Nicaragua is zo’n land waar je steeds meer mensen over hoort, maar waar de meeste mensen nog maar weinig over weten. Vandaar dat ik de 7 belangrijkste tips en weetjes over reizen in Nicaragua voor je op een rij heb gezet!
In het voorjaar van 2018 bereikten de politieke spanningen in Nicaragua een dieptepunt met veel geweld en honderden doden tot gevolg. De toeristische opmars van het land werd ruw verstoord door het advies om alleen nog maar naar Nicaragua te reizen als het echt noodzakelijk was.
Een jaar later is de veiligheidssituatie sterk verbeterd en is het reisadvies voor Nicaragua positief bijgesteld: je kunt weer naar de toeristische highlights van het land reizen. Reizigers die onlangs nog naar Nicaragua geweest zijn, bevestigen dat het er nu rustig is en dat de populaire accommodaties zelfs vaak alweer volgeboekt zijn.
Gelukkig maar, want Nicaragua is een relatief onontdekte parel waar het hart van iedere reiziger sneller van gaat kloppen!
Omdat Nicaragua geen hele toeristische bestemming is, is het aan te raden om van tevoren een beetje Spaans te leren. Op de meeste toeristische bestemmingen, zoals in hotels en bij excursies, kun je prima terecht met Engels, maar daarbuiten is het handig als je een beetje Spaans spreekt. De bevolking van Nicaragua is erg spraakzaam en behulpzaam en dat merk je pas echt als je een beetje met ze kunt communiceren. Volg dus nog even een paar lesjes Spaans of installeer een app om de taal te leren op je telefoon en neem een klein toeristenwoordenboek mee in je handbagage.
Er gaan geen directe vluchten van Nederland naar Managua, de hoofdstad van Nicaragua. Je vliegt dus altijd met minimaal één tussenstop in Panama of in de Verenigde Staten.
Reken op een vlucht van ongeveer 10 uur naar Panama of bijvoorbeeld Atlanta of Houston. Vanaf Panama vlieg je vervolgens in 1,5 uur naar Managua en vanaf Atlanta of Houston is het nog zo’n 3 tot 4 uur vliegen.
Vluchten naar Nicaragua zijn over het algemeen heel betaalbaar. Ik ben voor zo’n 400 euro retour gevlogen met United Airlines en op het moment van schrijven zie ik vergelijkbare prijzen voor de KLM-vlucht via Panama. Een echte budgetvlucht dus!
Tip: Op een eerste en/of laatste overnachting in de buurt van het vliegveld na, is Managua geen aanrader. Reis na aankomst dus gelijk door naar je eerste bestemming!
Met pakweg 3 nachten op iedere bestemming kun je alle highlights van het land zien én tegelijkertijd helemaal ontspannen en genieten van je vakantie. Zo heb je genoeg tijd om naast de bekende plaatsen Granada en San Juan del Sur, ook de minder bekende plekken, zoals León en Ometepe, te bezoeken.
Gallo Pinto is het nationale gerecht van het land. Het gerecht bestaat uit rijst en bonen, maar wordt vaak nog met andere ingrediënten geserveerd. Je ziet het bijna overal op de kaart staan en krijg je bij eenvoudige accommodaties vaak ook als ontbijt. Op de meer toeristische plekken en in de betere accommodaties zie je overigens ook veel westerse gerechten op de kaart staan.
In Nicaragua is het het hele jaar door aangenaam warm met temperaturen rond de 30 graden. De beste reistijd is echter van november tot en met maart. In die periode is het niet alleen warm en zonnig, maar ook droog. In april is het ook nog droog, maar wel erg warm. Vind je een verfrissende bui op zijn tijd juist wel lekker? Het regenseizoen is van mei tot en met oktober.
Reizen door Nicaragua doe je voor het grootste deel over land. Hiervoor heb je in principe twee opties:
De meest comfortabele optie is om een auto te huren en zelf te rijden. Voor een rondreis door Nicaragua is een 4×4 een must. De wegen rondom de hoofdstad Managua zijn van goede kwaliteit, maar daarbuiten vind je nog veel onverharde wegen die met een gewone auto amper begaanbaar zijn. Het huren van een 4×4 is niet goedkoop, maar wel het ultieme vervoersmiddel tijdens een rondreis door Nicaragua.
Ga jij backpacken in Nicaragua met een beperkt budget? Dan is rondreizen met de bus de beste optie voor jou. Er rijden verschillende soorten bussen door het land.
De bekendste bussen zijn de zogenaamde ‘chickenbussen’. Deze bussen hebben niet voor niets deze bijnaam gekregen: je zit er als kippen in een ren.
Een iets comfortabelere, maar over het algemeen net zo knusse optie, is het reizen per minibus. Je vindt beide bussen op de busstations in Nicaragua, dus aan jou de keuze.
Doordat er volgens de buschauffeur altijd nog wel een passagier mee kan, wordt je backpack meestal op het dak van de bus gebonden. Je kunt ook een extra stoel kopen voor je backpack, maar dat levert over het algemeen wel wat scheve gezichten op van je medepassagiers.
Houd er rekening mee dat de bussen onderweg voor iedereen stoppen en niet heel snel kunnen rijden door het aantal passagiers en de bagage. Daarnaast kun je soms niet rechtstreeks naar je bestemming.
Alles bij elkaar kan een busreis daarom soms flink langer duren dan een reis met je eigen auto. Zo ben ik zelf in 2,5 uur van León naar Granada gereden, maar deden reisgenoten hier met de bus zo’n 4 uur over. Wanneer je maar beperkt de tijd hebt in een Nicaragua, is een huurauto dus zeker het overwegen waard!
Ben jij een reis naar Nicaragua aan het plannen? Dan komen deze tips goed van pas!
Boek je reis