Niet ver van de Zuid-Franse stad Orange ligt een vermaard plaatsje: Châteauneuf-du-Pape. Het is de naam van een stadje, een wijnregio, maar vooral bekend van de gelijknamige wijnen uit deze regio. Het is een van de plekken in de Vaucluse waar je een keer geweest moet zijn, zeker als je een bourgondiër of wijnliefhebber bent. En dat is natuurlijk om die bijzondere wijnen te proeven. En daar vertel ik je graag meer over.
In de wijnregio Châteauneuf-du-Pape worden kiezelstenen op de wijnranken gelegd om verschillende redenen. De belangrijkste is dat de kiezels helpen bij het vasthouden van warmte gedurende de dag en deze ’s nachts geleidelijk aan de grond afgeven. Deze extra warmte van de kiezels helpt de druiven beter te rijpen, vooral in koelere klimaten zoals die van de Rhônevallei.
Daarnaast verminderen de kiezels onkruidgroei, bevorderen ze de drainage en voorkomen ze dat de grond te vochtig wordt, wat gunstig is voor de wijnstokken. Het gebruik van kiezels in de wijngaarden van Châteauneuf-du-Pape is een traditionele praktijk die bijdraagt aan de unieke smaak en kwaliteit van de wijnen uit deze regio.
De wijnen van Châteauneuf-du-Pape staan hoog aangeschreven en hebben door het mediterrane klimaat van de regio een redelijk unieke smaakprofielen. Dit heeft alles te maken met het zonnige klimaat en de terroir van van deze regio die zorgt voor optimale rijpingsomstandigheden van de druiven. De zon en de (harde soms koude) mistralwind die door de vallei waait, helpen bij het rijpen van de druiven.
In het centrum van Châteauneuf-du-Pape vind je de Vinothèque, een cultureel centrum voor de wijnen uit deze regio. De nieuwe locatie wordt gesteund door de wijnmakers van de Châteauneuf-du-Pape vakbond, met als doel de terroirs, wijnen en vooral de mensen erachter te promoten.
Het brengt verschillende wijn-gerelateerde activiteiten samen in ruimtes die zowel bedoeld zijn voor het grote publiek als voor de echte wijkkenners. Dagelijks worden hier wijnproeverijen, educatieve sessies en evenementen gehouden. De wijnbar legt de nadruk op leren en ontdekken (proeven) van de wijnen. Prijs per persoon: 25 euro.
Châteauneuf-du-Pape staat vooral bekend om zijn krachtige rode wijnen, vaak gemaakt van Grenache, Syrah en Mourvèdre. Er worden ook enkele witte wijnen geproduceerd. Over de rosé wijnen van de buren uit de Provence kun je hier maar beter niet beginnen want toen ik dit vroeg tijdens onze proeverij waren de reacties op z’n zacht gezegd heftig.
Duidelijk is dat ze hier supertrots zijn op hun eigen wijnen. Veel wijnhuizen bieden hier proeverijen en rondleidingen aan. De omgeving nodigt je ook uit om hier te komen fietsen. Als was het maar omdat hier ook de ViaRhôna is te vinden. Deze fietsroute loopt langs de rivier de Rhône vanaf de bron in de Zwitserse Alpen tot aan de Middellandse Zee.
Wij bezochten de regio begin mei, dan kan de soms harde koude wind nog wel een spelbreker zijn. Vanaf half mei is het hier een stuk zachter. Châteauneuf-du-Pape is wel zoals hier boven ook staat een must-visit voor wijnliefhebbers.