Reizen

10 dingen die je vooral niet moet doen in Thailand

Avatar foto
Irene Boskma

Thailand is een walhalla voor reisliefhebbers. Het is daarnaast dé bestemming voor backpackers, je kunt er gemakkelijk en goedkoop rondreizen en contact leggen met medereizigers. Het veelzijdige land heeft ontzettend veel te bieden. Van wereldstad Bangkok tot het sprookjesachtige Chiang Mai, de mogelijkheden om fantastische roadtrips te maken, geweldige eilanden en stranden te ontdekken en op avontuur te gaan in adembenemende jungle om wildlife te spotten. Thailand has it all! Goed om te weten voordat je afreist naar dit mooie land: de Thaise cultuur kent veel verschillen met die van ons. Het is verstandig om je bewust te zijn van bepaalde gebruiken en scams. Dat maakt je reis namelijk nog veel leuker en je toont daarmee je respect aan de lokale bevolking. We got your back! Wij kennen Thailand inmiddels goed en bezochten het land meerdere keren. Dit zijn de dingen die je er vooral niet moet doen.

<em>Thailand zit vol prachtige eilanden en stranden, zoals hier bij Railay<\/em>
Thailand zit vol prachtige eilanden en stranden, zoals hier bij Railay
<em>In Thailand vind je overal prachtige tempels<\/em>
In Thailand vind je overal prachtige tempels

Wat je beter niet kunt doen in Thailand: 10 don’ts

Sommige don’ts lijken misschien een open deur, uit ervaring weten we dat helaas lang niet alle toeristen met respect omgaan met de Thaise cultuur. Dat is niet alleen een belediging voor de Thai, het gaat ook ten koste van je eigen ervaring in het land. Want je verdiepen in een andere cultuur is leuk en onderdeel van het reizen. Alleen op die manier krijg je echt een goed beeld van het leven in een ander land. Goed om te weten: Thailand is grotendeels Boeddhistisch: 94,6% van de bevolking hangt deze religie aan. De boeddhistische levenswijze zie je overal terug: in de gebruiken, op straat en in de manier van leven en omgang met anderen.

1. Jezelf niet bedekken voordat je een tempel of overheidsgebouw bezoekt

Als je een tempel of overheidsgebouw bezoekt in Thailand, moeten je schouders en knieën bedekt zijn. In een land waar de gemiddelde temperatuur rond de 30 graden schommelt, loop je er waarschijnlijk doorgaans niet zo bedekt bij. Het is daarom verstandig om een sarong mee te nemen (of koop een mooi exemplaar in Thailand zelf), zodat je die altijd even om kunt slaan bij een tempelbezoek. Bij de meeste tempels kun je ook een exemplaar lenen of kopen, maar het is handiger om hier vooraf rekening mee te houden. Loop in ieder geval niet onbedekt naar binnen, dat zien de Thai als respectloos. Houd er ook rekening mee dat je nooit met je schoenen aan een tempel mag betreden. Meestal staan er kastjes bij de entree waar je je schoenen kunt ‘stallen’.

2. De muggen niet serieus nemen

Afhankelijk van het seizoen kom je tijdens je reis door Thailand veel of iets minder veel muggen tegen. Naast dat het behoorlijk irritant is om gestoken te worden, loop je het risico op gevaarlijke ziektes door een muggenbeet, zoals dengue of malaria. Vooral tijdens zonsopkomst en zonsondergang zijn ze actief. Houd daar rekening mee en gebruik muggenspray om zo veel mogelijk muggenbeten te voorkomen. Je kunt in Nederland een klein flesje meenemen met DEET, maar de allerbeste muggenspray koop je gewoon bij de 7Eleven supermarkten in het land zelf. Kost bijna niks en je bent goed beschermd.

3. Geen streetfood eten

De Thaise keuken….. Wij kunnen er geen genoeg van krijgen. Al die smaken, verschillende gerechten en intense geuren: het Thaise eten is een feestje. En overal te krijgen. Streetfood vind je in elke plaats en langs de weg. Steden en iets grotere dorpen hebben bovendien een nightmarket met een enorm aanbod aan de meest heerlijke maaltijden en snacks. Sla het streetfood niet over als je in Thailand bent. Warme gerechten kun je over het algemeen uitstekend eten, want de Thai verhitten alles tot zeer hoge temperatuur. Ziet het eten er goed uit en komen er veel locals? Dan zit je waarschijnlijk safe. Een bijkomend voordeel van streetfood is dat het vele malen goedkoper is dan eten in een restaurant.

