Frankrijk is wereldberoemd om de wijnen. Wijn is onlosmakelijk verbonden met Frankrijk en de Franse bourgondische levensstijl. Dit blijkt wel uit het feit dat het land nog altijd één van de grootste wijnproducenten ter wereld is. Wanneer je door Frankrijk rijdt, kan dit je absoluut niet ontgaan: je bent omringd met wijnvelden. En waar je ook komt, overal wordt een goed glas wijn geschonken. Wijn zit in het bloed van de Fransen en het hoort bij een vakantie in dit land. Een wijnreis maken is dan ook een van de leukste manieren om Frankrijk te ontdekken, en zeker in het zuidwesten. Wil je weten waarom? Ik geef je vijf redenen voor een wijnreis door de Côtes de Gascogne, een van de leukste wijnregio’s van het land!
Natuurlijk kennen we allemaal de beroemde wijnstreken zoals de Elzas (gelegen in het noordoosten van Frankrijk), de Languedoc (in het zonnige zuiden), de Bourgogne (in het midden van het land), de Bordeaux (aan de westkust) en uiteraard het fantastische mooie wijngebied langs de rivier de Loire, ook wel de Loire-streek genoemd. Het zijn stuk voor stuk wijngebieden die absoluut het bezoeken waard zijn. Persoonlijk wil ik tenminste een keer per jaar een wijngebied bezoeken en een mooie wijnroute rijden, al is het alleen maar om mijn wijnvoorraad aan te vullen. Veel mensen combineren net als ik hun jaarlijkse bezoek aan de Loire-streek of de Langedoc met de zomervakantie.
Naast de bekende en toeristische wijngebieden zijn er nog veel meer, vaak minder bekende, wijngebieden in Frankrijk. Zo tref je in het zuidwesten van Frankrijk een bijzonder wijngebied aan dat zeker het bezoek waard is: Côtes de Gascogne. Deze wijnregio ligt tussen de Pyreneeën en de Bordeaux-streek en bestaat uit Cahors, Gaillac, Madiran en Jurancon. Het uitgestrekte gebied, ook wel het Italiaanse Toscane genoemd, staat onder andere bekend vanwege het meeste aantal zonuren van heel Frankrijk. En we weten allemaal dat hoe meer zon, hoe rijper de druif kan worden en hoe hoger dus het suikergehalte in de druif wordt. Tijdens het gist proces worden deze suikers vervolgens omgezet in alcohol. Het maakt de wijnen alleen maar lekkerder.
Eén van de hoofdredenen om een wijnreis door Zuid-Frankrijk te maken is de passie die hier diep in de wijnmakers zit. In de Gascogne, gelegen in de regio Gers, onderdeel van de Franse regio Occitanië, tref je de Côtes de Gascogne aan. Dit is een wijnstreek waar men voornamelijk witte wijn produceert. Dat is logisch aangezien deze streek bekend staat om de Armagnac die wordt gemaakt door het destilleren van witte wijn. De witte wijnen uit de Côtes de Gascogne zijn fris, fruitig en droog en worden hoofdzakelijk gemaakt van de Colombard en Ugni-Blanc druif. Dit zijn druivensoorten je enkel en alleen in de Gers aantreft.
Wijn maken is een uiteraard een passie, maar alleen met passie red je het niet. Wanneer je spreekt met wijnmakers zeggen ze eigenlijk allemaal hetzelfde. Het is een moeilijk vak waar heel veel meer bij komt kijken dan men in eerste instantie denkt. Je mag je in Frankrijk niet zomaar wijnmaker noemen, daar komt uiteraard strenge regelgeving – en dus de bijbehorende papierwinkel – bij kijken. Het vak van wijnmaker is in Frankrijk een echte ambacht. Maar een wijnmaker vandaag de dag zal ook de nodige ondernemers- en marketingvaardigheden moeten hebben. De investeringen zijn vrij hoog en het is een ongelofelijk arbeidsintensief proces. Zeker wanneer je alles, maar dan ook alles, zoals in het Zuidwesten van Frankrijk met de hand en volledig traditioneel wilt uitoefenen. Maar dat doen de wijnmakers hier met pure passie, en de echte wijnkenners zullen dat direct proeven.
Tijdens mijn wijnreis in Zuidwest Frankrijk bezocht ik onder andere Château de Herrebouc. Het domein Herrebouc ligt aan de rivier de Baise in het Saint-Jean-Poutge op een paar kilometer van Auch. Het is een relatief kleine wijnboer met 18 hectares aan wijngaarden. Wanneer je over de binnenplaats van het kasteel loopt en je zeer gastvrij wordt ontvangen, proef, voel en ervaar je letterlijk de cultuur van Zuidwest Frankrijk. Jerôme, de jonge wijnmaker, zegt dat het hard werken is maar noemt het een passie. Het gaat niet om het geld maar puur om het vakmanschap en kwaliteit. Het liefst staat hij in het veld tussen ‘zijn’ wijnranken.
