Het Oktoberfest is een van de meest legendarische feesten die je ooit zult meemaken. Tenminste, dat is wat mij altijd verteld werd. En als liefhebber van een glas bier wilde ik daar natuurlijk ook een keer bij zijn. Lederhosen in m’n koffer en op naar München!
6.30 uur: zo vroeg klaar staan en opgehaald worden door het gezelschap waarmee ik de komende 7 uur in een auto zit om af te reizen naar het grootste feest van Duitsland doet even pijn, maar alleen al de gedachte aan een Maß (een pul va een liter) doet wonderen. Ik heb al veel over het Oktoberfest gelezen en nog meer over gehoord, maar dit is wat ik me er bij kan voorstellen: héél veel dronken mensen in Lederhosen en Dirndls die Duitse Schlagers ten gehore brengen om vervolgens een halbe hühner naar binnen te werken om daarna gewoon weer vrolijk door te gaan met literpullen bier naar binnen te gooien! Hah, laat dat nou net één van mijn hobby’s zijn!
Toen ik de uitnodiging ontving van één van München’s hofleveranciers op het gebied van bier (Paulaner) hoefde ik dan ook niet lang na te denken, Ja, sicher! Wel was ik vanaf minuut 1 nieuwsgierig of mijn beeld wel zou kloppen met de werkelijkheid. Is het echt zo plat als ik in gedachten heb?
16.30 uur: we komen aan in het Sheraton München. Een tophotel. Even tijd om bij te komen van de reis en tijd om ons in de Lederhosen te hijsen. Als je dan toch naar het Oktoberfest gaat, dan natuurlijk helemaal in stijl en in dit geval dus in de typische Duitse klederdracht.
19.00 uur: we nemen de U-Bahn richting Theresienwiese, de evenementenlocatie waar ieder jaar het Oktoberfest plaatsvindt.
21.00 uur: eten hoort en ook bij en dus eten we in het Brauhaus van Paulaner, op en top Duits. Dat betekent dus heel veel vlees en natuurlijk heel veel bier.
Het is de volgende dag (30 september) een prachtige dag in München, heerlijk om ook even van de laatste septemberdag te genieten. München is namelijk echt een wereldstad. Alle nationaliteiten komen hier samen, de stad heeft een mooie architectuur en zeer vriendelijke leute. Met de U-Bahn kom je werkelijk overal en dat is in zo’n grote stad wel prettig.
Wij bezochten in het kader van onze trip uiteraard het hoofdkantoor van Paulaner om aldaar aansluitend een zeer goed verzorgde lunch te genieten in één van de grootste ‘biergartens’ die ik ooit heb mogen aanschouwen. Een toplunch met uiteraard een heerlijke Hefe Weisse Paulaner, zoals ze hem alleen in Duitsland kunnen serveren.
16.00 uur: we verzamelen met ons gezelschap (van zo’n 20 man) voor het hotel om van daaruit in een colonne af te reizen naar Theresienwiese.
16.30 uur: via wederom de U-Bahn komen we binnen een kwartier op het massale kermisterrein aan. Ik kom ogen te kort, de grootste kermisattracties afgewisseld met gigantische biertenten van waaruit je het feestgedruis hoort knallen. De geur van bratwurst en halbe hühner vermengd met het echte Beierse bier trekt ons uiteindelijk de tent in waar speciaal voor ons twee van de honderden tafels gereserveerd zijn.
Als Brabander ben ik bekend met carnaval, als skiër houd ik van après-ski en ook op Hollandse meezingfeesten kom ik graag, maar dit slaat werkelijk alles… Vrolijk zingende mensen deinen mee met de Deutsche schlagers die ten gehore worden gebracht door de band die middenin de tent staat op te treden. Robbie Williams wordt luidkeels meegezongen waarna iedereen op de banken gaat staan om “ein prosit” nog eens kracht bij te zetten door de liter pullen tegen elkaar aan te proosten. De gehele avond valt er geen onvertogen woord, is de bediening meer dan super (en ja ze tillen zo maar 12 gevulde literpullen tegelijk naar je tafel) en ontmoet je mensen van allerlei nationaliteiten. Hier val je alleen maar op als je géén Lederhosen of Dirndl draagt óf als je een leeg glas hebt.
Ik kan dit feest bijna niet omschrijven, je moet het ervaren!
Belangrijke tip: pak het vliegtuig vanuit Nederland naar München. Als je ruim van te voren boekt, ben je voor een paar tientjes klaar. Je kunt uiteraard ook net als wij de auto pakken om je gezelschap beter te leren kennen, maar met die ‘verrekte baustellen’ in Deutschland kost die reis je al snel 10 tot 11 uur en zoals wij in Brabant zeggen: dat is zuivere biertijd verkwanseling!
München: bis nächste jahr!