Brabant, mijn geliefde Noord-Brabant, waar ik thuis ben maar waar ondertussen nog zoveel te ontdekken valt. Nu we allemaal dichter bij huis blijven vinden we bijzondere plekken die anders onopgemerkt zouden blijven. En hoe dichter bij huis, hoe groter de verrassing.
Voor deze reis bleef ik dan ook écht dicht bij huis, en werd alsnog compleet verrast. Vanuit Breda – waar ik woon – reisde ik naar Tilburg, Oisterwijk en Boxtel. Een mini roadtrip door Midden-Brabant die me heeft laten zien dat er ook vlakbij huis nog zoveel nieuwe, leuke plekken te vinden zijn!
De eerste stop van onze roadtrip is Tilburg. Het is een prachtige zomerdag, een van de eerste écht mooie zomerdagen die we dit jaar hebben. En wat doe je als het warm is in Nederland? Precies, dan zoek je het water op. We besluiten te gaan lunchen in de Tilburgse Piushaven, een plek die een aantal jaar geleden een complete metamorfose kreeg. Er zitten tegenwoordig zoveel leuke restaurants aan het water dat het nog lastig kiezen is. We gaan voor het terras van RAK, met een kleurrijk terras en bankjes aan het water. Er peddelen mensen voorbij op sup’s en bootjes komen en gaan. Een stukje verderop wordt in het gras langs het water gepicknickt. Het barst er letterlijk van de gezelligheid. De Piushaven is zeker geen geheimtip in Tilburg, maar ligt wel net buiten het (winkel)centrum. Je moet er dus een klein stukje voor omlopen maar dat is echt de moeite waard.
We wandelen door het centrum via de mooiste straatjes die Tilburg rijk is: de Tuinstraat, Willem II Straat en chillen even in de Helga Deentuin. In niets lijkt Tilburg nog op de studentenstad die het 15 jaar geleden was. De hippe koffiententjescultuur is ook hier springlevend. We spotten conceptstores, boetieks en galeries: ik neem me direct voor om nog eens terug te komen om op m’n gemak overal naar binnen te gaan.
Tip: Een heel bijzonder ijsje haal je bij Friandries Chocolaterie in de Willem II Straat. Geen standaard smaken, eerder smaaksensaties en verrassende combinaties. Daarnaast kun je hier bonbons kopen die eruit zien als kleine kunstwerkjes. Zo lekker!
Tilburg heeft een verre geschiedenis als het gaat om treinen. Van 1868 tot 2011 werd op een terrein rondom het station van Tilburg namelijk aan treinen gesleuteld. Nadat deze zogenaamd ‘Spoorzone’ werd overgenomen door de gemeente heeft het een complete transformatie doorgemaakt. Het waanzinnig coole terrein dat vol staat met monumentale, industriële panden, wordt tegenwoordig gebruik voor horeca, bedrijven en evenementen.
Hét hoogtepunt van de Spoorzone is de LocHal – dat je uitspreekt als lok-hal. Het is de absolute smaakmaker van dit terrein. De LocHal is een voormalige fabriekshal (uit 1932) die vroeger dienst deed als locomotiefhal. Hier werden reparaties aan locomotieven uitgevoerd. Tegenwoordig is het een bibliotheek, expositieruimte en café. Voor iedereen die houdt van architectuur, design of fotografie is het een plek die je niet mag missen. De LocHal is heel tof om doorheen te wandelen – het gebouw is vrij toegankelijk. De ruimte is gigantisch hoog en wordt met een indrukwekkende stalen constructie overeind gehouden. Hoe oud ook vanbuiten, vanbinnen is de LocHal vooral modern. Er zijn flexwerkplekken te vinden, de koffiebar wordt gebruikt voor meetings en er worden exposities gehouden. Een ruimte die mensen bij elkaar brengt dus.
Neem zeker ruim de tijd voor de Spoorzone. Je vindt er volop street-art, er zijn tiny houses om in te overnachten en toffe bars.
Tip: tegenover de LocHal vind je Eetbar de Wagon, twee oude treinwagons waar je kunt ontbijten, lunchen, borrelen en dineren. Het is een van de meest originele restaurants van Tilburg. Wel even reserveren, dan weet je zeker dat je een plekje hebt.
Aan de meest westelijke zijde van de Spoorzone ligt sinds de zomer van 2019 nóg een unieke plek: het Spoorpark. Het voormalig Van Gend en Loosterrein werd aangekocht door de gemeente met als doel om er “een combinatie van groen en leisure” van te maken. Uiteindelijk werden burgers ingeschakeld om met ideeën te komen en is het Spoorpark het resultaat van de waanzinnig goede plannen die zij hadden. Het Tilburgse Spoorpark is een plek die je zelf een keer moet gaan ervaren, bij voorkeur als de zon schijnt. Het is niet alleen een plek om met vrienden bij elkaar te komen en te genieten van een picknick, maar nog zoveel meer. Deze drie plekken mag je in ieder geval niet missen.
