Reizen

Backpacken in Australië: hoe kun je geld verdienen voor onderweg?

Avatar foto
Patrick Smeets

Het is de droom van veel schoolverlaters en mensen die aan een sabbatical toe zijn: even een jaartje gaan backpacken in Australië. Goed plan, want dat is zo’n ervaring waar je een leven lang verhalen en ervaring uit haalt, maar als je nou niet meteen genoeg geld klaar hebt liggen om de hele trip te bekostigen zul je tussendoor iets moeten gaan doen om shrimps op de barbie te krijgen. Wat zijn je opties?

Eerst een visum

Om te beginnen moet je wel het juiste visum hebben. Een Working Holiday Visum kun je krijgen als je tussen de 18 en 30 jaar, minstens 5000 Australische dollars (ongeveer 3500 euro) reisgeld hebt en je paspoort het hele jaar dat je gaat geldig is. Allemaal wel te doen, dus. Dat visum kost wel 300 euro om aan te vragen, dus alles bij elkaar is het verstandig om met een euro of 4000 aan dit avontuur te beginnen.

Horeca

Als je eenmaal aangekomen bent moet je dus vroeger of later werk gaan zoeken. Optie één is de klassieker: in een van de toeristische centra van Australië aan de slag in de horeca. Als je in een hostel slaapt (en daar gaan we even van uit, anders werk je alleen maar om je hotel te kunnen bekostigen) is daar meestal een prikbord waar je meteen kunt kijken welk café of restaurant servers, dishwashers of ander werkvolk nodig heeft. Het minimumloon is heel aardig daar: 20 dollar per uur, dus zeker voor de jongere reizigers heel aardig betaald.

Die optie is niet alleen goed om geld te verdienen (zeker als je met klanten in aanraking komt en dus tips kunt vangen voor extra goede service) maar is ook nog eens heel gezellig. Je leert – zeker in een café – heel snel mensen kennen en wie weet is er wel iemand die je ergens anders een tijdelijk baantje kan aanbieden. Het via-via circuit is heel belangrijk voor de betere baantjes, dus hoe makkelijker je contact legt, hoe soepeler het zal gaan. Maar goed, als je niet openstaat voor nieuwe ervaringen en mensen ga je niet naar Australië backpacken natuurlijk, dus dat komt goed.

Surf-instructeur. Ook een optie, als je heel goed bent. (foto: billionphotos.com - Adobe Stock)
Surf-instructeur. Ook een optie, als je heel goed bent. (foto: billionphotos.com - Adobe Stock)

Oogsten

Groente- of fruitplukken is zeker niet het meest glamoureuze werk dat je kunt doen in Australië, want het is grof gezegd fucking hard werken. Het verdient wel heel aardig en kan het hele jaar door worden gedaan, afhankelijk van waar je zit in het land. Hier is een kalender waar je kunt zien wat er waar verbouwd wordt door het jaar heen in Australië.

Ondanks dat het niet de meest luxueuze baan is wordt het wel het meeste gedaan door backpackers, voornamelijk omdat fruittelers altijd op zoek zijn naar mensen die het willen doen. Juist doordat het zo zwaar is doen de meeste mensen dit nooit heel lang, dus er is veel verloop en altijd iemand die om wapperende handjes verlegen zit. De kans dat je dus minstens één keer massa’s bananen, tomaten of appels in handen hebt is vrij groot.

Online werk

Ook in Australië hebben ze internet en er zijn zat dingen die je tegen betaling kunt doen als je een laptop of ander apparaat bij je hebt op de reis. Nu ben je misschien geen programmeur, designer of copywriter en denk je niks te kunnen doen, maar er zijn meer wegen die naar Rome (of ja, Sydney) leiden. Al eens gedacht om bijvoorbeeld bij een Engels vertaalbureau aan de slag te gaan?

Engels heb je in elk geval in de pocket (anders wordt het wel een heel lastig jaar) maar misschien lees en schrijf je nog wel andere talen. Bedenk maar: af en toe vanuit je hostel een paar stukjes vertalen voor wat geld makkelijk (bij)verdiend. Je kunt zo veel of weinig werk aannemen als je aan kunt en dat maakt dit werk (net zoals de andere opties die ik noemde) vaak ideaal voor een reis. Een korte doorlooptijd van de klus en het feit dat je via een gerenommeerd bureau met heel redelijke vertaaltarieven kunt werken helpen daar wel bij.

Even werken hoor. (foto: olezzo - Adobe Stock)
Even werken hoor. (foto: olezzo - Adobe Stock)

Zo veel mogelijkheden

Zo’n jaar in Australië kan voorbij vliegen, zeker als je vrienden maakt en een leuke baan weet te scoren die je op langere termijn onder de pannen houdt. Los van de mogelijkheden hierboven is er zoveel meer, maar dat hangt er van af wat je wilt en of je mobiel wilt blijven.

Ga je iets meer settelen, dan kun je als verkoper gaan werken, productiewerk gaan doen, in de telemarketing of customer service, schoon gaan maken, receptionist worden en ga zo maar door. Dan zie je vermoedelijk iets minder van het land, wat niet per se een probleem hoeft te zijn als het je ergens gewoon heel goed bevalt. Wie weet? Misschien kom je wel de liefde van je leven tegen, vind je vast werk, kom je nooit meer terug en komen mensen bij jou om te genieten van een zonnige winter.

Het kan allemaal, maar tot die tijd heb je in elk geval mogelijkheden zat om te werken. Wel niet vergeten om te genieten van het prachtige land!

[Afbeeldingen © lassedesignen – Adobe Stock]

Deel dit artikel

Avatar foto
Patrick Smeets
Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.