Ontspanning

Transardennaise op de fiets: prachtige route door de Ardennen

Avatar foto
Henk de Hooge

De Transardennaise is een legendarische route die door de Belgische Ardennen loopt. Het is dé klassieke wandeling langs de mooiste plekken van de Ardennen, van La Roche-en-Ardenne naar Bouillon, een route van 164 kilometer. Te voet is dat prachtig om te doen, maar de Transardennaise is zeker ook de perfecte route om op de fiets te doen! In drie of vier etappes ontdek je de mooiste wegen, bossen en uitzichten in de Ardennen.

Fietsen in de Ardennen

Fietsen en de Ardennen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Iedere cyclist, amateurwielrenner of gewoon liefhebber is weleens gaan koersen in de Ardennen – voor de goede orde: de Waalse Ardennen. Vooral de regio tussen La Roche en Luik is een van de populairste bestemmingen, al liggen zeker ook ten zuiden van La Roche richting de Franse grens prachtige routes te wachten.

In de Ardennen zag je lange tijd alleen mannen en vrouwen die het liefst op het buitenblad de Côte de Wanne op willen vliegen. Tegenwoordig wordt er zeker zo vaak gefietst op stoere mountainbikes met brede stangen. Dat laatste is niet zomaar, want in de meeste gevallen – vooral op verharde wegen – zie je steeds meer e-bikes. Een gewone MTB (of ATB) zie je minder, en al helemaal niet meer in de fietsverhuur. Ook de tourfietsen zijn hier nagenoeg vervangen door e-bIkes.

En dat e-bike toerisme neemt snel toe. De moderne fietsen met trapondersteuning hebben een nieuwe doelgroep gevonden die maar wat graag naar de Ardennen komt. En dat is voor het toerisme in Wallonië een geweldige impuls!

Vertrekplaats van de Transardennaise: La Roche-en-Ardenne
Vertrekplaats van de Transardennaise: La Roche-en-Ardenne

De Transardennaise fietsen: racefiets of e-bike?

Om de Transardennaise te fietsen zul je om te beginnen een keuze moeten maken voor het type fiets dat je kiest voor je reis. Wil je ongemoeid op sportieve wijze kennismaken met Wallonië, dan neem je de e-bike. Denk niet dat je dan een motortje hebt wat je naar boven zoeft: al naar gelang het type e-bike zul je nog steeds moeten trappen. Het laaggebergte van de Ardennen is net wat te hoog als je denkt dit zonder enige inspanning dit te kunnen doen. Maak het wat dat betreft ook tot een uitdaging voor jezelf. Voor de racefiets is het in ieder geval ook een prachtig parcours om te fietsen.

De route van de Transardennaise start net buiten La Roche-en-Ardenne en is volledig verzorgd als je gebruik maakt van de service van Europ’Aventure. Wat dat betekent leggen we je graag even uit. Je reist met je eigen auto naar La Roche. Daar laad je je bagage (en mogelijk eigen fietsen) uit. Daarna breng je je auto naar het eindpunt van de Transardennaise in Bouillon. Hier brengt een taxi je weer terug naar La Roche. Afhankelijk van het aantal etappes dat je wil doen (standaard zijn dat er drie) wordt je bagage iedere dag naar het volgende hotel gebracht. Hoe prettig is dat?

Voor alle duidelijkheid, je kunt deze route ook te voet, op een ATB of racefiets doen. Wat dat betreft zijn er mogelijkheden genoeg.

Fietsen in de Ardennen is klimmen en dalen maar nog meer vooral genieten!
Fietsen in de Ardennen is klimmen en dalen maar nog meer vooral genieten!
Voorbeeld van een van de vele klimmetjes in de Ardennen. Deze klim is bij Saint Hubert.
Voorbeeld van een van de vele klimmetjes in de Ardennen. Deze klim is bij Saint Hubert.

Etappe 1: start vanuit La Roche-en-Ardenne naar St. Hubert

De route van La Transardennaise start vanuit La Roche-en-Ardenne vanaf La Place Bronze, een plek die iedereen die ooit in het stadje is geweest zal herkennen als ‘het centrum’. Hier kies je voor de richting St. Hubert, het uiteindelijke eindpunt van deze dag. Beide plaatsen liggen niet zo heel ver uit elkaar maar de Transardennaise neemt zeker niet de kortste route. Al op de eerste dag leg je ruim 1.000 hoogtemeters af. En eigelijk al meteen zul je je inspannen, want vanaf het centrum moet je de route naar Hives aanhouden. Een prachtige eerste klim die voor iedere fietsen een mooi opwarmertje is.