Het letterlijke hoogtepunt is de Kempentoren, waarvan de naam verwijst naar de Kempen, grofweg de natuur tussen Tilburg en Eindhoven in. Vanaf de top van de toren, op ruim 30 meter hoogte, kun je écht ver kijken. Zeker op een heldere dag. Een kenner naast me wijst me op het stadhuis van Den Bosch en de scheve spits van de toren van Hilvarenbeek. Iets dichterbij ontdek ik zelf de Tilburgse Watertoren waar ik ooit vlakbij woonde. Wil je de toren overigens op, dan betaal je 1,50 euro per persoon. Het is het dubbel en dwars waard.
Aan de rand van het Spoorpark ligt de Stadscamping Tilburg en dat is een unieke plek om te overnachten. Je kunt zelf je tentje meenemen of een tipi boeken (en er wordt overigens ook gewerkt aan nieuwe accommodaties in oude wagons). Er is plaats voor 20 gasten. Het bijzondere aan deze camping is dat je midden in de stad zit, en ook nog eens midden in levendig park waar van alles te doen is. Een behoorlijk unieke ervaring.
Na het beklimmen van de Kempentoren en een wandeling door het park ploffen we neer bij het T-Huis, qua architectuur en inrichting echt een parel om te zien. We nemen een huisgemaakte limonade en zien vooral veel mensen genieten van eigenlijk alles dat het park te bieden heeft. Er is een fontein voor de kids, een soort blotenvoetenpad, een skate-baan en heel veel leuke plekjes om te zitten en chillen. Dat hebben de burgers van Tilburg toch goed bedacht!
Op een mooie zomerdag als deze wil je maar één ding: zo lang mogelijk buiten blijven. Begin juli zijn de dagen lekker lang en met een ondergaande zon is dat echt genieten. We rijden naar Camping Petit013, een mini-camping waarvan de naam verwijst naar het netnummer van Tilburg. Petit013 ligt net buiten de stad, we zijn er zo.
We worden gastvrij ontvangen op z’n Brabants: eigenaresse Marion trakteert ons meteen op een Schrobbelèrtje. Ze laat ons onze staanplaats zien én we krijgen de sleutel van het privé sanitair. Haar man Arjo bouwde namelijk voor bijna iedere staanplaats een eigen badkamer met douche, toilet en wastafel die je kunt afsluiten. In een periode waarin vakanties deels worden gedomineerd door een virus is privé sanitair echt een uitkomst. Waar ik eerlijk gezegd altijd een gemeenschappelijk toiletgebouw gewend was, en daar ook altijd wel de charme van inzag, bevalt me dit echt heel erg goed.
Petit013 heeft 14 staanplaatsen en zelfs als die allemaal bezet zijn zoals nu, is het er nog steeds heerlijk rustig. We brengen onze auto naar ons plekje, zetten binnen een paar minuten onze daktent op en klappen de stoelen uit. Dat is toch wel het mooiste aan kamperen. Zodra je tent staat – en dat gaat met een daktent echt heel snel – begint je vakantie. We kijken uit over de Brabantse weilanden, pakken een boekje erbij en komen meteen tot rust. Op de camping voel ik me altijd meteen thuis, en helemaal op zo’n gezellige plek als deze. Of is dat wat een vakantie in Brabant met je doet?
We worden wakker op de mini-camping in Tilburg met grote grijze, dreigende wolken boven ons. Zomer maakt plaats voor herfst. We pakken de daktent snel in en reizen weer door. Voor het ontbijt stoppen we nog één keer in Tilburg. We hebben zoveel leuke ontbijt- en koffietentjes gespot gisteren dat het nog lastig kiezen is. Het wordt Mr. Morris in de Nieuwlandstraat, een hele goede keuze.
We rijden door naar Oisterwijk, een van de leukste dorpen van Brabant. Een dorp met stedelijke allures, met de Lind als centrale place-to-be. In Oisterwijk kun je je prima vermaken met winkelen en lekker eten – en dat doen we dus ook.
Tip: voor koffie of thee met een taartje, bonbons of macarons moet je in Oisterwijk bij Saranne op de Lind zijn. Een klein zaakje met zoveel lekkers dat je bijna geen keuze kunt maken.
Zodra het droog is kunnen we eindelijk de Oisterwijkse bossen & vennen in. Het is niet alleen een van de mooiste natuurgebieden die Brabant rijk is, maar het is ook mijn persoonlijk favoriet. De bossen rondom Oisterwijk hebben iets magisch, met schilderachtige vennen (meer dan 80!), verstopte heideveldjes en dichtbegroeide paden. En wat ruikt het lekker in het bos als het net geregend heeft!
