Nederland wordt weleens het fietsland van Europa genoemd omdat we hier allemaal fietsen, maar Frankrijk zou de titel ook kunnen krijgen want het aantal fietsroutes is er ongekend. Een van de laatste nieuwe fietsroute’s die het land rijk is, heet La Vélo Francette. Deze route loopt van het in Normandië gelegen Ouistreham naar het aan de Atlantische kust gelegen La Rochelle, de bekendste en grootste badplaats aan die kust. Over de afstand zijn de geleerden het nog niet helemaal eens, maar dat ligt ergens tussen de 630 en 690 km.
Bij mij stond in ieder geval de teller na 9 dagen fietsen op bijna 700 km. De route van La Vélo Francette is een puzzelstukje wat veelal niet via de gewone wegen gaat, maar gebruik maakt van zogenaamde Voie Vert’s (veelal oude spoorbanen die speciaal geprepareerd zijn), landweggetjes, bospaden, oevers langs de rivier en verder alle denkbare soort wegen. Saai is het eigenlijk nooit, ook niet als je bijna 100 km langs een rivier rijdt. Na iedere bocht is er een nieuw uitzicht, het ene nog fraaier dan het andere.
De route bestaat volgens het speciale routeboekje (in het Frans) uit 22 etappes van gemiddeld zo’n 30 km. De meeste fietsers die het traject afleggen kiezen dagelijks voor een afstand tussen de 50 en 75 km. De gemiddelde snelheid die je over het algemeen fietst is niet zo heel erg hoog. Deels door het parcours, de vele poortjes (afsluitingen zodat alleen fietsers en wandelaars en langs kunnen) waar je tussendoor mag manoeuvreren, de korte gemene klimmetjes die je overal in Frankrijk tegen gaat komen en de zoektocht naar de route-aanduidingen die zich soms op verrassende plaatsen bevinden, of er gewoon niet zijn.
De andere en meest belangrijke reden waarom je echt tijd nodig hebt voor deze route is de belangrijkste. Geniet van het fietsen, de natuur, de prachtige plekjes waar je langs komt en het mooie Franse land. De Vélo Francette fietsen moet vooral een feestje zijn en wie met die gedachte aan de lange rit begint zal dat ook zo ervaren.
Je kunt de Vélo Francette ook in 3 stukken verdelen. Het noordelijke deel (Normandië en La Suisse Normande), het midden met de grote rivieren (Mayenne en Loire) en het zuidelijke deel (Charente Maritime met de prachtige natuur van de Marais Poitevin). De natuur en cultuur is deze gebieden is duidelijk verschillend.
Waar je in het noorden veelal via een Voie Vert op of langs oude spoorlijnen fietst en ook flink wat hoogtemeters krijgt te verwerken, is het in midden van de route duidelijk anders. Hier fiets je letterlijk misschien wel 150 km langs de rivieren de Mayenne en de Loire. Vlakke rivierbeddingen en soms wat stukjes doorgaande weg (met name langs de Loire). Eenmaal richting het zuiden wordt het meer landschappelijk met veel kleine binnenwegen en word je mee gezogen in de prachtige natuur van de Marais. Ook in dit deel zul je vaak de oevers van rivieren volgen. Eindbestemming is La Rochelle, al ga je geen eindpunt vinden van “hoera je bent er“. Dat feestje moet je zelf nog organiseren want zelfs het lokale Office du Tourisme heeft geen idee waar de route nu precies eindigt. Wij zeggen: aan de haven met een groot glas bier en een crêpe au sucre.
De Vélo Francette is ook een puzzelstukje om te rijden en eigenlijk maakt het dat best leuk en doorbreekt het soms ook de eentonigheid van de lange trajecten en een Voie Vert die best ver is. Je zult onderweg niet alleen goed moeten opletten maar ook een beetje de routeplanners leren begrijpen. Waarschijnlijk zijn er meerdere want ook de route-logica veranderd tijdens de route van strategie. Tijdens de fietsroute krijg je maken met nogal wat verschillende aanwijzingen. De meest aansprekende zijn natuurlijk de routeborden waarop La Vélo Francette met het logo (de kip en windrichting) staat genoemd. Meestal staat bij deze aanwijzingen ook het kleine groene bordje met de fietser. Staat er dus geen Vélo Francette maar wel een bordje met de fietser dan kun je deze het beste volgen. Deze bordjes zijn er echter ook in het geel en in het zwartwit. Je vindt ze tegen paaltjes, bomen, muurtjes en meer. Soms logisch, soms volstrekt onlogisch.
Bedenk ook dat deze fietsroute niet is ontworpen om je met zo min mogelijk kilometers van A naar B te brengen. De Vélo Francette maakt bochten, rijdt om, gaat terug en wil je vooral de natuur laten zien. Er zitten daarnaast nog wel wat punten waar het echt zoeken is en de route onvindbaar lijkt te zijn. Voorbeelden hiervan zijn o.a. bij Le Lion d’Angers waar de route onvindbaar is en lastiger bij het traject van Airvault naar Parthenay waar echt de aanwijzingen voor de Vélo Francette onvindbaar lijken te zijn en voor het eerste Google Maps de richting moet bepalen. Het advies is om in de meeste gevallen veelal de rivier weer op te zoeken in het het traject. Vaak kom je dan weer terug op de route. Deze tip gaat je zeker helpen op de lastige punten.
Wie de Vélo Francette gaat rijden moet zich goed voorbereiden. Misschien wel de allerbelangrijkste is toch je fiets. De route gaat via alle denkbare verharde en onverharde wegen. Brede banden met een goed profiel zijn echt een noodzaak. Dunne wielerbandjes zijn ronduit af te raden. Zorg dat je plakmateriaal bij je hebt want op hele grote delen van het traject kom je niets of niemand tegen en veel dorpjes lijken vaak uitgestorven. Dat betekent ook dat je altijd voldoende drinken en eten bij je moet hebben. Als koffieliefhebber (vooral espresso wat in Frankrijk gewoon un café heet) is het afzien omdat je zeker in de eerste helft van de route nauwelijks ites tegen gaat komen. Wie echt wil stoppen voor een terrasje moet van de route af en op zoek gaan naar dorpjes waar wel wat te vinden is.
Wat geldt voor je banden, geldt ook voor je remmen, want het is heuvel op en heuvel af en de snelheden kunnen daarbij behoorlijk oplopen. Dat betekent op dat je over voldoende versnellingen moet beschikken of trapondersteuning zoals hybride fietsen dat hebben want dat scheelt echt.
Zorg dat je voor het vertrek in ieder geval de speciale editie van de Vélo Guides, La Vélo Francette bezit. Want die kan je zeker helpen bij de navigatie op plekken waar het minder inzichtelijk is. De gids is in het Frans maar de kaartjes en de symbolen spreken voor zich.
De laatste tip is al eerder genoemd. Wie begint aan zo’n lange fietstocht moet geen haast hebben en vooral zoveel mogelijk genieten van deze prachtige fietstocht van Quisterham in Normandië naar het bruisende La Rochelle aan de Atlantische Oceaan. Wie nog een toegift wil raden we zeker aan nog even door te rijden via de La Vèlodysseé naar Ile d’Oleron. Dat stukje fietsroute is na alle fietspaden in het binnenland van Frankrijk minstens zo geweldig. Veel fietsplezier.