Er zijn in totaal 193 landen op aarde: onafhankelijke staten die ook internationaal erkend worden door de Verenigde Naties. Al moet er wel bij gezegd worden dat dit aantal niet helemaal vaststaat: soms worden ook ‘landen’ als Palestina en Vaticaanstad meegeteld en kom je hoger uit. Van de meeste landen heb je weleens gehoord, maar er zijn zeker ook landen die bijna niemand kan aanwijzen op de wereldkaart. Omdat ze bijvoorbeeld heel klein zijn, omdat het een eiland is of omdat het land heel erg afgelegen ligt. Van deze 10 landen zul je waarschijnlijk nog nooit gehoord hebben!
Hoeveel mensen wonen er eigenlijk op aarde? Wat is het grootste land? En waar wonen de meeste mensen? Eerst even een paar leuke weetjes over landen.
Hoeveel landen denk jij op te kunnen noemen? En in hoeveel landen ben je al geweest? De kans is groot dat deze 10 landen voor jou onbekend zijn. Of ken je ze wel en kun je ze zelfs aanwijzen op de wereldkaart? Een leuke quiz om met jezelf te spelen!
Micronesia ligt in Oceanië. Het land bestaat uit meer dan 600 kleine eilandjes en Palikir is de hoofdstad. Micronesia wordt al jaren bewoond: de Micronesiërs vestigden zich hier al 2.000 jaar voor Christus.
Ook Kiribati ligt in Oceanië, ongeveer in hetzelfde gebied als Micronesië (waar ook Polynesië ligt). Het is niet echt een rijk land en de inwoners zijn vooral afhankelijk zijn van visserij.
De meest ‘bekende’ uit dit rijtje onbekende landen is waarschijnlijk Djibouti. Het is een klein landje aan de oostkust van Afrika (in de hoorn), met buurlanden als Ethiopië en Somalië. Djibouti is niet relatief onbekend, maar het is ook een van de heetste landen op aarde.
Aan de westkust van Afrika ligt onder andere Equatoriaal-Guinea. Een piepklein landje dat lange tijd een kolonie van Spanje was. Sinds 1986 is Equatoriaal-Guinea onafhankelijk.
Laten we even aan de oostkust van Afrika blijven, want een van de buurtlanden van Equatoriaal-Guinea is Gabon. Een heel stuk groter, maar ook vrij onbekend. Gabon is een van de meest welvarende landen van Afrika. Maar liefst tweederde van Gabon is bedekt met ondoordringbaar regenwoud.
Voor Palau vliegen we weer terug naar Oceanië. Deze eilandengroep bestaat uit 250 eilanden, waar 21.000 inwoners verspreid wonen. Palau was al eeuwenlang bewoond, maar werd pas in de 16e eeuw ontdekt door de Spanjaarden.
De prijs voor het land met de leukste naam gaat sowieso naar Saint Vincent en de Grenadines want dit lijkt eerder een coverband uit de jaren ’80 dan een van de landen op aarde. Saint Vincent en de Grenadines ligt in de Caraïben en is een buureiland van Barbados – dat je ongetwijfeld wél kent. De temperatuur is er tropisch en de stranden zijn precies zoals je dat in de Caraïben verwacht.
Sao Tomé en Principe zijn meerdere eilanden die voor de kust van Afrika liggen; ter hoogte van Gabon en Equatoriaal-Guinea. Sao Tomé en Principe dankt de mooie naam aan de Portugezen maar sinds 1975 is het een zelfstandig land.
Een stuk noordelijker aan de westkust van Afrika ligt Guinee-Bissau, grenzend aan onder andere Senegal. Ook dit land was ooit in handen van de Portugezen. Hoewel Guinee-Bissau onbekend is, is het toch een best groot land, met een kust van circa 350 kilometer lang.
En ook de Salomonseilanden liggen in Oceanië. Uit dit lijstje met onbekende landen zijn de Salomonseilanden misschien wel de beste optie voor wie nog een nieuwe vakantiebestemming zoekt. Palmbomen, hagelwitte stranden, vulkanen, dolfijnen en schildpadden. De Salomonseilanden hebben het allemaal!
Foto header: optionm – Adobe Stock