Reizen

5 tips voor een bezoek aan de Zweedse regio Skåne

Avatar foto
Irene Boskma

Skåne is de meest zuidelijke regio van Zweden. Grote kans dat je hier het land binnenkomt met de auto vanaf Nederland. Vanaf Denemarken rijd je over de brug het land binnen bij de de tweede stad van het land: Malmö. Een goed beginpunt voor je reis door de mooie regio Skåne. Wat je hier kunt verwachten? Onder andere meren, bossen, uitgestrekte goudgele stranden en historische bezienswaardigheden. De Zweden houden van het outdoorleven en dat zie je goed terug in deze regio. Er lopen goed aangegeven wandelroutes en fietspaden waarmee je op de mooiste plekken van Skåne komt. Wij hebben de regio zelf beleefd en werden niet alleen positief verrast door de mooie natuur, de inwoners van de regio zijn ontzettend gastvrij. Dat geeft het reizen door Skåne een prettige extra dimensie!

5 tips voor een vakantie naar Skåne

De regio Skåne is een heerlijke vakantiebestemming. Het is er in elk seizoen mooi. De schoonheid van de kustlijn en zandstranden zal je verbazen. Die vind je dus ook gewoon in Zweden. Naast activiteiten in de natuur zijn er ook leuke steden waar van alles te beleven is. Malmö, Ystad, Lund en Kristianstad bijvoorbeeld. Wij geven je 5 tips voor een geslaagde vakantie in Skåne!

1. Ontdek de culinaire kant van Skåne

In Zweden kun je eigenlijk overal heerlijk eten, maar in Skåne zit je extra goed. Dankzij de vruchtbare grond wordt hier volop met verse ingrediënten gewerkt. In de grotere steden vind je veel goede restaurants waar je dit zelf kunt proeven. Ben je in (de buurt van) Kristianstad? Reserveer dan een tafeltje bij Restaurant Smaca! Een trendy plek waar je op een hoog niveau kunt eten, bijpassende wijnen krijgt bij je gerecht en de koks graag met regionale ingrediënten koken.

En wil je zelf je eigen maaltijd bij elkaar scharrelen? Dat kan ook! Onder de naam ‘The Edible Country’ kun je op verschillende plekken in de regio terecht voor een unieke ervaring. Hier eet en drink je namelijk van wat de natuur je te bieden heeft. Wij ‘scharrelden’ in het najaar ons eigen maaltje bij elkaar bij Robusta Äventyr in Höör. Wel even van tevoren reserveren!

Midden in het bos is een enorme buitenkeuken waar jij zelf een maaltijd gaat maken van de door jou geplukte ingrediënten. Een ervaring die je niet snel vergeet. Wist je bijvoorbeeld dat je prima kunt koken met brandnetels en paardenbloemen? Je hoeft niet zelf met je telefoon in de hand op te zoeken wat je wel en niet kunt eten. Het mooie van dit avontuur is juist dat je wordt meegenomen de natuur in en een expert je alles vertelt over eetbaar fruit, planten en champignons. Het is een van de meest bijzondere outdoorervaringen die wij hebben gehad. Bovendien leer je hierdoor de natuur weer meer waarderen!

<em>Wij gingen het bos in om onze lunch bij elkaar te scharrelen. <\/em>
Wij gingen het bos in om onze lunch bij elkaar te scharrelen.
<em>Daarna is het tijd om het vuurtje op te stoken!<\/em>
Daarna is het tijd om het vuurtje op te stoken!
<em>Etenstijd! <\/em>
Etenstijd!
restaurant-smaca-kristianstad.jpeg

2. Bezoek het mooie stadje Åhus en het strand

Åhus is maar een klein stadje, maar in de zomer verdrievoudigt het aantal tijdelijke inwoners. Toeristen weten namelijk hoe mooi het hier is. Het middeleeuwse stadje zelf staat vol kleurrijke traditionele huizen. Leuk om doorheen te wandelen. Het voelt als een soort openluchtmuseum als je hier bent. Loop niet zomaar ergens naar binnen, want de huizen worden gewoon bewoond! Åhus is een van de best bewaard gebleven middeleeuwse plaatsen van heel Zweden. De gele huizen deden ons vaag denken aan Denemarken en dat is niet zo gek: het stadje was ooit onderdeel van de zuiderburen.

Ga je naar Åhus? Bezoek dan in ieder geval het marktplein en loop even naar binnen in Saint Mary’s. Deze kerk werd al gebouwd in de tweede helft van de 11e eeuw. De hoofdstraat ligt links van de ingang van de kerk en daar vind je Anders Håkan’s Farmhouse, waarin het historisch museum nu is gevestigd. Sla ook de promenade niet over. Aan de waterkant vind je volop gezellige terrasje en in de zomer ‘icecream boats’.

Een ander hoogtepunt van Åhus: een bezoek aan de stokerij van Absolut Vodka. Dit is namelijk de thuishaven van het wodkamerk en je kunt er een rondleiding krijgen. Op 10 minuten loopafstand van het centrum sta je meteen met je voeten in het zand van Hanö Bay en neem je een duik in zee.

<em>Maak een wandeling door het middeleeuwse centrum van \u00c5hus.<\/em>
Maak een wandeling door het middeleeuwse centrum van Åhus.
<em>Sk\u00e5ne heeft uitgestrekte zandstranden.<\/em>
Skåne heeft uitgestrekte zandstranden.

