Limburg, onze meest zuidelijke provincie, is vooral bekend vanwege het heuvelland. Daar in Zuid-Limburg liggen immers de heuvels met bekende namen die we bij voorkeur toch bergen noemen. Denk maar aan de Gulperberg, de Fromberg, de fameuze Keutenberg, de Loorberg en de Bemelerberg. Bekend bij alle profwielrenners (of kijkers van de Amstel Gold Race), wielertoeristen, motorrijders en fietsliefhebbers. De zwaarste klim heet echter de Camerig en de niet te vergeten en altijd lastige Eyserbosweg. De Dodeman behoeft verder geen uitleg met hellingspercentages boven de 16 procent. Het zijn monumenten in het landschap die ook de verbindingswegen zijn tussen al die kleine vaak pittoreske dorpjes.
We koesteren Zuid-Limburg vooral vanwege die pukkels en de prachtige natuur. Maar naast het Limburgse land ontdekken op twee wielen is het ook een genot om heerlijk te toeren op vier wielen, oftewel met de auto. Een roadtrip door Limburg is voor iedere autoliefhebber echt genieten. Ook hier zijn de cabrio’s bij mooi weer met velen aanwezig. Net als dat het blijkbaar een must-do is om met je classic car een roadtrip te maken en met 15 kilometer per uur langs de vele terrasjes te rijden. Gezien worden is hier normaal. Vaals, Valkenburg en Maastricht zijn een must see, maar ook Thorn, natuurgebied de Groote Peel en Arcen met z’n prachtige kasteeltuinen wil je niet missen. Overal kom je dezelfde liefhebbers tegen. En bij Arcen pakt iedereen wel een keer de veerpont, want ook die horen thuis in het Limburgse landschap.
↠ de route in Google Maps vind je hier
Natuurlijk doen we veel prachtige plekken te kort als je een roadtrip door Limburg gaat maken. Er is simpelweg heel veel moois te ontdekken in onze meest zuidelijke provincie. Je kunt de route in feite uitstippelen zoals je wilt. Natuurlijk kun je overal op de route starten en de lengte van je eigen roadtrip op die manier bepalen. De totale route van de roadtrip die wij gemaakt hebben is 248 kilometer. Zonnige dagen zijn de beste timing om deze roadtrip te maken, als is Limburg in de herfst en het voorjaar ook prachtig. Geluk met het weer moet je altij hebben in Nederland. De beste tip die ik je kan geven is om er een (lang) weekend weg van te maken zijn er volop bijzondere plekken om te overnachten. En neem wandelschoenen mee, want langs de route zijn echt overal plekken waar je heerlijk kunt gaan wandelen en een terrasje kunt pakken. Verder moet je gewoon lekker gaan genieten. Veel rijplezier!
In Thorn kunnen ze het behoorlijk ‘wit’ maken maar dat geldt niet voor alle bewoners. Want Thorn wordt het witte stadje genoemd. Maar laten we eerlijk zijn: het ‘witste’ stadje klinkt beter, want echt niet alles is wit. De meeste witte huizen staan in het historische centrum van Thorn. Meest opvallende gebouwen zijn het gemeentehuis en de Sint-Michaëlskerk, een imposant bouwwerk uit de 10e eeuw – die overigens niet wit is. Thorn is leuk voor een korte stadswandeling. In het centrum vind je wat terrasjes.
De omgeving van Thorn is zeker de moeite waard om even van de route af te wijken. Vlak bij Thorn vind je Natuurgebied De Koningssteen wat volgens de VVV een zeer geslaagd Grensmaas-project is. Vooral de watersporters komen hier aan hun trekken op de Maasplassen en het RivierPark Maasvallei.
