Ontspanning06.07.2015

Tour de France: deze route legt een druif af tot het wijnglas


Cliché, maar niet voor niets: wijnproeven doe je in de Bourgogne. Een lekkere Chardonnay of een heerlijke Pinot Noir smaakt nóg lekkerder met deze voorkennis. Zo proef je wijnen als een echte Bourgondiër.

Natuur

Even onder de Bourgondische hoofdstad Dijon ligt het plaatsje Beaune. Deze Bourgondische parel en omgeving staat bekend om de goede wijnen. De natuur is hier het geheime ingrediënt: een combinatie van kalk- en kleigrond zorgt voor de juiste ontwikkeling van de wijnstokken. Bovendien liggen de wijngaarden in deze regio van de Bourgogne – door de vorming van de Alpen iets verderop – zo’n 200 meter boven zeeniveau: de ideale hoogte voor de optimale rijping van druiven. Maar ook de hoeveelheid zon en wind is hier precies goed.

Selectie

Het zijn de monniken die de basis hebben gelegd voor wat nu één van de beste wijnregio’s van Frankrijk is. Nietsvermoedend begonnen zij honderden jaren geleden met het planten van wijnstokken. Het ene plekje bleek lekkerdere druiven op te leveren dan het andere. Zo ontwikkelde zich langzaam een populaire wijnstreek, waar elke vierkante meter het verschil kan maken. Zo zijn er bijvoorbeeld maar liefst 88 wijnboeren actief op de 55 hectare van de Clos de Vougeot, een klein wijngebied in de Bourgogne. Hoewel dat heel praktisch zou zijn, hebben de meeste wijnboeren hun wijngaard niet naast hun boerderij, maar versnipperd door de hele Bourgogne.

De wijnvelden van Beaune, Bourgondi\u00eb
De wijnvelden van Beaune, Bourgondië

Grands Crus

De beste wijnen uit de Bourgogne worden Grands Crus genoemd. Er zijn 33 verschillende namen. Wijnen die net iets minder goed, maar nog steeds verrukkelijk zijn, heten Premier Crus. Circa drie procent van alle Franse klasse wijnen komt uit de Bourgogne, en zo’n 0,5 procent op wereldwijd niveau. Een goede Bourgondische witte druif is de Chardonnay. Pinot Noir is in de Bourgogne een populaire rode druif. Wist jij trouwens dat je ook witte wijn kunt maken van rode druiven? Het schilletje van de druif wordt dan niet gebruikt.

Druiven plukken

Druiven kunnen geplukt worden als het suikergehalte hoog genoeg is om daar voldoende alcohol uit te halen. Suiker zal immers worden omgezet in alcohol. Of het suikergehalte hoog genoeg is, wordt gemeten met een speciaal apparaatje. Hoe minder druiventrossen er aan een wijnstok zitten, des te minder suiker zal er in elke druif zitten. Less is dus more! Het plukken gaat vandaag de dag nog steeds met de hand. De geplukte trossen worden vervolgens wel machinaal geplukt, alvorens ze geperst worden. Eenmaal geperst blijft het druivensap in het vat zitten. Daar gaat het sap gisten, en wordt de suiker omgezet in alcohol. De vaten zijn vrijwel altijd gemaakt van eikenhout, en worden bewaard in de oude kelders in de regio.

Gisten

Hoewel er in de Bourgogne circa 4.000 wijnboeren zijn, zijn er slechts zo’n 20 coöperaties die de druiven persen en laten gisten in wijnkelders. Deze wijnhuizen kopen elke jaar de oogst van vele wijnboeren op, en maken daar hun eigen wijnen van. Al komt het ook steeds vaker voor dat wijnboeren hun eigen wijnkelder hebben, toch is het voor wijnboeren verleidelijk hun druiven te verkopen na de oogst. Dit betekent immers snel geld, in plaats van lang wachten op eventuele verkoop van wijn. Wijnen kunnen verkocht worden als er genoeg suiker is omgezet in alcohol. Ook dit wordt weer gemeten met een speciaal apparaatje. Meestal duurt het gistingsproces zo’n negen tot twaalf maanden. Hoe langer, hoe beter! Tijdens het gisten worden de vaten zo nu en dan bijgevuld, omdat er vloeistof is verdampt.