3. Kom in actie en ga wandelen of fietsen

Skåne leent zich heel goed voor het maken van lange wandelingen en heerlijke fietstochten. Onderweg ga je dwars door de donkere bossen, zie je enorme stenen staan en passeer je mooie kastelen. Er is genoeg te zien en doen tijdens je wandeling! De Skåneleden Trail is een in totaal 1300 kilometer lang wandelpad, die je dwars door het platteland van Skåne voert. De route heeft 6 deel-routes die weer zijn opgedeeld in 119 etappes, je kunt zo lang wandelen als je zelf wil. Wij liepen een stuk door een bos waar we in de verte reeën en vossen hebben gespot. Je komt tijdens het wandelen langs allerlei plekken waar je als toerist nooit zou belanden. Zo liep de route die wij volgden deels over een boerenerf en dwars door een stuk bos. Je krijgt een goede indruk van het leven op het Zweedse platteland. Andere stukken van de route voeren juist weer door steden en langs de kust.

Liever fietsen? Dan volg je een deel van een van de drie fietsroutes in Skåne: de Kattegattleden, Sydkustleden of de Sydostleden. Die laatste hebben wij zelf deels gefietst. Het is een perfect gemarkeerde fietsroute in het zuidoosten van de regio en bestaat uit 7 etappes met een lengte van in totaal 274 kilometer. Je kunt onderweg ook de hoogste waterval van Zweden zien, de Hallamölla Waterfalls. Een groot voordeel van het fietsen in deze regio is het gebrek aan hoogteverschil. Omdat het hier behoorlijk vlak is trap je lekker door.

De Kattegattleden is de langste fietsroute en een van de bekendste van Zweden. In Nederland werd het in 2018 zelfs uitgeroepen tot Fietsroute van het Jaar. Je kunt in totaal 395 kilometer lang deze route volgen. Hij loopt van Helsingborg naar Göteborg langs de zuidwestkust en is verdeeld in 8 trajecten.

Langs de zuidkust vind je de Sydkustleden, een fietsroute van 260 kilometer lang. Onderweg passeer je mooie stranden en de levendige steden Malmö en Helsingborg. Je kiest één van de 6 routes uit, fietst er een deel van of legt in etappes de gehele Sydkustleden af.

4. Snuif cultuur op: kastelen, Vikingen en ‘Zweden’s Stonehenge’

Skåne wordt al duizenden jaren door mensen bewoond. Er zijn daarom veel restanten te vinden van oude beschavingen. Van oude Viking-nederzettingen en opgravingen tot Middeleeuwse kastelen. Een van de oudste ontdekte restanten zijn Ale’s Stones, ze worden ook wel het ‘Stonehenge van Zweden’ genoemd. De 59 enorme stenen zijn er neergezet in 500-1000 voor Christus. Bijzonder om met eigen ogen te zien.

De regio heeft maar liefst 170 kastelen. Een bijzonder exemplaar is Glimmingehus: een middeleeuws kasteel uit 1499 dat behoorlijk goed bewaard is gebleven. En heel Zweden kent het! In het boek Nils Holgersson wordt Glimmingehus bescheven en het is te zien op het bankbiljet van 20 Zweedse kronen.

Ook Bäckaskog castle is mooi: de oorsprong gaat terug tot de 11e eeuw. Je kunt het kasteel niet alleen bezoeken, maar er ook eten en slapen. En een ‘ghost safari’ ondergaan, want het schijnt er te spoken!

backaskog-castle.jpeg
zweedse-balletjes-1.jpeg

5. Breng een bezoek aan de leukste steden van de regio: Malmö, Lund en Kristianstad

Naast natuur en cultuur heeft Skåne ook bruisende steden, met allemaal een heel eigen karakter. Malmö is de derde stad van het land en bruist. De architectuur is prachtig, zit vol jonge en ambitieuze ontwerpers en het heeft een goed uitgaansleven. Datzelfde geldt trouwens voor Lund, een echte studentenstad. Het heeft een schattig centrum vol kinderkopjes en houten huizen, maar ook hippe koffietentjes en toffe winkels.

Ook Kristianstad heeft een middeleeuws centrum vol mooie plekken en er ligt een natuurgebied vlak naast. In ‘Vattenriket’ UNESCO Biosphere Reserve kun je kanoën, wandelen en het is een fantastische plek om vogels te spotten. Als je geluk hebt kun je hier zelfs kraanvogels zien. Zeker een bezoekje brengen dus als je hier bent! Het bezoekerscentrum kun je trouwens niet missen. Het is een handige plek om even langs te lopen en informatie in te winnen over wat je in het natuurgebied kunt zien en doen.

<em>Een straatje in Malm\u00f6.<\/em>
Een straatje in Malmö.
<em>Streetart in Kristianstad.<\/em>
Streetart in Kristianstad.
<em>Bezoekerscentrum Vattenriket in Kristianstad.<\/em>
Bezoekerscentrum Vattenriket in Kristianstad.

Op vakantie naar de Zweedse regio Skåne

Heb jij inmiddels zin gekregen in een vakantie naar deze mooie regio in het zuiden van Zweden?

Plan je reis

  • Met de auto naar Zweden? Maak een overtocht van Puttgarden naar Rødby met Scandlines, vanaf daar ben je in een uurtje bij de brug naar naar Malmö.
  • Ga je vliegen? Pak dan het vliegtuig naar Kopenhagen. Daar pak je vervolgens de trein naar Malmö.
  • Een huurauto boek je via Sunny Cars
  • Losse hotels in de regio Skåne boek je natuurlijk via Booking.com.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}

Deel dit artikel

Avatar foto
Irene Boskma
Irene is tekstschrijver en reisblogger. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land: elke plek heeft iets speciaals. Ook in haar vrije tijd pakt ze graag haar koffers en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.