Het is er kalm en vredig, er is geen bereik en wanneer je op de top van de heuvel staat zie je in de verte de toppen van de Pyreneeën liggen. Het leven hier is goed. De enige stress die men hier kent is het weer, en dat is het hele jaar door spannend. Wat doet de wind, hoeveel regen valt er en hoe is het voor- en najaar qua aantal uren zon? Men is trots, heeft geen haast, is één met de natuur en ongelofelijk gepassioneerd. Het zijn traditionele wijnmakers die uitsluitend gebruik maken van natuurlijke producten. Dus geen chemicaliën, machines of andere toevoegingen. Ze zijn sinds 2010 officieel gecertificeerd als biologische wijnmakers door Quality France. Het proces is authentiek en ze gaan 100 procent voor kwaliteit. Ze zijn trots op hun wijn en het voelt als een eer om een fles te mogen kopen. Het is dan ook zeker niet mogelijk om 3.000 flessen te kopen. Nee, ze willen niet gaan voor massaproductie. Het is een bepaalde eigenwaarde dat hier overheerst.
Een wijnreis door de Côtes de Gascogne is niet compleet zonder ook Armagnac te proeven. Want er is namelijk meer dan alleen wijn in deze regio. Met name het departement Gers in het zuidwesten van Frankrijk staat bekend om de Armagnac. Alleen in deze specifieke regio mag men Armagnac produceren en verkopen. Het Armagnac-gebied is vervolgens weer op te delen in drie gebieden, maar ruim 80 procent van de Armagnac productie komt uit de Bas-Armagnac. Armagnac maken ze uitsluitend van witte druiven. Het is een vrij traditioneel proces. Leuk is om het Domaine Armagnac DeLord, een grote producent van Armagnac, te bezoeken. Persoonlijk ben ik niet zo weg van Armagnac. Het is een behoorlijk sterke drank die je denk ik moet leren drinken. Desondanks is deze wijnreis uiteraard niet compleet voordat je Armagnac hebt geproefd.
Naast Armagnac wordt er ook een de typische aperitief Floc gemaakt. Het is een aperitief afkomstig uit de Gascogne en bestaat voor 30 procent uit Armagnac. De overige 70 procent is een soort van druivensap. Er bestaat witte en rosé-achtige Floc en het alcoholpercentage ligt rond de 16 en 18 procent. Floc wordt wel wat meer gedronken door de jongere generatie en is wat moderner. En ik moet zeggen dat dit drankje ook wat meer bij mij past.
Onlosmakelijk met elkaar verbonden: eten en drinken. En dus is een wijnreis pas echt compleet in combinatie met lekker eten. De Franse keuken wordt wereldwijd geroemd om de pure smaken en de diversiteit. Het is niet speciaal een reden voor deze wijnreis, want lekker eten kun je in het hele land doen, maar het is wel de combinatie ervan.
Aan bijzondere gerechten in deze regio is in ieder geval geen gebrek. Denk eens aan de Foie Gras (ganzenlever), die je eigenlijk overal in het zuidwesten van Frankrijk kunt eten. De zuidwestelijke departementen vormen echter geen toeristisch gebied, het is nog ongerept en deels onontdekt. Dat betekent dat je niet op iedere hoek van de straat een restaurant vindt, maar er wel een beetje je best voor moet doen om er een te zoeken. Het is de charme die bij deze regio hoort. Maar de restaurants die er zijn, zijn van bovengemiddelde klasse. Zoals bijvoorbeeld restaurant Florida in Castera Verduzan is echter meer dan het bezoeken waard. Het is van een andere categorie. Het zijn kunstenaars in de keuken en men ademt gastvrijheid.
Eén van de leukste dingen van deze wijnreis door Frankrijk is het ontdekken van stadjes die je het gevoel geven in Toscane te zijn beland. Middeleeuwse stadjes met charmante kerkjes, knusse pleinen en straatjes om in te verdwalen. Ze zijn er volop: Fourcès, Montréal-du-Gers en Larressingle zijn een paar voorbeelden (hier vind je er nog meer). Het leuke is dat jij hier de enige toerist bent, ze worden niet overlopen door vakantiegangers. Het heuvelachtige landschap net buiten de stadjes levert mooie en indrukwekkende vergezichten en plaatjes op.
Je krijgt er het idee dat je deze plekjes helemaal zelf hebt ontdekt, en dat maakt het zo bijzonder. Neem plaats op een terrasje en geniet van de lekkere wijnen die deze regio heeft. Een vakantie in Frankrijk heeft niet veel meer nodig dan dat!
Wil jij op vakantie naar Gers in Frankrijk? Lees dan deze reistips even goed door.
Wil je meer weten over het maken van wijnreizen door Frankrijk, kijk dan eens op de website visitfrenchwine.com. En mocht je meer willen weten over Franse wijnen, kijk dan eens hier.