Luxemburg is het kleinste land van de Benelux. Het is een land waarvan je soms vergeet hoe dichtbij het is. Op een paar uur rijden van de Nederlandse grens ligt een land dat je gerust de groene oase van de Benelux kunt noemen. Het meest bijzondere aan Luxemburg is het wisselende landschap. Van ruige rotsen met dromerige watervallen ben je in een half uur rijden in een wereld van kastelen en wijnvelden.
De enige goede manier om Luxemburg écht te ontdekken is door een roadtrip te maken. De wegen zijn prachtig: ze kronkelen door het landschap en zijn bijna nooit vlak. Het is een genot om hier te rijden, want het rijden van en naar de mooiste plekken in Luxemburg is wat deze vakantie zo bijzonder maakt. Zeker wanneer je deze roadtrip maakt in het voorjaar of in de zomer. Nog nooit heb je zoveel verschillende kleuren groen in een paar dagen tijd gezien. En dat is echt genieten.
De route die wij hebben gereden door Luxemburg is grofweg 200 kilometer lang, al zijn er zoveel extra stops die je onderweg kunt maken. Afstanden zijn hier klein, verschillen in landschappen zijn groots. Je kunt de route dus zeker verlengen met extra stops. Het leuke aan deze roadtrip is dat er alles in zit: de mooiste dorpen, waanzinnige natuur, buitengewone wegen en eeuwenoude kastelen. Onze roadtrip begint bij het drielandenpunt in het meest noordelijke puntje en eindigt in het beeldschone dorp Esch-sur-Sûre. Neem de tijd om deze roadtrip door Luxemburg te maken, want er is zoveel moois te zien onderweg.
De ultieme roadtrip door Luxemburg: dit zijn de negen mooiste stops!
▸ Tip: bekijk de route voor deze roadtrip in Google Maps
We beginnen onze roadtrip door Luxemburg op het bovenste puntje van het Hertogdom. Het drielandenpunt van Luxemburg, Duitsland en België. Wie weleens in Vaals op het drielandenpunt geweest is, zal verrast zijn. Hier geen uitkijktoren, geen restaurant en geen souvenirshop. Het drielandenpunt waar Luxemburg, Duitsland en België samenkomen ligt in een riviertje. Via een kort wandelpad kom je bij een bruggetje en wie daar omlaag kijkt ziet de grenzen van drie landen bij elkaar komen. Hoewel je misschien wat meer verwacht is het toch leuk om hier aan de echte roadtrip te beginnen – na de rit vanuit Nederland naar Luxemburg. Een betere plek om de reis af te trappen is er namelijk niet.
Bovenin de regio Éislek – ook wel de Luxemburgse Ardennen genoemd – ligt het stadje Clervaux. Het is vooral bekend om z’n kasteel. Vanaf het drielandenpunt ben je er zo: ongeveer 20 minuten rijden.
De ligging van Clervaux is bijzonder en dat zie je vooral goed als je aan komt rijden. In het dal zie je het stadje al liggen en het is met name het kasteel dat opvalt.
Wandel door het stadje, bezoek het kasteel van Clervaux en plof neer op een terrasje. Dan kun je meteen kennis maken met de Luxemburgse taal. Die is voor ons vrijwel onverstaanbaar, maar met Duits of Frans kun je je overal redden! Ook leuk is de expositie ‘The Family of Man’ in het kasteel van Clervaux (let op: op maandag en dinsdag is het kasteel gesloten).
▸ Tip: het is slim om de Luxembourg Card aan te schaffen voor 1, 2 of 3 dagen. Daarmee krijg je korting en/of gratis toegang op een hoop attracties en bezienswaardigheden in Luxemburg.
Op 366 meter hoogte ligt een van de bekendste plaatsen van Luxemburg: het stadje Vianden. De ligging is heel mooi: aan de oevers van Die Our, een zijrivier van de Sûre. Vianden is vooral bekend vanwege het gelijknamige kasteel dat al decennia lang de grote toeristische trekpleister is. Het werd gebouwd in de late middeleeuwen, op een fundament dat stamt uit de tijd van de romeinen. Het is dé must-see van Vianden.
