Niet ver van de Zuid-Franse stad Orange ligt een vermaard plaatsje: Châteauneuf-du-Pape. Het is de naam van een stadje, een wijnregio, maar vooral bekend van de gelijknamige wijnen uit deze regio. Het is een van de plekken in de Vaucluse waar je een keer geweest moet zijn, zeker als je een bourgondiër of wijnliefhebber bent. En dat is natuurlijk om die bijzondere wijnen te proeven. En daar vertel ik je graag meer over.
Het geheim van Châteauneuf-du-Pape en kiezels
In de wijnregio Châteauneuf-du-Pape worden kiezelstenen op de wijnranken gelegd om verschillende redenen. De belangrijkste is dat de kiezels helpen bij het vasthouden van warmte gedurende de dag en deze ’s nachts geleidelijk aan de grond afgeven. Deze extra warmte van de kiezels helpt de druiven beter te rijpen, vooral in koelere klimaten zoals die van de Rhônevallei.
Daarnaast verminderen de kiezels onkruidgroei, bevorderen ze de drainage en voorkomen ze dat de grond te vochtig wordt, wat gunstig is voor de wijnstokken. Het gebruik van kiezels in de wijngaarden van Châteauneuf-du-Pape is een traditionele praktijk die bijdraagt aan de unieke smaak en kwaliteit van de wijnen uit deze regio.