaf over wat je maximaal kunt terugkrijgen, afhankelijk van het type product en wat er mee gebeurt. Zo is het bij zowel een Visa-kaart als Mastercard zo dat mobiele telefoons maar tot 250 euro verzekerd zijn, computers maar tot 750 euro en dat je altijd een eigen risico hebt (doorgaans 50 euro). Afhankelijk van de bank of instantie waar je de kaart hebt aangevraagd kunnen er nog wel wat meer haken en ogen zijn, dus check die voorwaarden!
Soms wil je niet alleen iets kopen met je kaart, maar geld opnemen. Stel dat je vergeten bent je pinpas te activeren voor buitenlandse betalingen voordat je gaat en je hebt alleen je creditcard. Of erger nog: je pinpas werkt gewoon niet in het land van bestemming. Dan kun je met je creditcard meestel wel geld uit de muur halen. Hou er rekening mee dat je een totale- en daglimiet hebt én dat er altijd kosten aan geld opnemen vastzitten, dus probeer daar zo slim mogelijk mee om te gaan.
Een paar dingen om te weten: niet alle automaten accepteren creditcards en als je euro’s wil pinnen betaal je bijna 5 euro of 2 procent (als dat meer is dan het vaste bedrag) aan transactiekosten. Creditcards zijn aan de andere kant vaak wel goedkoper dan een pinpas als je andere valuta wil opnemen! Check anders ook het volledige overzicht met extra tips over creditcards in het buitenland. Daar kun je zien wat de transactie-, wisselkoers- en andere kosten zijn waar je mee te maken krijgt. Kan zo weer een paar cocktails schelen!
Het is lastig te zeggen waar de praktijk van skimming – het ‘opnemen’ van de magnetische code van je creditcard die in combinatie met het letterlijk afkijken van je pincode wordt gebruikt om te gaan shoppen op jouw kosten. De boeven gaan ver, heel ver, om je gegevens afhandig te maken. Als de overheid er een pagina voor maakt dan weet je dat het een factor is die je niet mag negeren. Het kan je ook in Nederland overkomen, maar afhankelijk van waar je heen gaat loopt de kans dat iemand gaat proberen om je pasje te misbruiken op. Vermijd vooral de pinautomaten die in het voorportaal van een bank staan, want die zijn favoriet bij skimmers.
Als je pas gewoon gestolen wordt is het een iets ander verhaal. Is je creditcard mee, check dan in elk geval elke dag even of ‘ie nog in de portemonnee zit. Is dat niet zo? Alles laten vallen en de bank bellen, want alle afschrijvingen in de laatste 24 uur voor de aangifte en alles daarna wordt door de bank vergoed, maar de rest moet je als je pech hebt zelf ophoesten. Zowel hier als bij skimming geldt: het is een hele hoop gedoe voordat je je geld terugkrijgt, dus vermijden is heel belangrijk als je je trip niet wilt laten verpesten.
Wil je meer veiligheid? Dan kun je altijd nog een pre-paid credit card aanvragen, daar kan namelijk niet meer vanaf dan er op is gezet. Zo kun je – mits je internet hebt – altijd bijstorten van je bankrekening naar de creditcard. Zo heb je wél een betaalmiddel maar heel weinig risico.
[Afbeeldingen © Stevepb – Pixabay]