De meeste grote vennen rondom Oisterwijk hebben namen gekregen zoals Voorste Goorven, Heiven en Staalbergven. Tussen die vennen door lopen mooie wandelpaden. Je kunt doen zoals wij – zelf je route bepalen – maar Natuurmonumenten heeft ook een aantal kant-en-klare routes voor je uitgestippeld. Wandelroute Goorven (van 4,25 kilometer) is een aanrader. Als ik Vincent van Gogh was geweest had ik de zonnebloemen gelaten voor wat het was, en hier onderweg m’n schildersezel weggezet. Of ga voor de langere wandeling: de 14 vennenroute van 9,4 kilometer. Je kunt gewoon de blauwe pijltjes volgen. Half augustus komt de heide in bloei en dat is echt de allerbeste tijd om deze wandeling te doen. Magisch mooi!
Tip: zorg dat je je wandeling zo plant dat je eindigt bij Boshuis Venkraai, de leukste bosbrasserie die je ooit gaat zien. Met een huisje dat niet zou misstaan in de Efteling. Op het terras onder de bomen is het echt genieten.
Oisterwijk is zo’n plek waar je wil blijven. En dan doen we dan ook, want we brengen de nacht door in Kampina Staete. Een splinternieuwe park dat midden in de Oisterwijkse bossen ligt, met een van de vennen recht voor de deur. Eigenaresse Charlotte staat ons al op te wachten en laat ons de acht cottages en twee lodges zien.
Wij overnachten in een van de super knusse en mega romantische cottages. Houten huisjes met een bedstee en een héél goed bed. De huisjes zijn in principe geschikt voor twee personen maar voor kids tot een jaar of 12 kun je de bedbank uitklappen. Je hebt een eigen douche en toilet én een keukentje. Echt alles wat je nodig hebt dus. Maar voor het belangrijkste moeten toch echt de deuren open: de rust en het uitzicht voor de deur maken dat je al je zorgen vrij snel bent vergeten. Kampina Staete is een plek waar je eigenlijk meteen je telefoon weg moet doen. Gelukkig heeft ieder huisje daarvoor een speciale digital detox box!
Kippen scharrelen rond en een hangmat bungelt tussen de hoge bomen, wachtend op de volgende die de tijd gaat nemen om hier te chillen. Na een lange wandeling door de bossen van Oisterwijk is er geen betere plek om bij te komen.
’s Morgens worden we wakker met het geluid van fluitende vogels. De zon is terug en schijnt fel door de bomen. Hier voel je geen stress, geen haast en kom je écht tot rust. Een heerlijke plek, om snel weer eens terug naartoe te gaan!
Na een heerlijk ontbijt op het terras van onze cottage van Kampina Staete rijden we door naar Boxtel, dat precies in het midden van de driehoek Tilburg, Eindhoven en ’s-Hertogenbosch ligt. Boxtel ligt aan de Dommel, een beek van maar liefst 120 kilometer lang, deels in Nederland, deels in België. En vandaag gaan we daar het water op!
Voor een (mid)dagje kanoën kun je mij altijd wakker maken. Het rustgevende geluid van een peddel in het water, het bijzondere perspectief dat je vanaf het water hebt en de ontspanning van het drijven van een bootje. Heerlijk!
Bij kanovereniging de Pagaai halen we de kano op. Na een korte uitleg van de route gaan we op pad voor een ‘rondje Boxtel‘. Het is een fameuze kanotocht van ongeveer 9 kilometer. Er wordt ons verteld dat je daar ongeveer 2,5 tot 3 uur over doet, afhankelijk van hoe lang je stopt onderweg.
We beginnen aan de route met een lang recht stuk langs de snelweg. Misschien niet het mooiste stuk van de route maar we zitten er meteen wel lekker in. Na een klein stukje klunen en een brug peddelen we rechtsaf en begint de Dommel echt te slingeren. Het wordt steeds mooier en mooier. Een uniek stukje Brabant waar je je ook zomaar in Frankrijk kunt wanen. Of in Duitsland. Of Kroatië. Bomen hangen ver over het water, ganzen en meerkoeten dobberen voorbij. We peddelen langs een kasteel, ontdekken terrasjes aan het water en zijn compleet verrast door hóé mooi het hier is. Die 2,5 uur blijken er 2 te zijn en vliegen voorbij. Nóg maar een rondje dan?
Een roadtrip door Brabant kun je natuurlijk heel goed uitbreiden. Er zijn nog zoveel andere mooie plekken te vinden. Wat dacht je van de Loonse en Drunese Duinen bijvoorbeeld? Of de Biesbosch, een uniek waterrijk natuurgebied waar je kunt varen en wildkamperen.
Hier vind je acht unieke tips die je alléén in Brabant kunt doen. Of maak een roadtrip langs de vijf mooiste dorpen va Noord-Brabant. Als je bovenstaande route hebt gereden kun je er alvast eentje afvinken! En wist je dat je hier zelfs letterlijk in de voetsporen van Vincent van Gogh kunt treden? In Brabant zul je echt verrast worden, dus waar wacht jij nog op?