Reizen

De sagen en legendes van Denemarken

Avatar foto
Robert Verkerk

Denemarken lijkt zich te ontwikkelen tot hét alternatief voor Duitse vakanties. In het voorjaar rijden steeds meer Nederlanders, vooral gezinnen richting het noorden, maar ook in de zomer wordt het zicht op de kentekenplaten richting het land van vorstin Margrethe II van Denemarken steeds geler. Wij bezoeken Zuid-Denemarken, wat door kan gaan voor dé provincie van Denemarken. Naast het welbekende Legoland biedt deze regio vooral veel kustgebied, golvende landschappen, maar bovenal oude historie ofwel de legendes van de vikingen.

Vanaf Utrecht is het ruim 700 kilometer, wijzen mensen, die al in Denemarken zijn geweest, ons op de slechts enkele uren die je ‘maar’ moet rijden. Het is ook vooral het interne systeem dat ons er altijd van weerhield om het noorden met de auto op te zoeken, hoe mooi het er ook is. Maar als de vikingen niet meer naar ons toe komen, moeten wij die kant wel op.

Ribe: de oudste stad van Denemarken

In dat opzicht is de oudste stad van Denemarken, Ribe (710 na Cristus gesticht), misschien wel een van de meest aantrekkelijke steden die de regio heeft te bieden. Door het historische karakter van de plaats is een stadswandeling sterk aan te bevelen. Zo ontdek je de prachtigste details van een oude stad; van kleine wilde riviertjes met waterraden tot typisch Deense huisjes in oude stijl.

Net buiten Ribe wordt jaarlijks een compleet dorp nagebouwd, het Ribe VikingeCenter, met een markt uit het jaar 700, een boerderij uit omstreeks 900 en natuurlijk ook verschillende huizen uit die zelf periode. Doel is om de tijd van de vikingen levend de houden. Vooral vrijwilligers uit Denemarken, Duitsland en Nederland houden er zo hun vakantie, maar dan wel op de complexe manier, want ze leven zoals vikingen dat deden.

Een boerderij en tent zoals die worden gebouwd in het Ribe VikingeCenter
Een boerderij en tent zoals die worden gebouwd in het Ribe VikingeCenter

Legoland, de grote trekpleister

De grote trekpleister van Denemarken is op dit moment Legoland. De bron van dit ultieme speelgoed, dat al weer even aan een nieuw leven is begonnen, is het dorp Billund. Daar is het ooit bedacht en wordt het nog steeds ontwikkeld en gemaakt. De makers blijven zich vernieuwen en daarom ook Legoland zelf, met nieuwe onderdelen attracties. Deze keer in de serie Ninjago, waar natuurlijk laserstralen en ‘real expierience games’ bijhoren. Opvallend is dat het op zich slapende plaatsje met ruim 6000 inwoners een vliegveld heeft. Ook dat komt omdat Lego zich snel over de wereld moest verspreiden.

De allernieuwste lego-ervaring opent op 28 september in het centrum van Billund, het LEGO House, een uniek centrum voor LEGO-fans van alle leeftijden. Het nieuwe opvallende gebouw weerspiegelt het verhaal achter het wereldberoemde steentje, dat in 1968 op exacte dezelfde plek in de werkplaats van Ole Kirk Christiansen werd bedacht.

Legoland kent tegenwoordig ook een themapark, zoals Ninjago.
Legoland kent tegenwoordig ook een themapark, zoals Ninjago.
Het Hotel Legoland een feest voor kinderen.
Het Hotel Legoland een feest voor kinderen.

De rijke geschiedenis van Sønderborg

Het gebied waar we vertoeven, was ooit onderdeel van het Derde Rijk en dat heeft zo zijn sporen nagelaten, laten we ons vertellen en vooral smaken in de stad Sønderborg. Het gebied kent een rijke geschiedenis van vechten en landje pik. Daar is ieder jaar nog een nagespeelde strijd van terug te zien. De oude verhalen zit ‘m zelfs in de welbekende Zuid-Jutlandse koffietafel waar op soms wel 24 verschillende cakejes worden gepresenteerd. Wij krijgen er na een lichte lunch in één van de hippe café’s die Sønderborg rijk is een deel van. Enfin, een paar kilo’s later..

We rijden lang de kust door kleine plaatsjes naar de stad Aabenraa aan een van de diepe fjorden die Denemarken rijk is. De aankomst alleen al maakt het tot een bezienswaardigheid. Rij niet te hard, want het is genieten met wat lichte regen en af en toe een felle zon. Hetzelfde geldt voor de westkant van het eiland met uitgestrekte stranden en natuurlijk die voor Nederlanders zo bekende Waddenzee. Een bezoek aan het waddencentrum Vadehavscentret in Ribe is de moeite waard. Zonder de Deense taal machtig te zijn, krijg je in het vernieuwde centrum veel mee van wat het gebied herbergt aan flora en fauna.

Duik in Jelling de geschiedenis in

Maar wie dieper wil graven in de tijd van de Vikingen en houdt van sagen en legendes, moet beslist een bezoek brengen aan museum Kongernes Jelling in Jelling. In een prachtig levendig beeldverhaal wordt de geschiedenis van de twee ‘bulten’ in het plaatsje verteld. Uiteindelijk gaat het om de Vikingenkoningen Gorm de Oude en Harald Blauwtand, die ruim 1000 jaar geleden leefden. Dit is de werkelijke geschiedenis van het Deense rijk.

Het museum Kongernes Jelling in Jelling kent een rijke geschiedenis.
Het museum Kongernes Jelling in Jelling kent een rijke geschiedenis.
Denemarken kent grote brede stranden aan de westkant van Denemarken.
Denemarken kent grote brede stranden aan de westkant van Denemarken.

Deel dit artikel

Avatar foto
Robert Verkerk
Reizen is nog steeds jezelf verrijken. Niet alleen het oog wil wat, maar ook de geest. Vanuit dat idee schrijf ik al weer meer dan 15 jaar over reizen: van een concert in een vliegtuig tot ijsduiken in Tignes. Voor Travelvalley.nl is de vrijheid in het schrijven een genot, bijna net als het reizen zelf.