Maastricht is een van de mooiste steden van Zuid-Nederland. Gelegen aan de Maas met een prachtige voetgangersbrug die de stad in twee helften verdeeld. Aan beide kanten vind je er volop historische panden, koffiebarretjes, eethuisjes, restaurants en hippe fashion en designwinkels. Het is ook de stad van de grote pleinen, kerken en terrasjes. Buiten Maastricht vind je er beroemde plekjes, een wereldberoemde violist, wijngaarden en zelfs grotten.
Tijdens een roadtrip kan ook deze stad je start of eindpunt zijn. Maastricht is sowieso leuk om te bezoeken. Liefhebbers van bootje varen kunnen er ook terecht op een van de rondvaartboten op de Maas.
▸ Tip: een nachtje blijven slapen in Maastricht? Mabi City Centre is heel tof: hier overnacht je in een oude bioscoop!
Als Maastricht de bekendste stad van Limburg is, dan is Valkenburg aan de Geul absoluut de onbetwiste nummer twee. Om te stellen dat iedereen er wel eens is geweest gaat misschien te ver, maar Valkenburg is razend populair en dat is niet alleen in de zomer. Valkenburg is leuk om te wandelen, te winkelen, te flaneren, om er iets te eten en natuurlijk te stoppen voor een stukje Limburgse vlaai. Chauvinistisch zijn ze in Valkenburg niet hoor, zolang je maar wel weet dat ze hier de lekkerste vlaaien van Limburg maken. Eerlijk gezegd zeggen ze ook in Maastricht en ook bij de bakker in Arcen, trots volkje, die Limburgers. Het stadje heeft sinds een aantal jaren een heuse stadspoort die erg oud lijkt maar het niet is.
Aanraders in Valkenburg zijn natuurlijk de Kasteelruïne en de Fluweelengrot. Je kun er afdalen in een steenkolenmijn en het gangenstelsel van het MergelRijk verkennen. Voor de echte kleintjes is het Sprookjesbos van Valkenburg nog steeds een leuk uitje om even doorheen te lopen.
▸ Tip: wil je overachten in Valkenburg? Black Label Hotel Valkenburg is een aanrader!
Hoog in het heuvellandschap van Limburg bij Margraten vind je de Amerikaanse begraafplaats. Een monument waar ruim 8.000 Amerikaanse militairen begraven liggen. Het is misschien wel een van de meest indrukwekkende plekken in Nederland.
Het is een plek die ons laat herinneren dat dankzij deze helden ons land in het Zuidoosten werd bevrijd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op de begraafplaats staat een 30 meter hoge toren die tot ver in de omtrek is te zien. Het grondgebied van de begraafplaats is eeuwigdurend beschikbaar gesteld aan de regering van de Verenigde Staten. Een plek om even bij stil te staan.
Noorbeek is door een tijdschrift uitgeroepen tot mooiste dorpje van Limburg. En natuurlijk vinden dat de lokale radio- en tv-omroep daarna ook. De Limburgers in andere mooie dorpjes denken daar weer anders over. Maar één ding kun je niet heen: Noorbeek ligt op een prachtige plek in een klein dal met wijnranken op de hellingen en midden in het groen. Veel mooier ga je dat inderdaad in Limburg niet vinden.
De mystiek van Noorbeek zit ‘m in die ene foto. Een plek waar je de kerktoren boven het groen uit ziet komen. Op die plek staat overigens een klein bankje. En hoewel deze roadtrip geen puzzeltocht is raden we je toch even aan om dat plekje te vinden. Als je naar onze foto kijkt is het niet zo heel moeilijk. Het is er inderdaad prachtig.
Het lijkt een beetje obligaat maar of het nu je startpunt, je eindpunt of een plek halverwege de roadtrip is: Vaals is een van de plekken waar je geweest móét zijn tijdens deze ultieme roadtrip door Limburg. Op dit bekende plekje in Limburg komen de grenzen van België, Duitsland en Nederland samen. Het Drielandenpunt is tevens met een hoogte van 323 meter het hoogste punt van Nederland. Geografisch is het dus een bijzondere plek, maat het is vooral de symboliek van de drie landen bij elkaar die voor de aantrekkingskracht zorgen.
