Op reis gaan is altijd een beetje spannend en het vergt de nodig voorbereiding. Helemaal als je gezinssamenstelling onlangs is veranderd. Een kleine baby zorgt ervoor dat je nog iets meer moet organiseren, plannen en bedenken voordat de eerste vakantie een feit is. Ga je met de auto? Durf je het al aan om met het vliegtuig te gaan? Kies je voor dichtbij of juist ver weg? Is een hotelkamer nu nog wel handig met een derde persoon erbij?
Allemaal vragen die door je hoofd gaan bij de gedachten aan je eerste vakantie met baby. Logisch! Belangrijkste is dat je kiest waar jij je goed bij voelt en waar je de stress factor van het op vakantie gaan zoveel mogelijk uitsluit. Om je op weg te helpen leggen we je een aantal keuzes uit met behulp van onze eigen ervaringen. Lees je mee?
Als je met de auto op vakantie gaat hoeft je geen keuze te maken welke spullen je allemaal mee wilt nemen. In een auto is er altijd meer ruimte dan als je bijvoorbeeld met het vliegtuig zou gaan. Kinderwagen, autostoeltje, wipstoeltje, badje, luiervoorraad etc. voor alles is wel een plekje te vinden. Waar let je op bij je overweging voor een autovakantie?
Het is belangrijk om niet te ver aan één stuk te rijden en genoeg pauze momenten in te plannen. Of je baby nu wel of geen goede slaper is in de auto, pauze momenten zijn essentieel. Hou er bij het plannen van je vakantiebestemming dus rekening met hoeveel tussenstops het gaat kosten voordat je er bent.
Op welk tijdstip jullie in de auto stappen is afhankelijk van je eigen voorkeur en natuurlijk van de lengte van de autoreis. Wanneer je een korte afstand af te leggen hebt kan het handig zijn om de autorit tijdens het slaapje van je baby te plannen. Ga je verder weg en vind je het niet erg om ’s nachts te rijden? Dan is het wellicht een optie om ’s avonds laat of ‘s nachts te vertrekken. Zo voorkom je drukte op de weg en is de kans groot dat je kindje veel kan slapen. Wel handig dat je dan kunt afwisselen met je partner!
Zorg ervoor dat vanaf het moment dat je de oprit verlaat je vakantie is begonnen. Dit kun je doen door in rustig tempo naar je vakantiebestemming te rijden en een tussenstop overnachting te boeken. Hierdoor breek je de reis op, gaat het reistempo omlaag en voorkom je stress omdat je reis langzamer gaat dan gehoopt.
Laat de planning van je autoreis altijd leiden door het karakter van je baby. Je hebt niets aan een kindje dat niet wil slapen in de auto of huilende de hele autoreis meemaakt.
▸ Tip: onze eerste autovakantie ging naar Texel. Met een baby is dat een héél goed idee. Lees hier onze tips!
Als je gaat vliegen met een baby vergt het iets meer voorbereiding, omdat je met meerdere dingen rekening moet houden. Maar geen stress, want vliegen met baby gaat vaak gemakkelijker dan je denkt. Kindjes van een paar maanden hebben weinig nodig. Het is slapen, eten, schone luier, knuffelen en repeat. Zorg ervoor dat je kindje bij het stijgen en landen wat drinkt tegen de oorpijn en voor de rest komt het zoals het komt. Dingen om over na te denken bij een overweging voor een vliegreis:
Op welk tijdstip kun je het beste vliegen? Een ticket vroeg in de ochtend kan dan wel iets goedkoper zijn, maar dat betekent ook dat je om 4 uur ’s ochtends op het vliegveld moet zijn. Vraag jezelf af of dit voor jouw baby handig is. Of is er wellicht ook een vlucht wat later op de dag, waardoor je iets relaxter kunt vertrekken.
Kinderen tot 2 jaar vliegen bij de meeste luchtvaartmaatschappijen gratis. Dat betekent dan wel dat je hem of haar gedurende de hele vlucht op schoot moet houden. Je krijgt dan een speciale babygordel voor je kindje die je aan je eigen gordel bevestigt. Ga je een lange (intercontinentale) vlucht maken, dan is een bassinet wellicht een optie. Dat is een klein bedje die wordt vastgemaakt aan de plek voor je in het vliegtuig waarin je baby kan slapen. Let op: vraag een bassinet van tevoren aan, want er zijn maar een beperkt aantal per vlucht beschikbaar.
Een buggy of kinderwagen mag vrijwel altijd gratis mee in het ruim van het vliegtuig. Deze kun je inchecken bij de balie. Een opvouwbare buggy mag je bij de meeste luchthavens meenemen tot aan de gate en sommige buggy’s mogen zelfs mee het vliegtuig in als handbagage.
Qua eten en drinken gelden dezelfde regels als voor volwassenen, maar er worden wel uitzonderingen gemaakt voor jonge gezinnen. Zo mag je afgekolfde borstvoeding, babyvoeding en water meenemen voor je baby. Geeft dit bij de security check aan, zodat ze hier rekening mee kunnen houden en eventueel kunnen checken. Het cabinepersoneel kan ook eten, water of melk voor je warm maken. Hou er wel rekening mee dat dit au bain-marie gebeurd, dus dat dit eventjes kan duren.
Als je ervoor gekozen hebt dat je baby bij jouw op schoot zit gedurende de reis mag je bij de meeste luchtvaartmaatschappijen ook geen handbagage voor je baby meenemen. Hou er dus rekening mee dat de babyspullen dus in je eigen handbagage mee moeten.
▸ Tip: onze eerste vliegvakantie ging naar Lissabon. Een toffe stad die je zeker ook met een baby kunt bezoeken. Lees hier onze tips! En ook deze zeven kindvriendelijke bestemmingen in Europa zijn een aanrader om naartoe te vliegen!
Wel eens gedacht aan een eerste vakantie met een camper? Als je het ons vraagt is dit dé ideale manier om op vakantie te gaan met een baby. Er zijn heel veel redenen te bedenken waarom het reizen met een camper relaxt is als je nog jonge kinderen hebt.
De belangrijkste reden als je het ons vraag is dat je een stabiele omgeving creëert voor je kleintje, maar toch elke dag ergens anders kunt zijn als je wilt. In je camper heb je alles bij de hand. Is het tijd om te slapen voor je baby, dan is dat mogelijk want het bed is altijd dichtbij.
Een ander voordeel is ook nog dat je altijd je keuken faciliteiten bij de hand hebt, dus hapjes maken of een fles opwarmen is zo geregeld.
Met een camper ben je niet gebonden aan één locatie of plek. Heb je het naar je zin? Dan blijf je toch nog een paar nachtjes? Gaat het goed en wil je toch nog wat anders zien tijdens je roadtrip? Dan kun je ervoor kiezen om verder te reizen. Het reizen met een camper geeft enorm veel vrijheid en flexibiliteit, terwijl je je baby de stabiele omgeving biedt.
▸ Tip: onze eerste campervakantie ging naar Normandië. Een hele bijzondere reis! Lees hier onze tips!