Het Moezel-fietspad, vooral bekend in het Duits als de Mosel-Radweg is een van de populairste rivierfietsroutes in Duitsland. De ruim 300 kilometer lange route begint in het Franse Metz en loopt door tot aan de uitmonding in de Rijn (de Deutsches Eck) in Koblenz. Over die startplaats is wel wat ouderwets gesteggel. Zo zou eigenlijk Thionville de startplaats van de Mosel-Radweg zijn, maar er zijn weer anderen die vinden dat de fietsroute pas écht begint bij het drielandenpunt in Perl. Het maakt eigenlijk niet uit: begin hem vooral op een plek die jezelf hebt gekozen met je eigen redenen.
Het is misschien ook wel de langste wijnroute, ook al staat dat nergens zo omschreven. Want wie de Moezel zegt, zegt automatisch wijn. Hoeveel wijngaarden je gaat tegenkomen aan weerszijde van de Moezel is niet te zeggen, idem voor het aantal wijnboeren. Je vraagt je hier werkelijk af hoeveel wijn hier wel niet vanaf moet gaan komen. Het maakt daarbij overigens niet uit aan welke kant van de Moezel je via de Mosel-Radweg aan het fietsen bent.
Je rijdt tijdens deze fietsroute altijd tussen de wijnranken en de rivier in. De fietspaden zijn vrijwel overal verhard en liggen grotendeels in de natuur dicht op het water. Soms rij je een stukje langs de doorgaande weg, maar dan nog steeds met een gescheiden rijbaan.
De Moezel is ook het gebied van met een grote culturele geschiedenis. De zo typische Duitse plaatsjes die je vaak met een afbeelding van wijn verwelkomen, de vele kastelen of burchten en bijzondere Romeinse nederzettingen, je gaat ze allemaal tegenkomen langs deze fietsroute. Nog opvallender zijn soms de duizelingwekkende stijle hellingen waarbij je je afvraagt hoe ze hier de druiven nog kunnen plukken.
De route is over het algemeen redelijk vlak en volgt de rivier de Moezel. Je kunt zelf beslissen of het in de plaatsjes wat hogerop gaat zoeken. Net als dat je op veel plaatsen ook tussen door de wijnranken kunt fietsen. Zak je weer af dan kom je automatisch terug op de route. Zo loopt er op veel plaatsen aan weerszijde van de Moezel een fietspad. Verkeerd rijden is echt uitgesloten en voor de officiële route staan overal bordjes.
Het is keuze die je zelf moet maken: volg je Mosel-Radweg langs deze officiële route of laat je je inspireren door de natuur en leuke plaatsjes waar je doorheen gaat komen. Zoals al eerder gezegd, verkeerd rijden (fietsen) kun je niet dus probeer zoveel mogelijk te genieten van deze boeiende fietsroute.
Wat de wijnen betreft: drink maximaal één glas tijdens de lunch om in de sfeer en gevoel van de streek te blijven en laat je wat smaak betreft maar gewoon adviseren door de uitbater. Het is vrijwel onmogelijk te kiezen uit het ongekend aantal wijnhuizen. Uiteindelijk ga je toch je eigen voorkeur wel vinden. Wijn meenemen op je fiets is dan ook volstrekt overbodig. Bij iedere stop heb je nieuwe wijnen en onthoud dat het laatste glas vaak het beste smaakt. En wil je toch wijn kopen, doe dat dan pas als je de route hebt beëindigd. Dan weet je onderhand wel waar je moet zijn voor jouw favoriete wijn.
Tijdens de fietsroute kom je langs een ongekend aantal campings die steeds meer vol staan met campers. Op het water zie je daarentegen relatief weinig pleziervaart. Wat je wel ziet zijn de rondvaartboten van de ‘Weiße Flotte’. Ze zijn niet weg te denken en horen wel bij deze rivier. Je kunt dus ook als afwisseling een klein stukje gaan bootje varen langs de route. Al was het maar om dat ook even te ervaren. De kosten zijn relatief laag.
Voor ons verblijf in de Moezel-regio reden we een deel van de route van Trier naar Bernkastel-Kues en daarna door naar de eindbestemming in Cochem – een van de mooiste dorpen van Duitsland. Dit traject zou een van de mooiste trajecten moeten zijn van de volledige Mosel-Radweg. Vooral het tweede deel van het traject was inderdaad geweldig om te fietsen en doet je regelmatig verrassen.
Vrijwel over dit gehele traject heb je inderdaad de keuze om aan weerszijde van de Moezel te fietsen. Bernkastel-Kues, Traben Trarbach en Zell zijn ook nog eens plaatsjes die meer dan de moeite waard zijn om te bezoeken. Doe je dit, neem dan zeker niet je fiets mee naar de oude stadskernen, dat is onhandig en er zijn genoeg plaatsen waar je je fiets prima kunt stallen. Wandelaars en fietsers komen hier samen dus maak je niet veel zorgen als je je bagage even moet achter laten.
Hoe leuk is fietsen eigenlijk langs de Moezel en dan zeker dit deel van de Mosel Radweg? Het is een vraag die je pas achteraf kunt beantwoorden. Misschien is het wel omdat je altijd bezig bent. De route loopt langs het water, door de wijnranken, langs dorpjes, ondanks altijd die wijnheuvels toch de steeds wisselende natuur, de ondergrond waarop je rijdt, het verveelt eigenlijk nooit.
Wie op z’n racefiets de route wil gaan fietsen: niet doen. Daarvoor leent het parcours zich niet echt. Daarbij is er genoeg te zien, en stap je ook vaak af. Het leuke is dat de afwisseling zo groot is dat je eigenlijk geen benul hebt van de afstand die aflegt. Langs deze route is dagelijks 75 kilometer tot 100 kilometer fietsen altijd een feestje.
▸ Wil je meer weten over de Moezel in Duitsland? Kijk dan ook eens op moselhighlights.de.
Wil jij de Moezel in Duitsland zelf ontdekken? Dan komen deze tips goed van pas!
Boek je reis