De Marokkaanse keuken is divers, net als het land zelf. De Arabische, Franse en Perzische invloeden lopen hier dwars door elkaar heen en dat heeft zich vertaald in een keuken die ook een hoop verschillende smaken kent. Ga je op reis naar Marokko, ga dan zeker genieten van deze 5 lekkernijen.
Wat je sowieso moet proeven is tajine. Een stoofschotel die wordt klaargemaakt in een puntige aardewerk pot, die ook een tajine heet. Tajine’s worden gemaakt met vlees of vis, maar ook een vegetarische tajine is om te smullen. Voor het bereiden worden de lekkerste kruiden gebruikt die samen met de rest van de ingrediënten uren worden gestoofd. Neem je één hapje dan proef je direct het echte Marokko.
Zakjes van Pickwick komen echt niet in de buurt bij de échte smaak van Marokkaanse muntthee. Pure muntblaadjes met heet water zorgt voor behoorlijk bittere thee, vandaar dat de Marokkanen er een flinke schep suiker in doen. In het begin is het even wennen, maar uiteindelijk ben je om. ’s Morgens, ’s middags en ’s avonds; dit wil je de hele dag drinken (ook als het warm is).
Wat ze precies doen met olijven in Marokko, dat weet ik niet precies, maar ze doen het precies goed. Op iedere markt vind je van dit soort kleurrijke torentjes met verrukkelijke, smaakvolle olijven.
Marokko is het land van de citrusvruchten. Genoeg zonuren om deze vruchten te laten rijpen en een heerlijke smaak te geven. In ieder dorpje of in iedere stad zie je kraampjes waar je een lekker glas jus d’orange kunt halen. Ook lekker: mix een paar sinaasappels met één grapefruit.
In veel kustplaatsen kun je Marokkaanse sardientjes eten. Die koop je op de markt (tien voor omgerekend een euro) en laat je bij een barbecue grillen. Qua smaak hoef je er eigenlijk nauwelijks iets mee te doen, alleen wat grof zeezout erover. Eet ze met je handen als ze net van het vuur komen, dan zijn ze het allerlekkerst!