De eerste etappe gaat richting Sprimont over een glooiende en vooral landschappelijke hoogvlakte. Je fiets hier tussen korenvelden, koeien en vooral veel bloemen. Dit deel van de route oogt misschien wat minder spectaculair maar is uitdagend genoeg. Eenmaal in Sprimont wissel je van routekaart (begeleiding) en verandert het landschap. Wie goed oplet, merkt dat je eigenlijk een extra lus rijdt als je via ‘le Jardin’ weer terug bent in Lavacherie. Dat kerkje rechts ben je echt een half uur geleden langs de andere kant voorbij gereden.

La Grande Forêt de Saint-Hubert

Niet veel verder kom je door de uitlopers van het beroemde La Grande Forêt de Saint-Hubert, een van de grootste bosmassieven van de Belgische Ardennen. Het is het gebied voor natuurliefhebbers, het gebied van de legendes en veel wild. De eerste kennismaking gaat via een kilometerslange weg dwars door dit prachtige natuurgebied.

Wat daarna nog rest is lange rechte afdaling naar Saint-Hubert, vernoemd naar de heilige Hubertus, de patroon van de bossen (tevens de internationale hoofdstad van de jacht). Jagen is hier veel meer dan een sport, het is een legende en heeft in grote mate de cultuur van dit gebied bepaald.

In Saint-Hubert vind je een bezoekerscentrum voor La Grande Forêt de Saint-Hubert. Hier kun je alle informatie krijgen over een bezoek of langer verblijf in het woud. Gezien de immense afmetingen afmetingen is het meer dan verstandig je vooraf even te laten informeren.

De eerste klim naar Hives vanuit La Roche
De eerste klim naar Hives vanuit La Roche
Het landschap van dit deel van de route, terecht staat er een bordje `Wallonie en fleur`
Het landschap van dit deel van de route, terecht staat er een bordje `Wallonie en fleur`
Een vertrouwd beeld tijdens de route, piepkleine gehuchtjes maar altijd met een kerk
Een vertrouwd beeld tijdens de route, piepkleine gehuchtjes maar altijd met een kerk
Hoe kleurrijk kun je worden begroet, bij het plaatsje Lavacherie weten ze hoe het moet
Hoe kleurrijk kun je worden begroet, bij het plaatsje Lavacherie weten ze hoe het moet
Eerste kennismaking met de natuur in La Grande For\u00eat de Saint-Hubert
Eerste kennismaking met de natuur in La Grande Forêt de Saint-Hubert

Etappe 2: van St. Hubert naar Daverdisse

De tweede etappe van de Transardennaise brengt ons naar Daverdisse, het gebied langs de rivier de Lesse. Het is de mooiste etappe van deze fietstocht. Deze dag rijd je door bossen, klim je soms steil omhoog om daarna weer te genieten van lange afdalingen. En dat door een werkelijk prachtig landschap.

De route vanuit St. Hubert loopt omhoog in de richting van Fourneau Saint-Michel, wat een openluchtmuseum over het landelijke leven in Wallonië. Op dit gigantische park zijn woningen, boerderijen en een school heropgebouwd. Wil je er meer van zien, stap dan gewoon even af. De route loopt verder door de uitlopers van La Grande forêt De Saint Hubert. Het grote woud is een adembenemend stuk natuur van maar liefst 100.000 hectare met 1.500 km aan bewegwijzerde wandelroutes. Eenmaal uit het bos rij je richting het Chateau van Mirwart. Hoewel de route er niet in voorziet adviseren we toch hier even een kijkje te gaan nemen. Daarna is het kuiten bijten op de klim naar Smuid. Een ideale kans om je conditie en klimvermogen te testen. Maak er weer een uitdaging van.

Stop in Redu, het boekendorp van België

Redu, hét boekendorp van België, hebben we eerder al ontdekt. Het dorpje met de vele boekwinkels is internationaal bekend en trekt jaarlijks zo’n 300.000 bezoekers. Een van de leukste plekjes is echter het het Mudia. Dit interactieve kunstmuseum laat je kunt op geheel eigenwijze beleven. Kunst komt hier tot leven. Een regelrechte aanrader. Het is namelijk een kunstmuseum dat het op een compleet andere manier aanpakt. De slogan van het Mudia is dan ook ‘kunst anders beleven’, waarbij de focus is gelegd op bezoekers entertainen terwijl ze naar kunst kijken.

Vanuit Redu passeer je ook het ESA ESEC, het European Space Security and Education Centre. Hier staan een groot aantal satellietschotels de ruimte in de gaten te houden. Ook hier moet je gewoon even afbuigen.

Daarna is het door richting de eindbestemming van de dag: Daverdisse. Dat doe via een bijna 5 km lange afdaling die eindigt bij een bruggetje over de Lesse. Stap hier af en ga even aan de rivier zitten (zie foto), veel mooiere plekjes ga je niet tegenkomen. In Daverdisse overnachten we in Moulin de Daverdisse, en prachtige locatie op een paar kilometer buiten het dorpje aan de Lesse.