Wie fit is sprint ‘even’ de 34 meter hoge Wilhelminatoren op aan de Nederlandse kant van de grens. Aan de Belgische kant van het Drielandenpunt staat de 50 meter hoge Boudewijntoren. Bovenop beide torens heb je een prachtig uitzicht. Verder is er op de Vaalserberg een labyrint, een VVV kantoor, zijn er wandelroutes en een restaurant. Parkeren is er gratis.
We gaan niet te veel uitleggen, maar niet ver van Vaals ligt diep verscholen in de bossen van Vijlen het befaamde Boscafé ’t Hijgend Hert. Een hotspot die je maar net moet weten te vinden. En als je denkt “hier moet het ergens zijn” dan ben je er alweer voorbij. Wie het toch weet te vinden komt op een van de leukste plekjes in het Limburgse Heuvelland terecht. Midden in de bossen, op een heuvel. Authentiek, met heerlijke bieren en Vlaamse frietjes. Of ze er ook patat verkopen weten we eigenlijk niet. Het kan zijn als je er om vraagt dat alle tafels ineens bezet zijn.
Maar zonder dollen: het is een plek waar je misschien wel voor de eerste keer komt maar zeker niet voor de laatste keer. Alleen nooit verklappen waar het is.
Vijlen is officieel het hoogste dorpje van Nederland en claimt daarmee ook meteen het enige bergdorpje van ons land te zijn. Wie Googelt op ‘bergdorpje Nederland’ komt uit op… precies: Vijlen. Wie weet hebben ze ook meer sneeuw, maar skipistes ga je er niet vinden. Wel is het een stop of vertrekpunt voor wandelingen en fietstochten. Tijdens deze roadtrip door Limburg is het leuk om hier even langs te rijden.
En zoals we dat ook in de bergdorpjes in de Alpen tegenkomen staat ook hier in het midden van dorp een kerk. Wij hebben wel nog een advies aan de Vijlenaren: hang gerust een koebel aan de nek van vriendelijke viervoeters, dat maakt jullie nóg meer tot een écht bergdorpje.
▸ Tip: zin om te kamperen? Camping Gulperberg is een van de mooiste campings van Nederland!
De Camerig is een van de mooiste heuveltoppen van Limburg. Iedere amateurwielrenner, tourfietser, recreant en de mannen die de klassieker Amstel-Gold rijden kennen hem. De bluffers en de stoempers nemen hem natuurlijk op het buitenblad. Anderen weten dat je hier het beste op een klein verzet naar boven kunt rijden. In ieder geval vind je onderaan de Camerig de Wingbergerhoeve.
Een boerderij waar ze zelf vers schepijs maken in meerdere smaken – en het liefst je een buitenproportioneel bakje aanbieden met minstens zoveel fruit. Hier kun je een maaltijd-ijsje kopen. Bij mooi weer tijdens zwoele zomeravonden staan hier midden in het landschap enorme rijen met ijsliefhebbers en dat heeft echt een reden.
Na het Limburgse zuiden rijden we richting de Brunsummerheide, een bekend wandelgebied. Maar dat doen we niet voordat we eerst langs de Brand Bierbrouwerij rijden. Liefhebbers kunnen er een rondleiding krijgen en even op smaak komen. Halverwege een roadtrip is dat misschien geen goed idee, dus plan je bezoek verstandig. Een stukje verder komen we langs het mooie kasteel van Wittem en vinden we bij Eys een van de leukste terrasjes in Zuid-Limburg (ooit uitgeroepen tot Nederlands mooiste). Hier begint ook de klim van een van de vervelendste kuitenbijters de Eyserbosweg (16.9 procent). Prima plekje om te lunchen.
