Ontspanning

Een culinaire roadtrip door Brescia aan het Gardameer

Avatar foto
Kim Waninge

Travelfoodies opgelet! Denk je aan Italië, dan denk je waarschijnlijk al snel aan pasta, pizza, wijn en gelati. Italië is dé culi vakantiebestemming bij uitstek. Het leuke daarin is het zoeken naar verschillen tussen de regio’s. Je kunt overal in Italië pizza eten, maar in Napels smaakt deze gegarandeerd anders dan in Milaan. De beste limoncello drink je op Sicilië en aan de Amalfikust. En ragù oftewel: bolognese? Daarvoor reis je naar Bologna. We gingen op roadtrip door Brescia aan het Gardameer en ontdekten alle culinaire verrassingen van deze provincie. Delizioso!

Ontdek Brescia en Salò aan het Gardameer

Brescia [bresja] is zowel een stad als een provincie in Lombardije, een grote regio in Noord-Italië. De provincie Brescia grenst ten oosten grotendeels aan het welbekende Gardameer. Andere provincies in de buurt zijn bijvoorbeeld Bergamo, Cremona en Mantua, maar Brescia is de grootste van de regio Lombardije. Naast het Gardameer liggen hier ook nog het Iseomeer en Idromeer. Het heuvelachtige gebied ten zuiden van het Iseomeer heet Franciacorta en is een geroemde wijnstreek. De stad Brescia ken je wellicht van de Mille Miglia: een autorally van duizend mijl van Brescia naar Rome.

Een goede uitvalsbasis voor een culinaire roadtrip door de provincie Brescia is bijvoorbeeld de plaats Salò aan het Gardameer. Zonder twijfel een van de mooiste dorpen aan het meer. Van daaruit kun je overigens ook veel andere mooie plekken aan het Gardameer ontdekken. Of plan dagtrips naar steden als Verona en Venetië tussen al het wijn- en fijnproeven door. Vanaf de boulevard in Salò heb je een prachtig uitzicht op het meer en de omliggende bergen. Haal een gelato bij La Casa del Dolce en neem plaats op een van de steigers om het Italiaanse dorpsleven te observeren. In de dorpsstraat vind je diverse winkeltjes, waaronder Cedral Tassoni. Hier kun je een groot assortiment frisdranken kopen, die kenmerkend zijn voor Salò: Cedrata Tassoni Soda. Rond een uur of acht ’s avonds komt het culinaire leven hier pas écht op gang. Dan kun je aanschuiven bij een van de vele restaurants, zoals Osteria di Mezzo. Buon appetito!

Sal\u00f2 is de perfecte uitvalsbasis voor een culinaire roadtrip langs het Gardameer
Salò is de perfecte uitvalsbasis voor een culinaire roadtrip langs het Gardameer
Dwalen door kleurrijke straatjes in Sal\u00f2
Dwalen door kleurrijke straatjes in Salò
Hoe mooi is dit hotel in Sal\u00f2?
Hoe mooi is dit hotel in Salò?
De kaart van de provincie Brescia in Itali\u00eb
De kaart van de provincie Brescia in Italië
salo-kerk.jpeg
De lucht strak blauw: zo zien we dat graag!
De lucht strak blauw: zo zien we dat graag!
Nergens smaakt de pasta lekkerder dan hier
Nergens smaakt de pasta lekkerder dan hier
Osteria di Mezzo in Salo is een aanrader!
Osteria di Mezzo in Salo is een aanrader!

Culinair genieten in de provincie Brescia

Italië kent verschillende landschappen en klimaten. Hierdoor heeft elke streek zo zijn eigen kenmerkende wijnen, olijfolies, kazen, pastasoorten etc.Denk aan de Barolo wijn uit Piëmont of Chianti en Brunello di Montalcino uit Toscane. Ook in Brescia kun je volop streekgerechten en specialiteiten vinden. Ideaal dus voor een foodtour! We zetten een aantal specialiteiten uit de streek op een rij:

Gevulde pasta: casoncello

In Oost-Lombardije is er vrijwel geen restaurant waar je geen gevulde pasta kunt bestellen. Hier in Nederland kennen we vooral de ravioli en tortellini. In Brescia is echter de casoncello (of casoncelli) favoriet. Of op z’n mooi Italiaans: ‘I casoncelli sono un piatto tipico di Bergamo e di Brescia.’

Elk jaar wordt er zelfs een heuse Casoncello Contest gehouden vanuit de Gusto: Food & Wine Experience Brescia. De winnaar van de ‘Best Casoncello Bresciano Award 2018’ dit jaar? Die credits gaan naar ondergetekende (we weten dus wel waar we het over hebben hier).

