Reizen

Een rondreis door sprankelend Java

Avatar foto
Carlissa Remmerswaal

Indonesië in Azië is een populaire bestemming onder reizigers. Bali, Lombok en de Gili-eilanden scoren hoog, maar ook Java is een bestemming die onder Nederlanders populair is. Maar niet alleen wij, ook Indonesiërs zelf gaan graag op vakantie in eigen land en verzorgen samen met ons en Japan, de grootste instroom van toeristen.

Java is met haar 132.000 km2 bijna drie keer zo groot als Nederland en is door haar ruim 143 miljoen inwoners het dichtstbevolkte eiland van Indonesië. De hoofdstad Jakarta telt alleen al 10 miljoen inwoners. Het eiland biedt indrukwekkende tempels, een fijne cultuur en werkelijk adembenemende natuur zoals de Mount Bromo en Merapi.

De cultuur

Wanneer je op Java aankomt kun je merken dat Javanen een totaal andere cultuur met zich meebrengen. Ze stellen zich uitermate dienstbaar op en zijn veel meer ingetogen dan wij westerlingen. Daarbij zijn er, onder andere door geloofsovertuigingen, een aantal belangrijke gedragsregels te ontdekken. Zo vinden de locals het niet respectvol wanneer er veel alcohol wordt gedronken en vrouwen (maar ook mannen) zich te bloot kleden. Zeker in de buurt van heilige plaatsen zoals tempels en paleizen wordt het bekleden van het lichaam, met name de schouders en knieën, als belangrijk gezien. Door het groeiende toerisme op het eiland, accepteert de community de veranderingen op dit gebied wel steeds beter.

Tegelijkertijd zijn Javanen nog altijd onder de indruk van ‘blanke’ toeristen. Giechelende schoolkinderen, selfie-makende volwassenen en hartverwarmende knuffels van de oude generatie. Als toerist op Java ben je meer dan welkom en dat laten ze je graag merken. Het komt dan ook meer dan eens voor dat ze jou zullen vragen om op de foto te gaan.

De meeste Javanen zijn moslim
De meeste Javanen zijn moslim
De selfiestick heeft ook de Javanen bereikt
De selfiestick heeft ook de Javanen bereikt

Eetgewoonten

Zoals in heel Azië, wordt op Java veel rijst, Nasi Goreng en Mie Ayam gegeten. Deze kun je natuurlijk in het buffet van het hotel eten, maar veel leuker is het om een bijzonder restaurant op te zoeken of te genieten van wat street food. Onthoud wel dat het klaarmaken van onder andere vlees en vis anders gaat dan in Nederland. Dat verschil is duidelijk zichtbaar wanneer je een food market bezoekt. Vlees (met name kip) en vis liggen open en bloot tentoongesteld bij een temperatuur van zo’n 29 graden. Waar je dus hoogstwaarschijnlijk de vleesafdeling overslaat, is het wel een aanrader om de gedroogde bananenchips of rijstwafels te proeven (zoet of zout).

De absolute delicatesse van Indonesië is Rendang. Dit typisch Indonesische stoofgerecht wordt gemaakt van rundvlees en is bij velen een favoriet. Een reis naar Indonesië is eigenlijk niet compleet zonder Rendang te hebben gegeten.

Bezoek een Indonesische food market
Bezoek een Indonesische food market

Natuur & landschappen

Het landschap van Indonesië is divers, maar heeft een aantal bekende gezichten. Zo zijn er kleine jungle-gebieden te vinden en is een groot oppervlak van het land bedekt met rijstvelden, een stuk land waar rijst op wordt verbouwd. De rijstvelden staan voortdurend onder water tot de rijst rijp is en geoogst kan worden. Maar op Java zijn ook de twee bekende én actieve vulkanen Merapi en Bromo te vinden. In 2014 is Merapi voor het laatst uitgebroken en afgelopen maand is er nieuwe activiteit gemeten bij de Mount Bromo.

Kilometers rijstvelden op Java
Kilometers rijstvelden op Java
Harde werkers in de rijstvelden
Harde werkers in de rijstvelden

Goed om te weten over Java

  • Een gemiddelde vlucht (met overstap op Singapore) naar Java duurt al snel 18 uur. Het is dan ook fijn om met een goede luchtvaartmaatschappij te reizen. Singapore Airlines is er zo één. Alle drankjes en maaltijden zijn inclusief, zelfs wanneer jij een alcoholisch drankje bestelt. Het personeel is super vriendelijk en om de tijd te doden, zijn er talloze nieuwe films voor jou beschikbaar. Is het geluk aan jouw zijde en krijg je een upgrade naar premium? Dan heb je ook nog eens heel veel beenruimte en grotere stoelen. Op die manier start de reis écht al vanaf Schiphol.
  • Indonesië ligt rond de evenaar en dat zorgt er voor dat het klimaat het hele jaar door hetzelfde is. Het is er altijd lekker warm met een hoge luchtvochtigheid. Het kan dan ook verstandig zijn om veel katoenen kleding te dragen en wat extra shirtjes in te pakken. Een paraplu of regenjas is overigens ook niet overbodig, want er zijn geregeld flinke buien.
  • Het is op Java 6 uur later dan in Nederland. Dat houdt in dat wanneer het 12.00 uur in de middag is op Java, het in Nederland 06.00 uur s’ morgens is. De zon komt altijd op rond 05.00 / 05.30 uur en die gaat 12 uur later weer onder.
  • Betaal met briefjes van duizend alsof het niks is. Letterlijk, want Indonesië is in het dagelijks leven niet alleen goedkope bestemming, de wisselkoers zorgt ook voor leuke taferelen. Zo kun je voor 20.000 roepia een nieuw shirt kopen en betaal je voor een volledige avond maaltijd zo’n 15.000 roepia. Duur? Nee want je kunt de wisselkoers van 1 op 15.000 aanhouden. Met andere woorden; iedere avond eten voor een euro.
  • Als de service goed is, geef je, zeker op deze bedragen, graag wat fooi. Maar zorg wel dat je deze fooi altijd in verhouding tot het te betalen bedrag geeft. Het is in deze cultuur not done om te veel fooi te geven. Houdt daar dus rekening mee. Je wilt iemand bedanken, niet beledigen.

Deel dit artikel

Avatar foto
Carlissa Remmerswaal
Carlissa vindt het heerlijk om de wereld over te reizen en schrijft daar ook graag over. Een verre reis of stedentrips; je mag haar er altijd voor wakker maken. Ze woont in Den Haag en beschouwt New York als haar tweede thuis!