De Brunssummerheide is een van de bekendste wandelgebieden in Zuid Limburg en een heerlijke plek om even te ontspannen. Er is een bezoekerscentrum, uiteraard met een terras en vlaaien. Op de heide zijn meerdere looproutes te volgen. Dé hotspot van de Brunssummerheide is de Heksenberg, een gebied waar vroeger het Germaanse volk de Hessen streed tegen de Romeinen. Volgens de geruchten is deze heuvel de grafheuvel die is opgericht na afloop van die slag. Heksen ga je op deze wandelroute niet meer tegenkomen. Wel een spannende natuur met dicht struikgewas, hoge naaldbomen en de schitterende vennen.
Inmiddels wordt hard gewerkt aan een nieuwe verbinding over de drukke Buitenring tussen de Brunssummerheide en de Teverenerheide. Daarmee ontstaan nieuwe kansen voor het dierenleven in het Heidenatuurpark.
Nationaal Park De Groote Peel is een regelrechte aanrader voor iedere natuurliefhebber. Mijn navigatie van Google Maps raakte er zelfs overstuur van. Maar als je volhoudt kom je echt bij het bezoekerscentrum van het Nationaal Park De Groote Peel.
De Groote Peel is een weids hoogveengebied met ook veel water, dat bekend staat om de aanwezigheid van een groot aantal vogelsoorten waaronder de grote kraanvolgels. Verder wordt het gebied ook bevolkt door een ongekend aantal dieren. De exoot van de Groote Peel is de Amerikaanse hondvis. Het gebied heeft ook zijn eigen geschiedenis en vind je in het landschap zogenaamde ‘littekens’ van de turfwinning uit het verleden. Wandelen is er avontuurlijk dankzij de vele knuppelbruggen.
De omgeving is ook een populair fietsgebied. Hier zie je ook de veelzijdigheid van de provincie Limburg. Niets is hier wat op het Heuvelland lijkt in dit werkelijk prachtige natuurgebied. Hier wil iedereen wel even stoppen.
Arcen ligt tussen de Maas en de Duitse grens en is vooral bekend door de aanwezigheid van de prachtige kasteeltuinen. De omgeving van Arcen laat ons ook weer een ander gezicht zien van Limburg. Het spannende leven aan de Maas. Hier weten ze écht wat hoog water betekent. Het landschap is er prachtig en mooie wegen slingeren langs het Maasgebied. Je kunt op heel veel plekken met een veerboot oversteken tegen middeleeuwse tarieven. De veerboten varen en varen en wachten niet op een vol dek.
Arcen zelf heeft een leuk klein en gezellig centrum. Om aan het einde van deze roadtrip toch maar toe te geven aan de lekkere trek kopen we hier een Limburgse vlaai. “Zijn deze net zo lekker als in het zuiden”? “Haha, dat zouden ze wel willen, dit zijn écht de lekkerste vlaaien van Limburg”, aldus de lokale bakker. Om daar achter te komen, rijden we deze roadtrip zeker nog een keer andersom.
En voordat we het vergeten, de Kasteeltuinen Arcen zijn een bezoek echt meer dan waard. Het ontwerp van de tuinen is van de bekende landschapsarchitect Niek Roozen. Je vind er onder andere een Rododendrontuin, een Rosarium met tien gethematiseerde rozenkamers en meer dan 8.000 rozenstruiken. Ook het Bamboebos en de Oosterse Watertuin zijn aanraders.
Na Arcen is het leuk om toch even met het pondje de Maas oversteken. De toegift is dat hier vrijwel aan de oever van de rivier de brouwerij van Hertog Jan staat. Limburgs bier dat we ook graag in Brabant drinken. Een mooi moment om te proosten op de provincie Limburg. Je bent mooi, je bent prachtigs van Vaals tot aan Arcen en alles daar tussenin.
Heb jij zin om deze roadtrip door Limburg te maken? Boek dan je reisje. Deze tips komen goed van pas!
Plan je trip