Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.
In het plaatsje Saint-Hilaire-Saint-Florent, vlakbij Saumur vind je de grootste wijnmaker van de Loire. Ackerman, opgericht in 1811 door Jean Baptiste Ackerman afkomstig uit Brussel. De wijnmaker was ook een van de eerste wijnhuizen. Vandaag dragen zo’n 50 verschillende types (vooral mousserende wijnen) het label Ackerman en produceert de grote wijnproducent 25 miljoen flessen per jaar waarvan veel wordt geëxporteerd naar de UK, China, Azië en Zuid-Amerika.
Net als zoveel andere wijnmakers produceerden zij ooit Champagne maar daar waren ze het in de gelijknamige streek en in Parijs niet mee eens. Het rijpingsproces in de Loire voor het produceren van de populaire en sprankelende wijn was vele malen korter (en dus goedkoper) waardoor er sprake zou zijn van een oneerlijke concurrentie. Vandaag mag dan ook alleen de wijn uit de Champagnestreek dit label dragen. Bij Ackerman lijken ze er geen punt van te hebben gemaakt want het bedrijf biedt volgens hen voldoende alternatieven tegen aanzienlijk lagere prijzen al zullen de echte Champagnekenners waar wij ons ‘zogenaamd’ ook toe rekenen het hier niet helemaal mee eens zijn.
Royal Ackerman
Toch kun je afvragen of in een blinde test iedereen de Royal Ackerman, een Crémant de Loire en een van de meest verkochte mousserende wijnen, weet te herkennen tussen een aantal niet al te exotische Champagnesoorten. De Royal Ackerman smaakt op de juiste temperatuur gekoeld heerlijk fris en fruitig en heeft wat ons betreft het meeste weg van een heerlijke Cava uit Spanje. Beide wijnen zijn zeker een goed en betaalbaar alternatief voor de aanzienlijk duurdere Champagne.
Een Krypton grot waar alleen Superman ontbreekt
De titel van deze alinea vraagt even een toelichting. Wie op bezoek gaat bij Ackerman komt via de wijnwinkel (uiteindelijk gaat het om de verkoop) in de 7 km sfeervol verlichte grotten van de wijnproducent. Naast de historie en de wijnen die er liggen te rusten houden ze bij de familie Ackerman ook van kunst. En dan niet een leuk beeld of een schilderij, nee gebruik onze grotten maar waarbij er geen limiet is op wat de kunstenaar lijkt te willen.
En zo loop je ergens in het grottenstelsel totdat je in een gang terecht komt waar ergens in het midden een groen verlicht kunstwerk staat waarbij de vergelijking met de Krypton-grotten uit de Superman films snel gemaakt is. Eigenlijk is het gewoon supercool want als we eenmaal zijn aangekomen bij het kunstwerk (de bedenker heet Vincent Mauger en niet Wayne Parker) en onszelf willen verrijken met bovennatuurlijke krachten blijkt dit staaltje moderne kunst te zijn gemaakt van lege groene kratten. Weg illusie, weg superman, maar we hebben wel de bovennatuurlijk beelden. Met Travelvalley kom je tenminste nog eens ergens.
Nog meer kunst
Wie denkt dat het daar dan wel bij blijft vergist zich, want om de hoek lopen we ook nog even tegen een gigantisch kunstwerk met paars licht aan, met vissen van wit touw wat is ontworpen door Fleuve Céleste. Het intense licht, de atmosfeer in de grotten en stilte zorgen ook hier voor een bijzonder beeld waardoor een bezoek aan Ackerman letterlijk extra kleur krijgt.
Verder vind je overal in de grotten grote hoeveelheden mousserende wijn. Deze werd vroeger iedere 4 weken met de hand een kwartslag gedraaid. In die tijd was dit bij een wijnmaker een van de beter betaalde banen. De beste (lees ook snelste) medewerkers draaiden zo’n 35.000 – 40.000 flessen per dag. Na 10 jaar was het exit voor je baantje omdat je polsen gewoon versleten raakten.
Naast alle soms zeer gedetailleerde weetjes over de productie van mousserende wijnen kregen we ook nog een paar ‘wist je dat echt niet’ Ackerman geheimen mee. Zo zou een kurk uit een champagnefles weer in dezelfde vorm terug komen als je hem in de magnetron stopt. Google even wel de duur en de temperatuur want die werd niet meegegeven. Verder waren de etiketten in het verleden op de hals van een fles mousserende wijn opvallend groot. Dit was om te verdoezelen dat niet in iedere fles dezelfde hoeveelheid wijn zat.
In de grotten lopen we ook nog even aan tegen een aantal verschillende soorten flessen waarvan de namen niet altijd even bekend zijn.
- Quart 20 cl
- Demie 37,5 cl
- Bouteille 75 cl
- Magnum 1,5 liter
- Jéroboam 3 liter
- Mathusalem 6 liter
- Balthazar 12 liter
- Nabuchodonosor 15 liter
Ackerman is zeker geschikt als gezinsuitje want terwijl je samen wijn loopt te nippen kunnen de kinderen zich prima vermaken in een speciaal voor hen ingerichte grot met een groot aantal spelen waaronder het vandaag nog steeds gespeelde Bowls (met een grote ovale bal).
Gerelateerde artikelen
Ontspanning29.05.2016
Ontdek de Loire Vallei per boot of per fiets!
La Loire à Vélo, en de wijnen van Château de Minière en Le Clos de l'EpinayAlgemeen23.05.2016
Wijn proeven in de Loire Vallei
Kijken ruiken en proeven: beroemde wijn Pouilly Fumé en de SancerreAlgemeen25.07.2015
De Loire, een heerlijk stukje Frankrijk!
Verder lezen over Frankrijk
Winter05.12.2024
Val Thorens: 5 tips voor een heerlijke wintersport
Natuur21.11.2024
De ultieme roadtrip door de Champagnestreek: 11 stops op de leukste plekken
Stedentrips06.11.2024
Dit zijn de 7 mooiste steden van Frankrijk
Ontspanning23.10.2024
Slow travel in Isère: langzaam reizen en vooral genieten in Frankrijk doe je zo
Algemeen15.10.2024
Verken historisch Normandië: van kastelen tot oorlogsmonumenten
Winter06.10.2024
Skiën in La Rosière is sprookjesachtig mooi
Ook voor beginnersZomer12.08.2024
Roadtrip door Loire-Atlantique en Vendée aan de Franse Atlantische kust
Leven met de getijden en eten wat de natuur geeftZomer22.07.2024