Het landelijke leven van toen in Fourneau Saint-Michel
Het landelijke leven van toen in Fourneau Saint-Michel
Leuk om even te stoppen bij het Kasteel van Mirwart
Leuk om even te stoppen bij het Kasteel van Mirwart
Boekenstalletjes in Redu
Boekenstalletjes in Redu
In Redu vind je het Mudia, een interactief kunstmuseum wat je eigenlijk even moet gaan bekijken
In Redu vind je het Mudia, een interactief kunstmuseum wat je eigenlijk even moet gaan bekijken
Het European Space Security and Education Centre speurt de ruimte af
Het European Space Security and Education Centre speurt de ruimte af
De rivier de Lesse bij Daverdisse
De rivier de Lesse bij Daverdisse
Droomplekje voor fietsers en wandelaars
Droomplekje voor fietsers en wandelaars
Daverdisse, hoe groen kan een dorpje zijn..
Daverdisse, hoe groen kan een dorpje zijn..

Etappe 3: van Daverdisse naar Bouillon

De laatste etappe gaat richting het eindpunt Bouillon. Juist omdat het heeft geregend en de ochtenddauw nog volop aanwezig is er een heerlijke atmosfeer. Geen wind, wat nevelig, fietsen in de natuur is misschien dan wel op z’n mooist, zeker als je in een bosrijke omgeving bent. De route is echt prachtig en brengt je naar Opont, gevolgd door de lange weg naar Vresse Sur Semois.

Zin om nog een extra plekje te ontdekken? Als je bij dit dorpje aankomt kun je nog 1,5 kilometer doorfietsten om even een kijkje nemen bij een bijzondere met de hand gevlochten brug over de rivier de Semois. Deze Pont de Claies (claies betekent handvlechtwerk), ooit bedacht door tabak-planters, is echt een uniek plekje en leuk om even te bezoeken.

Rochehaut

Vanuit Vresse volgen we de rivier richting Rochehaut. Een plek waar van alles te beleven valt. Allereerst moet je tijdens de klim zeker stoppen bij het uitzichtpunt naar de lus (meander) van de Semois bij Frahan. Het is een van de meest gefotografeerde rivierlussen in België. Hier kun je – wie weet bij een andere gelegenheid – ook de Laddertjeswandeling van Rochehaut gaan maken, wat de mooiste hike door de Ardennen is. Rochehaut is één en al gezelligheid en ook leuk om te lunchen. Net buiten het hooggelegen dorpje is ook de brouwerij van het gelijknamige bier. Ook dit is een bezoekje waard.

Le Tombeau du Géant

Vanuit Rochehaut volgen we na een prachtige afdaling de route naar het graf van de reus, Le Tombeau du Géant in Botassart. Vanaf een nieuw aangelegd uitkijkplateau heb je hier fraai zicht op de meander van Botassart, nog net wat fraaier dan die bij Frahan. Op de uitloper in het landschap zou hier de reus zijn geveld en heeft hij wel een zeer indrukwekkend graf gekregen.

Bouillon: eindpunt van de Transardennaise

Na Botassart is het slingerend afdalen naar Bouillon het eindpunt van de Transardennaise. Formeel eindigt hier de 164 kilometer lange fietstocht en kun je je auto pakken. Ons advies is echter om hier lekker een hotel te zoeken om na te genieten van de Transardennaise en deze fraaie stad aan de Semois te bezoeken. De eye catcher van de stad is het kasteel en de legende van Godfried van Bouillon. Dit oude kasteel en de ruïne dateren uit 1096. In het hoogseizoen is er bijna vanzelfsprekend een show met roofvogels.

Fietsen door een nog nevelig landschap kan net zo mooi zijn
Fietsen door een nog nevelig landschap kan net zo mooi zijn
De kleur van de lucht doet veel in dit landschap, de rust is echt geweldig
De kleur van de lucht doet veel in dit landschap, de rust is echt geweldig
Noest handwerk, Pont de Claies net buiten Vresse sur Semois
Noest handwerk, Pont de Claies net buiten Vresse sur Semois
De bekende lus (meander) bij Frahan gefotografeerd vanuit Rochehaut
De bekende lus (meander) bij Frahan gefotografeerd vanuit Rochehaut
Rochehaut, misschien wel het leukste plekje van de Transardennaise
Rochehaut, misschien wel het leukste plekje van de Transardennaise
Een stukje verder ligt het park en de bierbrouwerij van Rochehaut
Een stukje verder ligt het park en de bierbrouwerij van Rochehaut
Laatste etappe dus een lunch in stijl bij de bierbrouwerij van Rochehaut
Laatste etappe dus een lunch in stijl bij de bierbrouwerij van Rochehaut
Die andere mooie lus, Le Tombeau du G\u00e9ant in Botassart
Die andere mooie lus, Le Tombeau du Géant in Botassart

