Restaurants behoren over de hele wereld tot een van de oudste soort bedrijfstakken. Michelin heeft vorige maand de nieuwe culinaire gids met ‘Main Cities of Europa 2020‘ uitgegeven, maar waar in Europa vind je de oudste restaurants waar je nog een hapje kan eten? Laat daar nou net wereldwijd onderzoek naar zijn gedaan. Dat onderzoek hebben we als basis genomen voor onze lijst met de 10 oudste Europese restaurants.
Om maar met de deur in huis te vallen: er staat in de top 10 geen Nederlands restaurant. Het oudste restaurant in Nederland vinden we terug op de veertiende plek en dat is café Karpershoek in Amsterdam. Daar opende voor het eerste de deuren in het jaar 1606 en de specialiteit van het huis is al jaar en dag de kaastosti.
De top 10 beginnen we met het ‘jongste’ restaurant in de lijst en eindigen we met het oudste restaurant van Europa (en de wereld). Als het te achterhalen is geweest, vernoemen we ook de specialiteit van het huis. Dat is natuurlijk een van de dingen die je wil weten als het om een restaurant gaat.
Sinds 1515 vind je verscholen in het Sint-Annakwartier in Brugge Café Vlissinghe. Zelf noemen ze zich misschien wel het oudste café ter wereld, maar er is geen manier om die bewering te checken. Wel behoord het café-restaurant tot de oudste plekken van Europa waar je een hapje kan eten. Specialiteit van het huis: de huisgemaakte lasagne.
Eind vorige maand kreeg Slovenië de eerste Michelingids en zijn er verschillende restaurants in het land die hun eerste ster of Bib Gourmand kregen. In een van de mooiste regio’s van Slovenië ligt het plaatsje Slovenske Konjice waar al sinds 1467 restaurant Gostilna Gastuž op een prachtige landelijke plek is gevestigd. Naast genieten van de omgeving ga je er heen voor de champignonsoep met boekweitpap.
Het Vorstendom Lichtenstein duikt ook in deze lijst op. Daar heb je in Vaduz Hotel Gasthof Löwen waar gasten al sinds 1380 een dak boven hun hoofd vinden en een (warme) maaltijd. Specialiteit van het huis is kalfsvlees met aardappelrösti en groenten.
De eerste keer dat het Verenigd Koninkrijk opduikt in de lijst is met The Sheep Heid Inn in het Schotse Edinburgh. In het centrum van de stad vind je de pub annex bar annex restaurant, eigenlijk precies alle functies die als sinds 1360 vertolkt wordt. Je kan er terecht voor een goede steak met rustieke friet, geroosterde champignons, gekonfijte tomaat en boter met peterselie.
Het middelpunt van de gastronomische wereld, Frankrijk, kon natuurlijk niet ontbreken op deze lijst. In Rouen vind je La Couronne, het oudste restaurant van het land (sinds 1345) waar nog altijd klassieke Franse gerechten op de kaart staan. Je kan er terecht voor het legendarische gerecht: Canard à la Presse, maar ook voor escargots op de klassieke manier.
Gelegen in de kelder van het oude raadhuis van de Poolse stad Wroclaw is het restaurant (/bierkelder) Piwnica Świdnicka. Een rijke historie die in 1273 begon met de oprichting van het raadhuis en een plek om daar ook te eten. De afgelopen jaren heeft het restaurant een tumultueuze periode gehad, maar het is weer (/alsnog) open. Als je er bent, ga voor de Poolse variant van dumplings: Pierogi.
Dit is de een-na-laatste keer dat we terechtkomen in het Verenigd Koninkrijk en wel in Dublin, Ierland. Daar is The Brazen Head al sinds 1198 een plek om samen te komen, te drinken én een (klein) hapje te eten. De specialiteit van het huis is Brazen Bangers & Mash ofwel Ierse varkensworst met aardappelpuree.
Dit is de laatste keer dat we naar het Verenigd Koninkrijk gaan. De top 3 beginnen we in Wales in Llangynwyd (geen idee hoe je het uitspreekt) want daar ligt The Old House. De pub (en restaurant) is al sinds 1147 open en je kan er terecht voor een goede pie mét erwten en friet.
Het restaurant noemt zichzelf de oudste braadworsterij van Duitsland. Dat klinkt natuurlijk al zeer interessant. Aan de Donau gelegen heeft het een perfecte ligging en worden er al sinds 1146 eten aan gasten geserveerd. Het kan ook niet anders als ze zelf zo naar buiten treden dan dat de huisspecialiteit daadwerkelijk braadworst van de grill is mét zuurkool.
Het oudste restaurant van Europa is niet heel verwonderlijk ook het oudste restaurant van de hele wereld. We moeten om het te vinden naar Oostenrijk en wel naar Salzburg. St. Peter Stifts Kulinarium opende daar in het jaar 803 de deuren, maar er is zelfs een vermoeden dat dit zelfs eerder dan dat jaar is geweest. Het opende ooit als herberg in de Sint-Pietersabdij en je kan er nog altijd terecht voor typische Oostenrijkse gerechten. Specialiteit van het huis: Tafelspitz, gekookt rundvlees met gehakte appel en mierikswortel.