Reizen

Chichén Itzá: het must see wereldwonder van Mexico

Avatar foto
Marloes de Hooge

Chichén Itzá in Mexico was ooit een van de belangrijkste steden van de Maya’s. Het is een mysterieuze stad, waarvan nog lang niet alle overblijfselen inmiddels blootgelegd zijn. De ruïnes van Chichen Itza zijn werelderfgoed en worden ook gezien als een van de zeven nieuwe wereldwonderen. Het is daarmee een bucketlist item, een plek die je ooit een keer gezien móet hebben!

Chichén Itzá ligt in de provincie Yucatán, een schiereiland van Mexico. Vanuit Tulum is het ongeveer twee uur rijden naar de oude Mayastad, en dat geldt hetzelfde voor wanneer je verblijft in populaire badplaatsen als Cancún en Playa del Carmen. De dichtstbijzijnde plaats is Valladolid, een fraai plaatsje dat je goed kunt combineren met een bezoek aan Chichén Itzá .

Chichén Itzá: must see in Mexico

Wanneer je aankomt bij het enorme complex rondom de ruïnes van de oude Mayastad valt eigenlijk meteen op dat de aantrekkingskracht op toeristen enorm is. Wij zijn er op een vrij rustige dag, maar het aantal parkeerplaatsen dat beschikbaar is voor bussen, zegt eigenlijk wel genoeg. Chichén Itzá is dé must see van Mexico en dat weet iedereen die hier op vakantie gaat. Het is dus wel slim om je bezoek goed te plannen: vermijd de weekenden en kom vroeg. Onderaan dit artikel vind je nog meer tips voor een bezoek aan dit wereldwonder.

Men denkt dat deze stad stamt uit de 10e eeuw, al bestaat daar geen zekerheid over. Pas veel later werd Chichén Itzá pas echt belangrijk voor de Maya’s. Veel mensen denken bij het zien van de beroemde piramide dat dát Chichén Itzá is, maar dat is niet waar, want de complete stad bestaat uit zoveel meer dan die ene piramide.

Het is echter wel zo dat El Castillo of de Piramide van Kukulcan – de officiële namen van de piramide – de meeste aandacht trekt. Het is het pronkjuweel van de oude stad, en ook de meest gefotografeerde plek. Wij bezoeken Chichén Itzá (=absoluut een aanrader!) en hij vertelt ons dat er eigenlijk alleen al over de Piramide van Kukulcan zoveel te vertellen valt: het aantal rijen en stenen is namelijk verre van willekeurig gekozen. De piramide bestaat uit trappen met vier zijden en een tempel op de top. Leuk om te weten is dat wanneer je op een bepaalde plaats voor de piramide staat en je een hard geluid maakt (fluiten, klappen of iets roepen), dat je vanuit de tempel op de top een echo hoort. De trappen hebben aan iedere zijde precies 91 treden; het platform telt als laatste trede. Tel je dat op, dan kom je uit op 365, niet geheel toevallig ook precies het aantal dagen dat in een jaar zit. Maar er is meer…

Een wereldwonder voor op je bucketlist
Een wereldwonder voor op je bucketlist
De beroemde piramide, ook wel El Castillo genoemd
De beroemde piramide, ook wel El Castillo genoemd
Aan de achterkant kun je de originele stenen zien; de voorkant is namelijk helemaal gerenoveerd
Aan de achterkant kun je de originele stenen zien; de voorkant is namelijk helemaal gerenoveerd
Net naast de piramide liggen de ru\u00efnes van deze oude tempel
Net naast de piramide liggen de ruïnes van deze oude tempel

Chichén Itzá equinox: bijzonder fenomeen

De Maya’s worden gezien als een zeer wijs volk en dat blijkt ook wel uit hun buitengewone kennis op gebied van architectuur, wiskunde en astrologie. Twee keer per jaar vindt er iets bijzonders plaats, wat equinox genoemd wordt, namelijk op de dag dat de lente en de herfst beginnen. Op die dagen valt de schaduw precies over de hoeken van de piramide, waar de Mexicanen een ‘kruipende slang’ in zien. Tientallen eeuwen geleden werd dus bij de bouw van de beroemde piramide al rekening gehouden met de exacte stand van de piramide, die dus gekoppeld werd aan de stand van de zon.

