Gisteren was het breed in het nieuws: reisorganisaties zijn van plan om te gaan uitrekenen hoe schadelijk jouw vakantie is voor het milieu en ze willen dat naar jou gaan communiceren. Wanneer je van plan bent om een vakantie te boeken, dan zie je meteen wat je daarmee voor ‘schade’ aan het milieu toebrengt in de vorm van een soort ‘vakantievoetafdruk’. Tenminste, dat is het plan van bracheorganisatie voor de reiswereld ANVR. Het moet een applicatie worden waarmee je ziet wat het effect van jouw vakantie is op het klimaat. Ook zie je wat het effect is van bepaalde activiteiten die je op vakantie gaat doen. Vanaf dit najaar moet de app werken.
Het is een manier om reizigers stil te laten staan bij wat hun manier van reizen betekent voor hun omgeving. Zo staat niet iedereen daar ook echt bij stil, maar reizen met het vliegtuig geeft een flinke CO2-uitstoot die niet bepaald gunstig is voor het milieu. En ook per vlucht verschilt de CO2-uitstoot, want wie kiest voor een overstap bespaart misschien wel geld omdat dat vaak goedkoper is, maar twee vluchten zorgen voor meer uitstoot van CO2 dan één vlucht. Reizen met de trein is milieutechnisch in ieder geval een stuk beter.
En ook de dingen die je doet op reis, daar sta je echt niet bij stil wat dat betekent voor de omgeving. Zwemmen in de zee of in een meer is niet zo slecht, maar er werd ook een voorbeeld genoemd van een dagje golfen wat wel weer slecht zou zijn. Die golfbaan moet namelijk voorzien worden van een hoop water om ‘m zo mooi groen te houden en dat is niet milieuvriendelijk. De een zal het allemaal overdreven vinden, maar het is toch goed om er eens bij stil te staan.
De discussie die nu gaande is, is of mensen nu ook echt minder gaan reizen wanneer ze geconfronteerd worden met de schadelijke gevolgen ervan. Ik denk dat dat allemaal wel meevalt. Het maakt mensen bewuster en dat is goed. Ik ben zelf gek op reizen en zal echt niet minder gaat reizen wanneer ik zie wat voor CO2-uitstoot ik daarmee veroorzaak, maar ik vind het wel prettig om te zien wat ik voor alternatieven heb om dat allemaal wat te verminderen. Of wat ik kan doen om de schade die ik heb ‘veroorzaakt’ weer te compenseren. Want de natuur en het milieu gaan me aan het hart. Normaal gesproken kijk ik bij het boeken van een ticket naar prijzen en naar gunstige vertrektijden, naar CO2-uitstoot kijk ik eerlijk gezegd nooit. Laat dit dan voor ons allemaal een eye opener zijn en niet meer dan dat. Want laten we ook niet vergeten wat de voedselindustrie voor schade aanricht aan het milieu, om over ons stijgende energieverbruik met Internet of Things en een Smart Home nog maar te zwijgen.
Bij verschillende luchtvaartmaatschappijen en op boekingssites bestonden dergelijke berekeningen van ‘de schade van jouw vakantie’ overigens al, maar de aangekondigde methode van ANVR moet een overkoepelend en betrouwbaar iets worden. Nu maar hopen dat de hele reiswereld hieraan wil meewerken en dat er niet alsnog op deze manier onnodig energie verloren is gegaan…