<em>Sla de markten en het streetfood niet over in Thailand<\/em>
Sla de markten en het streetfood niet over in Thailand

4. Iemands hoofd aanraken

Voor ons is het de normaalste zaak van de wereld om even iemand een aai over de bol te geven. Toch kun je dat beter niet doen in Thailand, want het wordt als extreem onbeleefd gezien. De Thai zien het hoofd als woonplaats van de ziel, het hoogste lichaamsdeel. Raak dat dus niet aan en raak ook het hoofd van een reisgenoot niet aan in het openbaar. Ook andere dingen die met het hoofd te maken hebben moeten respectvol worden behandeld. Ga niet op een hoofdkussen, hoed of pet zitten.

5. Geen respect tonen voor het koningshuis

Hier in Nederland kunnen we grapjes maken over ons koningshuis, in Thailand ligt dat heel anders. De koninklijke familie kent een hoog aanzien in het land. Afbeeldingen van de koning en zijn vrouw zie je overal aan de muur hangen. Van jou wordt verwacht dat je hier als toerist eveneens respectvol mee omgaat. Ga geen discussies aan over het koningshuis en ga nooit met je voet op een munt of bankbiljet staan (hierop staat de koning afgebeeld). Beledig je het koningshuis in het openbaar? Dan kun je zomaar jarenlang in de gevangenis belanden.

<em>Wel doen: bezoek The Grand Palace in Bangkok, het Koninklijke Paleis<\/em>
Wel doen: bezoek The Grand Palace in Bangkok, het Koninklijke Paleis

6. Wijzen met je voeten

We vertelden je al dat het hoofd in de Thaise cultuur als het belangrijkste lichaamsdeel wordt gezien. De voeten zien ze als het laagste en als onrein. Daarom is het onbeleefd om je voeten ergens op te leggen, ze naar iemand te laten wijzen of in boeddha’s richting te houden in een tempel. Het is de reden waarom boeddhisten op de grond in een tempel op hun knieën zitten, of licht gedraaid. Houd hier als toerist ook rekening mee. Naast voeten worden ook schoenen als vies beschouwd. Hang ze niet los aan je backpack en trek ze uit waar dat wordt gevraagd.

7. Op een olifant rijden

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: maak geen ritje op een olifant! Veruit de meeste olifanten in Thailand leven helaas in gevangenschap voor de toeristenindustrie. Een leven als gekooide Thaise olifant is niet bepaald een pretje voor het dier. Ze worden over het algemeen matig tot slecht behandeld en moeten levenslang gruwelijke mishandelingen doorstaan om tam te worden gehouden. Daar wil je als toerist toch niet aan bijdragen? Hoe minder vraag er is naar ritjes op olifanten, hoe groter de kans dat er uiteindelijk meer van dit soort ‘attracties’ de deuren sluit. Wil je olifanten zien in het wild? Ga dan de jungle in, bijvoorbeeld in Khao Yai National Park.

Spot olifanten in het wild, zoals hier in Khao Yai National Park
Spot olifanten in het wild, zoals hier in Khao Yai National Park

8. In scams trappen

In elk land loop je als toerist het risico om opgelicht te worden. Dat is in Thailand niet anders. Bedenk je dat de Thai over het algemeen heel verlegen zijn en niet snel op vreemden afstappen. Als ze jou zomaar aanspreken op straat, mag je een tikje achterdochtig zijn. Met gezond verstand kom je een heel eind. Hoewel je het niet altijd kunt voorkomen, kun je wel rekening houden met een aantal veelvoorkomende scams:

