In het kader van ‘2020 vakantie in eigen land’ kan een stedentrip naar Rotterdam natuurlijk niet uitblijven. Rotterdam is upcoming. Was het al, is het nog en blijft het voorlopig. Al is het alleen al vanwege de architectuur. Maar er is veel meer. Het is groen en hip, we hebben een mini-oerwoud en niet te versmaden welvarende, romantische en goed onderhouden 18-eeuwse panden. Vooral in het Scheepvaartkwartier op de Parklaan. Mix daar de strakke lijnen van de torenflats van onder andere architect Rem Koolhaas toe en je hebt een heel bijzondere, geweldige mengeling van oud en nieuw. Dit is een stad om in te verdwalen. Zoveel indrukken, zoveel verhalen, zoveel historie, zoveel design. Ik geef je, als goed Rotterdamse betaamt, mijn vijf Rotterdamse zeldzaam groene en trendy pareltjes.
O jongens, dit is goddelijk. Een strandje aan de weidse rivier de Maas die dwars door de stad loopt. Heerlijk toeven en misschien zelfs even het water in bij warm weer. Neem je picknickmand mee, want er is niets. Tegenover dit strandje ligt een bosje. Hier kun je heerlijk wandelen over zanderige paden, picknicken, genieten van de kleine watertjes omgeven door riet, lopen over schattige houten bruggetjes, klimmen in stokoude grote bomen en genieten van de hoeveelheid konijnen die rondrennen. Een stukje ongerept, prachtig, verborgen natuurschoon. Loop ook gelijk even door de Oude Plantage, een parkje dat aan het begin de wijk ligt en het oudste park van Rotterdam is.
Waar? In de wijk De Esch. Parkeer je auto op de Schaardijk (er is een kleine, gratis parkeerplaats) en loop langs de dijk, dan kom je verschillende strandjes tegen.
Dit is een weids opgezet park dat eigenlijk geen naam heeft, maar wat wij noemen het Euromastpark. Het is ontworpen in 1850 en druipt van historie met enorme oude grote bomen, mooie waterpartijen, een donkergroene heemtuin en het prachtige oude Heerenhuys. Hier is Dudok in het Park gevestigd met een romantisch Franse inrichting. Op zondag organiseren ze Heerenhuyskamerconcerten buiten (met mooi weer) en binnen, van klassiek naar jazz tot aan wereldmuziek. Of dwaal rond, mijmerend over vervlogen tijden in de prachtige Franse stijltuin die voor het huys ligt.
Veel bomen in het park zijn meer dan honderd jaar oud. De monumentale plataan op het grasveld langs de Westzeedijk is de dikste boom van de stad met een omtrek van bijna 6 meter. De oude bomen bruisen met insecten in de basten, vleermuizen in de kroon, bosuilen in de holtes en de bonte spechten. In het water leven zoetwater mosselen. Loop over de kleine beboste padjes, er zijn volières, prieeltjes, bezoek de fontein met de drie danseressen of ga midgetgolfen. Er is aardig wat horeca in en om het park aanwezig waaronder de Harbourclub waar je heerlijk kunt eten en drinken. Zeker met mooi weer buiten op het terras met uitzicht over het park.
Waar? In het Scheepvaartkwartier. Parkeren kan op de Parklaan (langzaam rijden en genieten van de panden), betaald. Of kom met het openbaar vervoer. De tramlijn 8 stopt voor de deur – Kievietslaan.
Waar ik heb gewoond, toen het eerste pakhuis verbouwd tot appartementencomplex werd opgeleverd. Ik had alleen zand en lege pakhuizen om me heen. Maar twee gebouwen staan al jaren overeind: de oude passagiersterminal (werd in 1873 in gebruik genomen) de ‘Holland-Amerika-lijn’ en Hotel New York. Ondertussen is het dit stukje Rotterdam een trendy en geweldige metropolitische mix van architectuur met sporen van oude noeste arbeid geworden. Van dromerige beelden en strak design. Gewoon rondlopen, eten, drinken, slapen, vergapen. Voor ieder wat wils van illegale containers waar je uit kranten een vers visje eet in de zomer tot aan de Fenix Food Factory even over de brug bij Hotel New York. Hier ben je wel een middagje zoet. Musea, theater, watertaxi, noem maar op.
Waar? Wilhelminapier. Betaald parkeren, of per metro (o.a. lijn E) of tramlijn 23, uitstappen ‘Wilhelminaplein’.
Trompenburg Tuinen & Arboretum is een bomen- en plantentuin in de authentieke wijk Kralingen. Het park is acht hectare groot. Kom er in de lente of begin zomer, prachtige, weelderige en uitzinnige bloemen-, bomen- en plantenmassa. Kleurrijk en overweldigend. En met een heus voedselbos.
Waar? Honingerdijk 86. Met de auto, betaald parkeren of met tramlijn 24 halte Woudenstein.
Onder de Van Brienenoordbrug ligt het groene Brienenoordeilandje, 21 hectare, in de 19de eeuw ontstaan en is vernoemd naar de baron die het in 1847 kocht. Het wordt ook wel de mini-stadsjungle genoemd met schotse hooglanders, superveel vlinders en een natuurspeeltuin.
Waar? Met de auto naar het eiland, gratis parkeren en lekker rondlopen.
Heb jij inmiddels zin in een weekendje weg naar Rotterdam? Dan komen deze tips wellicht nog goed van pas!