Trang is een rustige provincie in het zuiden van Thailand waar je nog goed moet zoeken naar de toeristen. Natuurlijk zijn er ook luxe resorts waar zeker toeristen zijn, maar daarbuiten ben je echt in de minderheid. En juist dat maakt een bezoekje aan deze provincie zo leuk. Naast lekker op het strand genieten van de de Thaise zon, zijn er ook nog heel veel andere dingen die je in Trang kunt doen. En de hele dag met je kont op een strandstoel liggen wordt op een gegeven moment ook een beetje saai, toch? Daarom heb ik zes leuke activiteiten voor je uitgezocht die zich in Trang Trailand, maar niet afspelen op je strandbedje afspelen.
Niet perse iets dat typerend is voor deze provincie, maar je kunt vanaf de eilanden in Trang perfect een dagje gaan snorkelen of duiken. Er is onder water zoveel moois te zien. Dat mag je aan een bezoekje aan Trang niet missen. Als je dan toch op het water bent, dan is een bezoekje brengen aan de Emerald Cave er ook eentje voor op je lijstje. Noodzakelijk voor de beste ervaring: zon. Dat moet in Thailand wel lukken. De zon in deze grot weerspiegelt namelijk op het water waardoor het water smaragdgroen kleurt. Het enige nadeel is dat je, om bij het strandje te komen, je een donkere tocht door de grot moet afleggen. Zwemmend welteverstaan. Klinkt erger dat het is, want je legt de tocht niet alleen af (en de gidsen hebben altijd lampjes bij zich). Zorg dat je afspreekt om vroeg te gaan. Het liefst voor negenen, want dan komt de grote stroom toeristen op gang. Na een lekker actief dagje, kun je weer onbezorgd genieten van al dat heerlijke Thaise eten.
Batikken betekent in het Javaans: veel puntjes. En het is manier om geweven stoffen te decoreren. Dit komt in heel veel verschillende dingen tot uiting, variërend van kleding tot wandkleden. Doe eens een Batik schildercursus in Trang. Je gaat aan de slag met een kwast, water, stof en natuurlijk batikverf. Daarnaast is een beetje inlevingsvermogen en creativiteit ook niet geheel onbelangrijk. Gelukkig voor mij was de tekening al gemaakt en hoefde ik die alleen nog maar in te kleuren. En ook dat is een precisiewerkje. Een speciale techniek is namelijk vereist om de verf zo geleidelijk mogelijk op de stof te schilderen. Heel leuk om een keertje te proberen. Misschien nog wel belangrijk je helpt hier ook de lokale bevolking mee. Mijn lerares bijvoorbeeld. Door de tsunami was haar hele boerderij en dus inkomen verwoest. Het zou jaren duren voordat ze alles weer opnieuw opgebouwd zou hebben. Ze heeft zich daarom laten omscholen tot batik-kunstenares om in de tussentijd ook rond te kunnen komen.
Als je ook iets goed wilt doen voor het milieu, dan kun je ook meehelpen om het marineleven te verbeteren. Door de tsunami in 2004 is er veel verwoest. Ze zijn op dit moment nog steeds bezig om het leven in de zee weer op orde te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld helpen door een homestay te doen en samen met de lokale bevolking krabbetjes terug te plaatsen in de zee. Of door zelf kunstmatige koraal te maken en in de zee te plaatsen help jij mee om het zeeleven te stimuleren. Ook leuk: het planten van zeegras voor de zeekoe en het mini-mangrove boompjes. Heb je meteen een goede reden om over een aantal jaar terug te gaan. Want ja, je moet toch even kijken hoe je planten en bomen ervoor staan.
Klinkt heel spannend, maar is niet te verwarren met daadwerkelijk heel avontuurlijk raften op een onstuimige rivier. Deze bamboe raft vaart heel gemoedelijk door het natuurgebied van Hat Chao Mai National Park met aan weerszijde en groen mangrovebos. Het is geen aanrader om op je teenslippers op de boot te stappen. Stevige stappers zou ik voor de zekerheid wél in je tas stoppen, want je maakt een aantal tussenstops waar je flink aan de wandel wordt gezet. Denk aan een tochtje naar een grot en een kleine klim naar een uitzichtpunt over het nationale park. Voor je inzet word je wel rijkelijk beloont. Als je terugkomt van de klim staat er een overheerlijke maaltijd op je te wachten.
Het lijkt op een tuktuk, maar is net een tikkeltje anders. Bij een tuktuk zit je eigenlijk achterop een scooter op een bankje. Maar bij een Saleng-motorfiets, zit je ernaast: een saillant detail. Heel eerlijk, de motorfiets is zelf niet zo interessant maar het is een superfijne manier om een eiland snel te verkennen. Zeker als je met een de lokale mensen op pad gaan. Die weten precies waar je moet zijn. Zo kun je nog het oogsten van rijst op traditionele manier van dichtbij meemaken en ontdek je lokale lekkernijen die je waarschijnlijk alleen niet zo snel zou proberen. Ik zou persoonlijk namelijk niet meteen ‘ja’ zeggen tegen een oranje met wit goedje. Maar als het dan blijkt dat het om een speciale thee met kokosmelk gaat, ben ik al snel verkocht. Nu denk je natuurlijk: dit is toch ook weer zitten? Dat klopt, maar je motorfietsgids zorgt er wel voor dat je vaak genoeg even uit moet stappen om je benen te strekken én om iets moois te bekijken.
Naar de markt gaan in Azië is altijd een feestje. Je ziet er de gekste dingen voorbij komen. Het net geslachte vlees ligt op nog geen enkele meters van de meest pittige pepers en kruiden en exotische fruitsoorten. De marktkooplui stampen hun ‘kraampjes’ zo vol met producten dat ze onmogelijk nog kunnen weten wat ze allemaal verkopen. Juist dat maakt het zo mooi om daar rond te lopen. Normaal zou ik zeggen, ga nooit boodschappen doen met honger. Maar nu niet. Ga juist met honger naar de markt en proef alle lokale lekkernijen. Je krijgt er geen spijt van, hooguit een beetje buikpijn omdat je teveel gegeten hebt. Het allermooiste? In Trang zijn er nog niet veel toeristen, dus je hebt de markt, samen met de lokale mensen, helemaal voor jezelf.
Wie reist door Thailand mag de eco-provincie Trang niet overslaan. Heb jij inmiddels zin gekregen in een rondreis naar Thailand? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om je reis te boeken.