Wil je de equinox in Chichén Itzá meemaken, dan moet je je bezoek plannen rond 20-21 maart en 21-22 september. Het exacte moment kan namelijk nog weleens wisselen. Op die dagen zie je de zon als een soort slang over de Piramide van Kukúlcan naar beneden kronkelen. Je kunt je voorstellen dat je niet de enige bent die dit bijzonder fenomeen wil zien, en dus is het rondom de equinox behoorlijk druk. Overigens is de lente wellicht het beste moment om dat te aanschouwen, want in het najaar valt dit bijzondere moment wel midden in het orkaanseizoen.

Loop zeker ook even rondom de piramide, want aan de achterkant kun je zien hoe dit bouwwerk eruit zag toen deze ontdekt werd. De voorkant is gerenoveerd, maar aan de achterkant zie je de originele stenen zoals ze gevonden werden.

Tijdens de equinox zie je precies op deze rand de schaduw lopen
Tijdens de equinox zie je precies op deze rand de schaduw lopen
Vanaf een uur of 10-11 begint het drukker te worden
Vanaf een uur of 10-11 begint het drukker te worden
Het voormalig marktterrein
Het voormalig marktterrein
Nog meer oude ru\u00efnes van de Maya`s
Nog meer oude ruïnes van de Maya`s
marloes-chichen-itza.jpeg

Naast de Piramide van Kukulcan is er nog zoveel meer te zien in de oude stad en daarom is het zo leuk om hier met een gids rond te lopen. Doe je dat niet dan zijn de oude bouwwerken zeker ook bijzonder om te zien, maar met een gids kom je zoveel meer te weten over de geheimen van de oude stad van de Maya’s.

Zo weten de Mexicanen bijvoorbeeld zeker dat er nog een groot deel van Chichén Itzá onder de grond ligt en op sommige plaatsen zie je ook goed dat archeologen hier aan het werk zijn. Het is echter vooral een financiële kwestie dat deze opgravingen maar mondjesmaat plaatsvinden; er is simpelweg te weinig geld voor. En daarnaast: dat zou ook het huidige publiek belemmeren om de Mayastad te bezoeken en dat is voor de Mexicaanse overheid een belangrijke inkomstenbron.

Oude Mayastad nog steeds een mysterie

Opvallend is wel dat er nog steeds heel veel onduidelijk is over deze ruïnes: Chichén Itzá is voor een groot deel nog steeds een mysterie. Zekerheden bestaan niet, maar wel plausibele theorieën. Wat wel duidelijk is, is dat hier in het verleden veel mensen geofferd werden. Dat werd gedaan bij de nabij gelegen cenote; een gigantische grot met laagstaand water. Op de weg daar naartoe – vanaf de grote piramide is dat maar een paar minuten wandelen – kom je langs talloze kraampjes van locals die je proberen allerlei spulletjes te verkopen, zoals de beroemde Mayakalender, maar ook kleding, sieraden of andere souvenirs. Wanneer je je bedenkt dat dit de enige inkomstenbron is voor deze locals, is het toch wel de moeite om iets leuks voor thuis mee te nemen.

Onze gids neemt ons ook nog mee naar een enorm speelveld waar de Maya’s vroeger een speciaal balspel speelden. Rondom het balspeelveld vind je hoge muren met religieuze stenen die vroeger dienden als tribune. Ook hier is het weer bijzonder hoe de akoestiek werkt. Als je op een bepaalde plek gaat staan, kun je met een niet eens zo hard klappend geluid een duidelijke echo over het hele veld laten klinken (160 meter lang en 75 meter breed). Een klein stukje naast het balspeelveld vind je een tempel met daarop de afbeeldingen van honderden doodshoofden: blijkbaar was de winnaar van het balspel ook de pechvogel, want die werd geofferd aan de goden…

In deze cenote werden mensen geofferd
In deze cenote werden mensen geofferd
Doodshoofden op de muur, als bewijs van het offeren van mensen
Doodshoofden op de muur, als bewijs van het offeren van mensen
Met deze zware bal speelden de Maya`s vroeger een spel
Met deze zware bal speelden de Maya`s vroeger een spel
Het speelveld van Chitzen Itza
Het speelveld van Chitzen Itza

Het is zeer boeiend om hier een ochtend rond te lopen, tussen de ruïnes die eeuwenoud zijn. We lopen langs een plek die vroeger als marktterrein diende en zien allerlei verschillende tempels met een religieuze betekenis.

