Reizen is nog steeds jezelf verrijken. Niet alleen het oog wil wat, maar ook de geest. Vanuit dat idee schrijf ik al weer meer dan 15 jaar over reizen: van een concert in een vliegtuig tot ijsduiken in Tignes. Voor Travelvalley.nl is de vrijheid in het schrijven een genot, bijna net als het reizen zelf.
Wat doe je met een berg waar je bijna acht maanden van het jaar niet op kan skiën? Daar hebben ze in Braunlage wel een antwoord op gevonden. Net als in veel andere skigebieden worden de ‘groene ski-pistes’ gebruikt voor alternatieve bergsporten, zoals mountainbiken, hiken en nog wilder: monsterrollen, ofwel op een stel kruiwagenbanden de berg ‘afdenderen’.
Braunlage, ooit het St. Moritz voor de rijke Duitsers, is het hart van de Harz. Maar na een enigszins slapend bestaan van enkele jaren is Braunlage al weer even in een nieuw en moderner tijdperk ontwaakt. Dat vraagt om nieuwe sensaties in buitensport, vermaak, horeca en overnachtingsmogelijkheden. Braunlage heeft een volle kaart aan mogelijkheden op deze terreinen.
Wellness in Braunlage
Zeker als het gaat om de buitenactiviteiten cq uitdagingen. De moderne toerist, jong en oud, zoekt naar thrills om soms daarna weer in de ruststand te schakelen in een modern wellnesscentrum of iets vergelijkbaars. Alles moet voorhanden zijn om een paar dagen het leven te hebben beleefd. En ook dat heeft het hart van de Harz te bieden. Wij volgen als moderne toeristen diezelfde spanning om daarna met Bacchus tot rust komen. Maar dan wel na een weldadige sauna in één van de klassieke hotels die Braunlage rijk is, Hotel Hohenzollern.
Waar in de winter ski’s worden verhuurd, staan een paar rijen groene monsterrollers alsof er een dikke bandenrace gaat plaatsvinden. Op de grote parkeerplaats van Braunlage, direct naast het ijshockeystadion van Braunlage, bereiden de thrillseekers, ofwel de mountainbikers, zich voor op de tocht der tochten en de Würmberg af te dalen. Ze zijn gekleed in passende, baggy kledij. Bijna 1000 meter schieten ze in sneltreinvaart naar beneden. “In 10 minuten, een kwartier misschien'”, zegt een té hip geklede mountainbiker. Het uitgezette ‘wildparcours’ loopt direct langs de skipiste en gedeeltelijk daaroverheen.
The Thrill
Toch raar om deze keer niet met de lange latten, maar met een step en mountainbikes de skilift in te stappen. Voordeel is wel dat het veel minder druk is en veel minder koud. We stappen in de gondel met twee mountainbikers, een vader en zijn zoon. De bikes en steps gaan in een aparte gondel. Het duurt even. Voor de jonge mountainbiker veel te lang voordat we op de top zijn om daarna het dal in te duiken. Ieder ons pad. Wij nemen eerst nog een shot sterke espresso in de berghut voordat we ons einde der tijden aankondigen. “The thrill is gone”, zong B.B. King, maar niet op de Würmberg. Daar begint het pas.
Ons parcour, die voor de monsterrollers, is niet hetzelfde. Er zitten geen springschansen in en het is een stuk breder. Maar steppen hoef je vrijwel niet over het soms zanderige, dan weer met berggrind bezaaide pad. Het eerste stuk direct achter het hoogste bergstation is steil en daardoor direct een moment om de remmen uit te proberen. Niet de voorste, want dan kunnen de zomerse werkloze piste-EHBO’ers je komen halen. Nee, gebruik alleen de achterste rem. Daarna is het gaan met die banaan. Het advies is 10 kilometer per uur, maar wie wil dat nou als je in bent voor de reuzespanning.
Spanning
Op sommige stukken trilt je hele lichaam in een moordend tempo en vrees je regelmatig tegen een dennenboom tot stilstand te komen en te eindigen als kerstversiering. Maar dat is nu net die spanning waar wij blijkbaar naar op zoek zijn: versieren we het leven of zijn wij de versiering. To be or not to be. Tijdens de korte pauzes stellen we vast dat we hier in januari op een dik pak sneeuw hebben geskied en in diepe witte lagen op tennisrackets hebben gewandeld. Het verhoogd de feestvreugde.
We rollen met steeds meer zelfvertrouwen naar beneden en willen eigenlijk nog een keer. Als kinderen zo gelukkig in een speeltuin die Würmberg heet. Een half uurtje duurde het. Maar de Harz belooft nog meer. Dus stappen we weer tevreden in de auto naar de volgende thrill.
Op vakantie naar de Harz in Duitsland
Heb jij inmiddels zin gekregen in een vakantie naar de Harz in Duitsland? Dan kunnen deze reistips je wellicht helpen om je vakantie te boeken.
Plan je reis
- Met de auto is de Harz goed bereikbaar: het is ongeveer 500 km rijden vanaf Utrecht. Met de auto ben je ook het meest flexibel om de Harz te ontdekken.
- Landal heeft in deze regio een mooi vakantiepark met bungalows.
- Boek je liever een complete vakantie naar de Harz (al vanaf 4 dagen), kijk dan eens bij TUI.
- Reizen met de trein? Bekijk de mogelijkheden via NS International. Daarmee maak je hele mooie treinreizen naar topbestemmingen in Europa.
Gerelateerde artikelen
Ontspanning20.04.2017
De Harz is het perfecte alternatief voor de Ardennen
Ik Vertrek - BraunlageWinter28.02.2017
‘Nieuwe sneeuw’ in het onontdekte Harz
Braunlage verlangt naar de Nederlandse wintersportersNatuur17.12.2015
De Harz ontdekken: het populairste treintje van de Harz heet ‘de Brockenbahn’
19 km lange smalspoorlijn van de Harzer Schmalspurbahnen mateloos populair bij toeristenNatuur13.12.2015
De Harz ontdekken: Het Baumwipfelpfad in Bad Harzburg
Verder lezen over Duitsland
Stedentrips11.07.2024
De beste tips voor een duurzame stedentrip naar Hannover
Stedentrips08.04.2024
Fietsend door Düsseldorf: de leukste manier om de stad te verkennen
Ontspanning21.03.2024
Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij
Vliegen20.03.2024
Zo interessant is het om vanuit Duitsland te vliegen
Stedentrips03.01.2024
Dit zijn de 9 mooiste steden in Duitsland
Algemeen22.12.2023
De 14 mooiste plekken in Duitsland die je gezien moet hebben
Natuur26.10.2023
De beste outdoor tips voor het Zwarte Woud in Baden-Württemberg
Stedentrips18.09.2023