Aan het water vind je volop gezellige terrasjes. Een hele goede plek om tijdens het roadtrippen te stoppen om te lunchen. Neem in Vianden zeker de kabelbaan omhoog. Het is de enige kabelbaan van Luxemburg die je neemeemt naar een hoogte van 440 meter. Van het ritje omhoog kun je vrij lang genieten, de stoeltjes kruipen omhoog. Eenmaal boven heb je heel mooi uitzicht op het dorp, de rivier Die Our die er doorheen stroomt én het kasteel van Vianden met z’n bijzondere ligging. Het is de paar euro voor de kabelbaan dubbel en dwars waard. Al zou je ook kunnen lopen als je daar zin in hebt.
De afstanden in Luxemburg zijn heel erg klein. Op een klein half uurtje van Vianden rijd je via Beaufort het Mullerthal binnen. Een zeldzame verrassing. Wie voor de eerste keer dit gebied in rijdt zal zich verbazen over de schitterende natuur en de prachtige wegen die er doorheen slingeren. Het is een feest om hier te rijden. Maar de échte verrassingen liggen uit het zicht van de route door het Mullerthal en daarvoor moet je te voet op pad.
Hier liggen waarschijnlijk de mooiste wandelpaden van het land. Wie een roadtrip maakt door Luxemburg maakt heeft geen keuze: hier móét je minimaal een paar dagen blijven – en eigenlijk nog wel langer, om al die mooie plekken te kunnen zien. Neem outdoor-kleding en goede wandelschoenen mee want mooier worden de hikes in Luxemburg niet. Of huur een volledige outfit in het Heringer Millen Testcenter. Hoogtepunten zijn de wandelpaden die je meenemen naar onder andere de Hohllay Cave, de Schiessentümpel waterval en de Werschrummschlüff, een adembenemende kloof. En zo zijn er nog veel meer. Eigenlijk is het Mullerthal één groot hoogtepunt.
▸ Tip: wil je overnachten in het Mullerthal dan is Camping Martbusch bij Berdorf een aanrader. Het is een perfecte plek om even uit te rusten en vanaf te camping te voet te genieten van deze prachtige regio. Overnachten kan bijvoorbeeld met een eigen camper, huur een comfortabele loge óf overnacht in een knusse houten pod. In de gloednieuwe brasserie naast de camping kun je super lekker eten!
De rivier de Moezel is overal waar hij stroomt een reden om langs de oevers druiven te verbouwen, de kalkrijke bodem is daar perfect voor. Ook in Luxemburg wordt aan de Moezel wijn gemaakt, wat lang niet iedereen weet. De meeste wijnboeren bottelen hier zo’n 50 tot 100 duizend flessen per jaar. Veel van die wijn wordt gedronken in Luxemburg zelf. Slechts een klein deel hiervan wordt geëxporteerd naar het buitenland. Wil je Luxemburgse wijnen proeven, dan moet je dus naar Luxemburg. Plan hier dus zeker een stop in tijdens deze roadtrip om er op je gemak van te kunnen genieten.
Populair is de Luxemburgse Crêmant, gemaakt volgens dezelfde methode als de wereldberoemde champagne, maar met een minder exclusieve naam. Locals bestellen het als een glas ‘kippchen’ als ze buiten de deur zijn.
Rijden door de Moezel is een genot. Mooie wegen worden omgeven door oude wijnranken en prachtig gelegen dorpen. Wij maken en een tussenstop bij wijnhuis Schmit-Fohl in het dorpje Ahn waar maar liefst acht wijnhuizen te vinden zijn. Bij Schmit-Fohl maken we in hun proeflokaal La Maison Viticole kennis met een aantal Luxemburgse wijnen, van een fruitige Riesling naar een Pinot Noir en natuurlijk het hoogtepunt de Crêmant. En natuurlijk gaan er flessen mee naar huis!
▸ Tip: rijd zeker omhoog naar uitkijkpunt Koeppchen in Wormeldange voor het allerbeste uitzicht over de Moezel. Vanuit Ahn ben je er zo.
Na de wonderbaarlijke natuur in het Mullerthal en de heerlijke wijnen in de Moezel is het eindelijk tijd om de hoofdstad van het land te gaan bezoeken de stad Luxemburg – Lëtzebuerg zoals de locals zeggen. Het is een stad met vele gezichten, flinke hoogteverschillen en beroemde bruggen.
