Reizen

Must visit in Maleisië: de historische stad Malakka

Avatar foto
Bart

Ter ere van de opening van het Visit Malaysia Year 2014 ben ik voor het eerst in mijn leven afgereisd naar Azië. De eerste dagen heb ik doorgebracht in wereldstad Kuala Lumpur, waar je al over hebt kunnen lezen. Na een paar dagen in deze bijzondere stad ben ik verder gereisd, met als bestemming de historische Maleisische stad Malakka (in het Maleisisch Melaka genoemd), die sinds 2008 UNESCO-bescherming heeft.

Malakka: stad met rijke historie

Onderweg naar Malakka stoppen we eerst nog even bij Port Dickson. Dit 25 km lange zandstrand is erg mooi en de zee nodigt uit om een verfrissende duik te nemen. Langs de weg staan kraampjes met koele frisdranken, kokosnoten en andere lekkernijen maar ook winkels met kleding en strandartikelen. We vervolgen onze tocht en komen al redelijk snel aan in Malakka waar we eerst inchecken bij het hotel. Malakka is een prachtige stad met een rijke historie, mede door haar strategische ligging. In 1641 beheersten de Nederlanders (VOC) de stad en omgeving. Voor deze tijd waren de Portugezen voor een tijdsbestek van 130 jaar hier de baas. In Malakka is de Nederlandse aanwezigheid zeer herkenbaar door de felrode binnenstad met zijn Nederlandse bouwstijl. Er staat onder andere een Nederlands-hervormde kerk en een Stadhuis ‘Stadhuys’. Het plein waar dit alles te vinden is heet Dutch Square en er staat zelfs een kleine windmolen. Tijdens mijn reis stond er een groot gedeelte in de steigers, vanwege een geplande renovatie.

Ook de Portugezen hebben hun sporen hier achtergelaten. Zo heb je er de St. Paul’s Church: eerst een kerk voor de Portugezen, later een begraafplaats tijdens de Nederlandse bezetting. Porta de Santiago werd ooit door de Portugezen gebouwd als burcht ter bescherming tegen aanvallen van de Nederlanders. Er is niet heel veel van overgebleven na de diverse oorlogen, maar de ingang is nog wel overeind gebleven.

Boottocht over de rivier

In de vroege avond maken we een boottocht over de rivier in de stad. Tijdens deze tour van ongeveer 35 minuten heb je een mooi uitzicht over de stad en zie je veel prachtig beschilderde huisjes. Wij stappen uit ter hoogte van Jonker’s Street, ook wel Chinatown genaamd. Aangezien het weekend is staat de hele straat vol met kraampjes waar je van alles kunt kopen. Ik ging voor een zelfgemaakt Chinees ijsje in de smaak kokos en kocht nog wat lekkere Chinese koekjes. Persoonlijk vind ik het een hele gezellige straat waar ik met veel plezier heb rondgelopen! Mocht ik nog eens teruggaan dan bezoek ik deze straat met absolute zekerheid.

De beroemde kerk van Melaka
De beroemde kerk van Melaka
Binnenkijken in een tempel
Binnenkijken in een tempel
Kraampjes in China Town
Kraampjes in China Town
Locals gaan graag op de foto
Locals gaan graag op de foto

Wat me opviel was dat je enorm veel trishaw-rijders door de stad ziet fietsen met de meest bizarre uiterlijke vertoningen en enorme geluidsinstallaties. Ze rijden met veel kabaal door de straten van Malakka en ik kan me voorstellen dat UNESCO dit niet voor ogen hadden toen ze besloten er een World Heritage Site van te maken. Ik pas ook voor deze vorm van vervoer/vermaak omdat het totaal niks voor mij is.

Cheng Hoon Teng tempel

Wat ook zeker een bezoekje waard is is de Cheng Hoon Teng tempel. Deze Chinese tempel is de oudste nog functionerende tempel in Maleisië. Het tempelcomplex beslaat een oppervlakte van 4600 m² en is gewijd aan Guanyin. Deze tempel is voor iedereen te bezoeken en je waant je letterlijk in een compleet andere wereld.

Mijn bezoek aan Maleisië was kort maar krachtig. Ik was er slechts enkele dagen, wat uiteraard veel te kort is voor het echte Azië-gevoel maar ervan geproefd heb ik zeker! Het smaakt naar meer en een tweede bezoek aan Maleisië zal er dan ook zeker van komen!

Deel dit artikel

Avatar foto
Bart Teulings
Bart is fotograaf en gek op reizen. Zijn favoriete bestemmingen zijn Noorwegen, IJsland, Finland maar ook Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Hij maakt graag lange wandelingen, is een ontzettende muziekliefhebber en in zijn vrije tijd kookt hij graag.