  • TukTuk chauffeurs in (vooral) Bangkok bieden ritjes aan waarbij je niet alleen voor te veel geld van a naar b wordt gebracht, ze stoppen onderweg graag bij winkels van familie en vrienden. Pak een taxi, Grab (de Thaise Uber) of het ov.
  • Oplichters die vertellen dat een tempel of de Royal Palace in Bangkok is gesloten. Dit is onzin, ze willen je graag een alternatief aanbieden en je er (uiteraard tegen fikse betaling) naartoe brengen.
  • Taxi’s op het vliegveld: pak altijd een officiële taxi. Dit staat duidelijk aangegeven als je aankomt op een luchthaven. De prijs gaat dan op de meter, soms betaal je nog wat extra voor de tol op de snelweg.
  • Onderhandel altijd over de prijzen van souvenirs om te voorkomen dat je veel te veel betaalt.
<em>De Red Lotus Sea in Udon Thani <\/em>
De Red Lotus Sea in Udon Thani
Naar mooie stranden hoef je nooit lang te zoeken in Thailand, zoals hier op Koh Lanta
Naar mooie stranden hoef je nooit lang te zoeken in Thailand, zoals hier op Koh Lanta

9. Je laten afschrikken door het regenseizoen

Thailand is groot en kent niet één regenseizoen. Er zijn zelfs 3 klimaatzones en elke regio heeft maanden waarin het meer regent dan gemiddeld. En zelfs dan hoef je je niet af te laten schrikken, want vaak regent het in de avond en nacht of heb je te maken met kortere hevige buien. Laat dat je niet weerhouden om naar Thailand af te reizen. Je kunt inderdaad ooit een bui over je heen krijgen, maar zal ook genoeg zon zien. Bijkomend voordeel van reizen in het regenseizoen is dat de prijzen lager liggen en het minder druk is.

10. Je geduld verliezen

Schelden in het verkeer, mensen terechtwijzen in het openbaar of gefrustreerd worden als je niet je zin krijgt: NIET doen in Thailand. Wij zijn gewend om confrontaties aan te gaan, de Thai gaan ze uit de weg. Het wordt als uitermate onbeschoft gezien als je je geduld verliest. Zit er iets tegen? Haal diep adem en tel tot tien. In Thailand heeft het helemaal geen zin om boos te worden en de kans is zelfs groot dat je er het tegenovergestelde mee bereikt. Gezichtsverlies wordt door de Thai gezien als een van de ergste dingen. Zoek naar een compromis en gooi je frustratie eruit op een plek waar je alleen bent.

Laat je door dit lijstje vooral niet tegenhouden om Thailand te bezoeken. Het land is fantastisch en heeft oneindig veel te bieden. Ik ben er zelf niet voor niets al 6 keer geweest. Lach veel, net als de Thai dat zelf doen in in het land van de eeuwige glimlach. Geniet van de gastvrijheid en vriendelijke bevolking en toon respect voor de cultuur en gebruiken, dan staat weinig een onvergetelijke tijd in Thailand in de weg!

koh-lanta.jpeg

Op reis naar Thailand

Wil jij ook op reis naar Thailand? Dan komen deze reistips goed van pas!

Plan je reis

  • Het is vanaf Amsterdam 11 uur vliegen naar Bangkok. Het is er vijf of zes (afhankelijk van de zomer/ wintertijd) uur later dan in Nederland.
  • Voor goedkope vliegtickets naar Bangkok moet je bij TIX.nl zijn.
  • Of boek je vliegtickets en reis bij Momondo.
  • Leuke hotels zijn er volop in heel Thailand! Omdat de kans groot is dat je je reis in Bangkok start, geven we daarvoor alvast een paar tips. Het Amari Watergate Hotel is super chic, en ook het Pathumwan Princess Hotel is heel fijn en luxe.
  • Dit zijn de 30 leukste hotels in Bangkok volgens Booking.com.
  • Boek je liever een complete reis naar Thailand, kijk dan eens bij het grote aanbod van TUI en van Sawadee.
  • Of stel je eigen reis samen met de bouwstenen van Riksja Travel of van 333 Travel
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}

Deel dit artikel

Avatar foto
Irene Boskma
Irene is tekstschrijver en reisblogger. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land: elke plek heeft iets speciaals. Ook in haar vrije tijd pakt ze graag haar koffers en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.