Vooral bijzonder zijn de vele uitzichtpunten die zijn ontstaan door het verschil in hoogte. Neem zeker de Panoramische lift Pfaffenthal omhoog voor waanzinnig uitzicht en slenter door het oude stadsdeel Grund. Voor wie van shoppen houdt is dit ook dé plek waar je de limiet van je creditcard kunt testen. In het centrum barst het van de leuke terrasjes. Het wordt nog lastig kiezen, dus het beste trek je twee dagen uit voor Luxemburg Stad.
▸ Tip: wil je hier overnachten dan lijkt het logisch om dit in de oude binnenstad te doen, maar daar is inmiddels een heel goed, hip alternatief voor. Wij overnachten in het nieuwe Mama Shelter Hotel op een steenworp afstand het MUDAM, het Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean in het moderne stadsdeel Kirchberg. Vanaf hier ben je met gratis OV of te voet super snel in de oude binnenstad.
Vanuit Luxemburg Stad ben je binnen een half uur rijden weer in een compleet nieuw landschap dat je nog niet eerder hebt gezin tijdens deze roadtrip. In de vallei van de zeven kastelen duik je de geschiedenis van Luxemburg in en rij je langs zeven kastelen van honderden jaren oud. Wil je ze alle zeven zien, neem dan de route van Mersch naar Koerich.
Ze zijn eerlijk gezegd niet allemaal even aantrekkelijk (en ook niet allemaal te bezoeken), maar het kasteel van Ansembourg is zeker wel een aanrader. Zelfs als je buiten blijft is het de moeite om er te stoppen: wandel in ieder geval door de mooie kasteeltuinen. Het leukste aan de vallei van de zeven kastelen is vooral de route tussen de kastelen door. Het groene Guttland met z’n slaperige dorpjes laat weer een andere kant van Luxemburg zien. En dat allemaal op zo’n korte afstand van elkaar!
In het dorpje Useldange ligt óók een kasteel – of wat er nog van over is. Veel opmerkelijker hier zijn drie opvallend grote ‘champignons’ bij Hotel-Ecolodges Péitche Lauer. Het is veruit een van de allerleukste accommodaties in heel Luxemburg om te overnachten. Het zijn zogenaamde ’tiny houses’ die binnenin super slim zijn ingericht met alles wat je nodig hebt. Er is een heuse verdiepingsvloer, bereikbaar via een ladder. Eenmaal boven vind je een ruimte slaapkamer en kun je slapen onder de sterren. Een topplek om te overnachten!
Useldange ligt in de regio Guttland. Een regio die zich graag wil ontpoppen als een fietsregio. Wat dat betreft kun je overwegen om je eigen fietsen mee te nemen op deze roadtrip, de fietsverhuur staat hier nog wel in haar kinderschoenen. Een dagje rondtoeren in Guttland is een leuke onderbreking van je roadtrip. De serene rust die hier op en rond de fietspaden hangt is een verademing. De fietsroutes zijn glooiend met af en toe wat korte steile klimmetjes. Uitkijkend over een landschap in vijftig tinten groen kom je zelfs tijdens het fietsen volledig tot rust.
Wij eindigen deze roadtrip in het noordelijk gelegen Esch-sur-Sûre, dat gezien wordt als het allermooiste dorpje van Luxemburg. En dat heeft vooral te maken met de ligging: in een meander van de rivier Sauer. Esch-sur-Sûre is ook bekend geworden door het stuwmeer en de ‘fjorden’ die er liggen. Samen hebben ze een wateroppervlakte van 380 hectare en zijn ze goed voor driekwart van het drinkwater in Luxemburg. De omgeving is vooral populair onder outdoor-liefhebbers. Wie een hike naar boven maakt heeft een waanzinnig uitzicht op Esch-sur-Sûre.
Het kleine dorpje is ook de plek waar je voor de laatste keer kunt genieten van de Luxemburgse streekgerechten. Wie eenmaal naar de grens richting Bastenaken in België rijdt komt nogal wat benzinepompen tegen. Nog steeds staat Luxemburg al decennia lang bekend als dé plek waar je voordelig kunt tanken. In juni 2021 is het prijsverschil met Nederland opgelopen tot 70 eurocent, dus het is zeker de moeite waard om je auto nog even vol te gooien – of je moet al volledig duurzaam en elektrisch rijden. Dan kun je het beste nog een extra drankje bestellen op het terras in Esch-sur-Sûre om na te genieten van een hele toffe roadtrip!
Wil jij deze roadtrip door Luxemburg maken? Dan komen deze tips goed van pas!
Boek je reis