Wijn zit zo`n 9 tot 12 maanden in een wijnvat
Wijn zit zo`n 9 tot 12 maanden in een wijnvat

Flesje

Tot slot wordt de wijn gebotteld. Vroeger werden wijnen veelal per vat gekocht: totaal 228 liter. Nu gaan daar 300 flessen uit. En dan kan de wijn eindelijk gedronken worden! Doe dat rustig, want met zo’n mooie wijn is het zonde om het glas achterover te slaan. Goed proeven doe je niet alleen met je mond, maar ook met je ogen en neus. Uit kleur en geur kun je immers altíjd goed afleiden wat dat betekent, maar smaak kan erg verschillen, bijvoorbeeld als je net iets anders hebt gegeten of gedronken. Ook de stroperigheid en de helderheid van de wijn verraden al een deel van de smaak. Enfin, eerst goed kijken naar de wijn dus, dan weet je deels al wat je kunt verwachten. Dan goed ruiken, en zuurstof bij de wijn laten komen door je glas rond te draaien. Daarna mag je eindelijk een slokje nemen. Het duurt even, maar dan heb je wel wat! A votre santé!

Meer weten over de Bourgogne? Lees deze eerdere blog met elf dingen die je vast nog niet wist.

Wijn proeven doe je op je gemak, met je ogen \u00e9n neus!
Wijn proeven doe je op je gemak, met je ogen én neus!
Avatar foto
Suzanne van Duijn

Suzanne van Duijn (SuusjeQ) is freelance travel-, business- & lifestyleblogger en reisverslaafd. Zuidoost-Azië is na zeven reisjes haar favoriete bestemming.

Verder lezen over Frankrijk

Val Thorens: 5 tips voor een heerlijke wintersport

Winter05.12.2024

Val Thorens: 5 tips voor een heerlijke wintersport

De ultieme roadtrip door de Champagnestreek: 11 stops op de leukste plekken

De Champagnestreek is een prachtige regio die meer dan geschikt is voor een roadtrip. Met steden zoals Reims en Epernay,  een bezoek aan wereldberoemde wijnhuizen en het ontdekken van charmante dorpen, wordt dit een hele toffe reis. Wat zijn de leukste plekken in de Champagnestreek?

Natuur21.11.2024

De ultieme roadtrip door de Champagnestreek: 11 stops op de leukste plekken

Dit zijn de 7 mooiste steden van Frankrijk

Heb jij zin in een stedentrip naar Frankrijk? Frankrijk heeft heel veel mooie steden, klein en groot. Maar welke Franse steden moet je nu écht een keer gezien hebben? Dit zijn de zeven mooiste steden van Frankrijk! 1....

Stedentrips06.11.2024

Dit zijn de 7 mooiste steden van Frankrijk

Slow travel in Isère: langzaam reizen en vooral genieten in Frankrijk doe je zo

We gaan in Isère op zoek naar het einde van Frankrijk, de kracht van water, van de stilte en vooral: living the slow life in Frankrijk. Want dat kan klaarblijkelijk alleen hier. Maar, hoe doe je dit?

Ontspanning23.10.2024

Slow travel in Isère: langzaam reizen en vooral genieten in Frankrijk doe je zo

Verken historisch Normandië: van kastelen tot oorlogsmonumenten

Of je nu een liefhebber bent van oude architectuur of geïnteresseerd bent in de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog, Normandië zit vol met historische plekken die het ontdekken waard zijn. Een aantal van de meest iconische bezienswaardigheden zetten we op een rij.

Algemeen15.10.2024

Verken historisch Normandië: van kastelen tot oorlogsmonumenten

Skiën in La Rosière is sprookjesachtig mooi

La Rosière is een perfect, nog heel rustig skigebied in de Franse Savoie, geschikt voor alle type skiërs. Gevorderden én beginners kunnen hun skihart ophalen hier.

Winter06.10.2024

Skiën in La Rosière is sprookjesachtig mooi

Ook voor beginners
Roadtrip door Loire-Atlantique en Vendée aan de Franse Atlantische kust

De departementen Loire-Atlantique en Vendée aan de Franse Atlantische kust zijn ideaal voor een veelzijdige roadtrip vol culinaire verrassingen uit de regio.

Zomer12.08.2024

Roadtrip door Loire-Atlantique en Vendée aan de Franse Atlantische kust

Leven met de getijden en eten wat de natuur geeft
Mini roadtrip langs de 4 mooiste, kleurrijke dorpen in de Provence

Met vervallen houten luiken, die al jaren weer eens geleden geschilderd hadden moeten worden, nonchalant kalkstenen metselwerk en groene wijnranken is dit de Franse perfectie. En volgens wijnkenners komt hier de lekkerste rosé vandaan. De ideale plek dus om een (mini) roadtrip te maken!

Zomer22.07.2024

Mini roadtrip langs de 4 mooiste, kleurrijke dorpen in de Provence