Tips voor een bezoek aan Chichén Itzá

Omdat het behoorlijk druk kan zijn, is het belangrijk om je bezoek goed te plannen. Lees daarom deze tips door voor een bezoek aan Chichén Itzá.

  • Op bepaalde dagen is het druk: zo is een bezoek op zaterdag en zondag bijvoorbeeld geen aanrader omdat er dan veel te veel mensen rondlopen. Die moet je dus zien te vermijden.
  • Probeer zo vroeg mogelijk te komen: de meeste bussen die vertrekken vanuit Cancún of Playa del Carmen vertrekken niet zo heel erg vroeg en vanaf 11.00 uur wordt het pas echt druk. Je moet dus zorgen dat je er veel eerder bent (vanaf 08.00 uur mag je al naar binnen).
  • Doe een rondleiding met een gids: wanneer je hier in je eentje rondwandelt heb je echt geen idee wat de betekenis is van al die bouwwerken om je heen. Een gids is echt onmisbaar en een absolute meerwaarde: deze mensen weten zoveel te vertellen over de Maya’s, de ruïnes en de functies van de oude stad, dat je bezoek aan Chichén Itzá echt leuker maakt. Een gids hoef je niet van tevoren te boeken, zodra je een toegangskaartje hebt gekocht staan er tientallen mannetjes in de rij om met jou de Mayastad te gaan ontdekken.
  • Neem water en een hoedje of pet mee: in de maanden mei-oktober kan het in Mexico echt heel erg warm zijn, zeker in de maanden juli-september. Kom je in een van deze maanden naar Chichén Itzá dan is het echt een goede tip om een hoedje of een pet mee te nemen. Er is nagenoeg nergens schaduw en de zon is echt fel. Dat geldt ook voor water: zorg dat je voldoende te drinken bij je hebt.
Een gids maakt je bezoek echt leuker
Een gids maakt je bezoek echt leuker
Leuk om mee te nemen: een traditionele Mayakalender
Leuk om mee te nemen: een traditionele Mayakalender
Of een Mexicaanse sombrero voor op de koelkast
Of een Mexicaanse sombrero voor op de koelkast
Je ziet zoveel bijzondere details
Je ziet zoveel bijzondere details

Doen en zien in de omgeving van Chichén Itzá

De Mayastad ligt midden in de provincie Yucatan en daar zijn de omgeving een paar toffe en bijzondere plekken te vinden die je heel goed kunt combineren met een bezoek aan Chichén Itzá. Dit zijn mijn tips:

  • Neem een duik in Ik Kil: deze cenote vind je op een paar kilometer rijden van de Mayastad en is heel bijzonder. Cenotes zijn grotten of poelen die zijn ontstaan door een meteorietinslag. Ik Kil is een van de meest bijzondere cenotes van Mexico door de bijzondere vorm: een gigantisch gat met lianen en onderin een laag water waar je kunt zwemmen. Ik Kil is wel een hele populaire cenote, zeker omdat deze ook vlakbij Chichén Itzá ligt, en daarom kan het ook hier heel erg druk zijn.
  • Op drie kwartier rijden vind je de stad Valladolid en die is zeker de moeite waard om te bezoeken. Het is een kleurrijk stadje met een prachtig plein, leuke winkeltjes en kraampjes en gewoon een hele fijne plek om rond te struinen.
Neem na je bezoek aan Chichen Itza een duik in de Ik Kil cenote
Neem na je bezoek aan Chichen Itza een duik in de Ik Kil cenote
En bezoek het stadje Valladolid
En bezoek het stadje Valladolid

Op reis naar Mexico

Wil jij op reis naar Mexico om zelf wereldwonder Chichen Itza te bezoeken? Boek dan nu je reis. Wellicht komen deze reistips nog goed van pas.

Plan je reis

  • Goedkope vliegtickets naar Mexico boek je via Momondo.
  • Of boek direct vliegtickets bij KLM.
  • De beste hotel deals vind je via Booking.com.
  • Boek je liever een complete rondreis naar Mexico? Die vind je bij TUI of bij 333 Travel.
  • Ook leuk: boek alleen bepaalde bouwstenen en plan de rest van je reis zelf. Dat kan onder andere bij Riksja Travel.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}

Deel dit artikel

Avatar foto
Marloes de Hooge
Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.