Bouillon: eindpunt van de Transardennaise

Na Botassart is het slingerend afdalen naar Bouillon het eindpunt van de Transardennaise. Formeel eindigt hier de 164 kilometer lange fietstocht en kun je je auto pakken. Ons advies is echter om hier lekker een hotel te zoeken om na te genieten van de Transardennaise en deze fraaie stad aan de Semois te bezoeken.

De eye catcher van de stad is het kasteel en de legende van Godfried van Bouillon. Dit oude kasteel en de ruïne dateren uit 1096. In het hoogseizoen is er bijna vanzelfsprekend een show met roofvogels.

Bouillon een van de pareltjes van Wallonie
Bouillon een van de pareltjes van Wallonie
Boven de stad ligt het kasteel van Godfried van Bouillon
Boven de stad ligt het kasteel van Godfried van Bouillon
Ouderwets waterfietsen op de Semois bij Bouillon
Ouderwets waterfietsen op de Semois bij Bouillon

Het mooiste landschap van Wallonië

De Transardennaise is een prachtige route die in je in alle facetten laat kennis maken met de veelzijdigheid van het landschap en cultuur in dit zuidelijke deel van Wallonië. De route is ook qua uitzicht in te delen in drie etappes. Het eerste deel van de route naar St. Hubert is vooral landschappelijk. Daarna verandert het landschap en kom je in een bosrijke omgeving terecht die je brengt naar Daverdisse aan de rivier de Lesse. De laatste stage vanuit Daverdisse en tevens de langste brengt je langs verschillende mooie locaties en eindigt in Bouillon.

De route is op iedere fiets prima te doen. E-bikers moeten er rekening mee houden dat er wel degelijk moet worden geklommen en dat je niet aan dit avontuur moet beginnen als je niet enigszins sportief bent ingesteld en in ieder geval wel degelijk wat ervaring moet hebben in een heuvelachtige omgeving. De toppen in de Ardennen reiken tot zo’n 600 meter. Het belangrijkste is echter dat je vooral moet gaan genieten van Wallonië. Het is er echt prachtig.

ardennen-wallonie.jpeg

Handig om te weten tijdens het fietsen van de Transardennaise

Het kan zomaar zijn dat je afslag mist of dat je toch op de rotonde die andere arm had moeten nemen. Daar kom je dus meestal te laat achter. De opties zijn: terug rijden tot het punt waarvan je zeker weet dat het daar nog goed zat. Dat kan je wel de nodige extra kilometers kosten dus wees daarop voorbereid. Of het volgende punt in he routebeschrijving zien te vinden. Als dat toevallig al op de borden staat is dat een aanrader.

Vertrouw niet altijd op Google

Ik doe het zelf vrijwel altijd, even Googelen en daar gaan we weer. Google lijkt altijd de weg terug te vinden maar daar kunnen wel de nodige verrassingen tussen zitten. Dit heeft vooral te maken met het feit dat Google niet alle binnendoorwegen zelf het heeft gemapt (gereden). Dat betekent dat onze favoriete zoekmachine route’s bedenkt op basis van Geo informatie.

Het resultaat kan dus zijn dat je plotseling dwars door een bos moet fietsen, weilanden moet oversteken en tal van andere verrassingen. En dat komt een paar keer voor. Ook is voor Google de kortste weg niet altijd de slimste weg. Zonder Google is het soms lastig, maar bedenk dat de Maps-functie niet voor 100 procent overeen gaat komen met mogelijk jouw verwachtingen.

Fietsen door de natuur

Het klinkt misschien wat cru maar verwacht tijdens deze route geen leuke en mooi gelegen terrasjes waar je even kunt gaan zitten om wat te drinken. Je komt ze namelijk nauwelijks tegen. Ook fietsenmakers of laadplekken (voor hen die de e-bike zijn vergeten op te laden) ontbreken en dat wordt zwaar want je rijdt het grootste deel door de natuur. Wees dus goed voorbereid, neem eten mee voor onderweg net zoals een flinke hoeveelheid water.

Off Road is de Transardennaise ook prachtig, met dank aan Google
Off Road is de Transardennaise ook prachtig, met dank aan Google

Fietsen in de Ardennen

Wil jij de Ardennen op de fiets ontdekken? Dan kunnen deze tips je wellicht nog wat verder op weg helpen.

.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}

Deel dit artikel

Avatar foto
Henk de Hooge
Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.