Formaggio, formaggio!

Liefhebbers van kazen kunnen hun hart ophalen in Brescia. Van de bekendere gorgonzola, Grana Padano, Taleggio en Parmigiano Reggiano tot onbekendere varianten als Bagoss, Quartirolo en Strachitunt. Ontdek alles over kazen tijdens een Food Experience in Gargnano aan het Gardameer. Dit kan met Maria Pasotti van Good Food Good Mood. Je bezoekt dan de artisanale kaasmakerij Bignotti, waar je uitleg krijgt over hoe een goede ricotta of mozzarella gemaakt wordt.

Veni Vido Vino

Niet geheel onbelangrijk in Italië – en dus ook niet in Brescia – is natuurlijk: wijn! Om de bewustwording en waardering van de typisch Bresciaanse keuken te verhogen, is ooit de Strada dei Vini e dei Sapori del Garda ontstaan. Een collectief van onder meer restaurateurs, kaasboerderijen, olijfgaarde en meer. Zij hebben diverse routes samengesteld die je ook bij een aantal goede wijngaarden in de streek brengen. Brescia is overigens geroemd vanwege de Franciacorta wijnstreek. Franciacorta is volgens velen dé lekkerste mousserende wijn van Italië. Ze produceren in Franciacorta de mousserende wijnen volgens de méthode traditionnelle onder de herkomstbenaming Franciacorta DOCG. Deze wijnen hebben zo’n aanzien in Italië, dat ze door de enorme vraag bijna niet geëxporteerd worden. Wijnproeven? Breng een bezoek aan het wijnhuis Il Mosnel Franciacorta in Camignone, Brescia.

Liefhebbers van kazen kunnen hun hart ophalen in Brescia
Liefhebbers van kazen kunnen hun hart ophalen in Brescia
Kaasjes en worstjes proeven aan het Gardameer: life`s gooood
Kaasjes en worstjes proeven aan het Gardameer: life`s gooood
Proost!
Proost!
Franciacorta is volgens velen d\u00e9 lekkerste mousserende wijn van Itali\u00eb
Franciacorta is volgens velen dé lekkerste mousserende wijn van Italië
Met de bougainvillea in bloei wordt Gargnano n\u00f3g mooier
Met de bougainvillea in bloei wordt Gargnano nóg mooier

Andere culinaire hoogtepunten in Brescia

Wanneer je in Brescia bent, is het extra leuk om te gaan eten bij ‘de boer’. Oftewel: een agriturismo. Puurder en meer lokaal kan je eten niet worden. Nabij Salò heb je bijvoorbeeld Il Bagnolo Eco Lodge, waar ze werkelijk heerlijk voor je koken. Andere producten en gerechten uit de streek om te proberen zijn de vele visgerechten, torrone (nougat), polenta (maïsgriesmeel) en de extra virgine olijfolies. Voor een goede olijfolie tasting kun je terecht bij ‘Queen Maripa’, oftwel: Maria Paola Gabusi. Tot slot is het een aanrader om een citroengaard te bezoeken. De Limonaia La Malora in Gargnano is een hele bijzondere, met een fantastisch uitzicht. Bezoek je deze via de bovenstaande Food Experience tour van Good Food Good Mood, dan krijg je er bovendien een fantastische picknick tussen de citroenbomen bij. En mag je limoncello proeven. Klinkt als een idyllische afsluiter van een foodtrip, toch?

Het dorpje Gargnano is ook schitterend gelegen aan het Gardameer
Het dorpje Gargnano is ook schitterend gelegen aan het Gardameer
Een klassieker: een rood scootertje in Itali\u00eb
Een klassieker: een rood scootertje in Italië
Een bezoekje aan de citroengaard Limonaia La Malora in Gargnano
Een bezoekje aan de citroengaard Limonaia La Malora in Gargnano
Nog even en deze citroen zal gebruikt worden voor heerlijke limoncello
Nog even en deze citroen zal gebruikt worden voor heerlijke limoncello

Deel dit artikel

Avatar foto
Kim Waninge
Kim is freelance content creator en co-founder van het online lifestyle magazine ROUX. Ze is geboren en getogen in Friesland, maar vertrok na haar studie Communicatie/Journalistiek richting het zuiden van het land om haar droom te volgen: op de redactie van een (kook)tijdschrift werken. Sindsdien zijn eten en content haar ‘peanut butter & jelly’. Van kookboeken tot een culinaire persreis naar Italië: Kim schrijft over eten of eet om erover te schrijven. Inmiddels is ze een aantal carrières verder, maar combineer eten met reizen en Kim pakt per direct haar koffers!