De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.
Voor de een klinkt het als een droom en de ander moet er niet aan denken: vakantie vieren op de fiets. Of je nu sportief bent aangelegd of juist van ontspannen vakanties houdt, je zult versteld staan van hoe leuk een fietsvakantie is. Je hebt op de fiets alle vrijheid om te gaan en staan waar je wilt en zelf het tempo van je reis te bepalen. Avontuurlijke reizigers nemen de tent mee en wisselen wildkamperen af met bijzondere campings; vakantiegangers die ’s avonds liever in een warm bed slapen, fietsen van pensionnetje naar bed & breakfast of hotel. Wat je stijl ook is; fietsvakanties zijn er in alle soorten en maten. Eerder schreven we al over hoe je een fietsvakantie goed voorbereidt. Hier nog een aantal gouden tips die de reis op je stalen ros onvergetelijk maken.
1. Denk goed na over waar de reis heen gaat
Dit is natuurlijk de eerste stap, want als je niet weet waar je heen gaat kun je ook geen goede voorbereidingen treffen. Die zullen namelijk erg afhangen van de gekozen bestemming. Wil je bijvoorbeeld naar een ander continent, dan moet je overwegen of je je eigen fiets meeneemt of er ter plekke eentje huurt. Ga je op verkenning in eigen land of tot net over de grens, dan kun je waarschijnlijk vanaf de voordeur al beginnen met trappen. Mocht je graag een bepaald gebied in Europa op de fiets willen ontdekken, dan kun je eerst met de auto gaan en pas ter plekke op de (eigen of gehuurde) fiets springen. Het is dan belangrijk een goede fietsendrager te kopen, zodat je stalen ros onbeschadigd aankomt. Dat kan bij een fietsenwinkel of bij specialistische online aanbieders, zoals Rameder. Natuurlijk hangt het soort fiets dat je nodig hebt ook weer af van het terrein dat je zult tegenkomen, dus het is essentieel dat je alle opties goed overweegt.
2. Zorg dat de reis bij je past
Je vakantie moet bij jou passen: dat klinkt logisch, maar dat betekent ook dat je goed moet nadenken over waar je in de praktijk daadwerkelijk blij van wordt. Wil je lange afstanden fietsen en elke dag lekker trainen of doe je het liever rustig aan en neem je graag de tijd om van de omgeving te genieten? Kies je voor een tropische reis of het gematigde klimaat van Scandinavië? Uitgestrekte rijstvelden of beboste omgevingen klinken erg romantisch, maar kun je ook tegen het hete of juist natte en frissere klimaat van je gekozen bestemming? Ga jij genieten als het stikt van de insecten? Een tentvakantie klinkt fijn, maar dat je beter een bed & breakfast had geboekt bedenk je liever voordat je ’s nachts bij 5°C in je tent ligt te bibberen.
3. Kies de juiste fiets
Wellicht ben je ook in het dagelijks leven een echte fietser en heb je al een geschikte tweewieler van goede kwaliteit thuis staan. Het is echter waarschijnlijk dat je oude kroegenfiets of dat barrel waarmee je naar je werk peddelt voor een volledige fietsvakantie niet toereikend is. Uiteraard hangt dat ook af van de bestemming en de duur van je reis: voor een weekje New York op de fiets heb je minder nodig dan voor een fietstocht door de Schotse Hooglanden of langs de Amerikaanse National Parks. Laat je daarom zo goed mogelijk informeren en overweeg desnoods om een goede fiets te huren of tweedehands op de kop te tikken. Hier word je verder geholpen bij het maken van de juiste keuze.
4. Pak slim in
Je hebt een bestemming, geschikte fiets en je staat aan de vooravond van vertrek. Nu moet je nog nadenken over wat je precies meeneemt: het is een kunst om licht te reizen en toch alles bij je te hebben wat je nodig hebt. Drie aandachtspunten zijn bij het inpakken belangrijk: je eigen gezondheid, het onderhoud van je fiets en voorzieningen voor navigatie en overnachting. Onder je eigen gezondheid kun je veel rekenen, zoals voldoende eten, een EHBO-set, de benodigde toiletspullen en eventuele medicijnen. Voor het onderhoud van de fiets neem je genoeg reparatiemateriaal mee en laat je een uitgebreide check uitvoeren voor je vertrekt. Verder is het voor de navigatie en het overnachten belangrijk dat je uitrusting bij je hebt waar je op kunt vertrouwen en waar je goed mee uit de voeten kan. Als je voornamelijk in je eigen tent zult slapen, dan is het zaak om een stevige maar lichte variant te vinden. Op deze inpaklijst kun je kijken voor meer inspiratie.
Het is sowieso aan te raden om voor je fietsvakantie te trainen en te testen hoe je bagage op je fiets aanvoelt op langere afstanden. Zodra je dan alles hebt ingepakt en eindelijk op je trouwe tweewieler springt voor die eerste kilometers, ben je perfect voorbereid en kan je zorgeloos genieten van je reis. Met de wind in de haren en zon op je huid fiets je richting ultieme vrijheid!
Gerelateerde artikelen
Ontspanning23.12.2021
De vijf leukste fietsroutes door Nederland
Lifestyle02.09.2016
Fietsvakantie suf? Ga op een Speed Pedelec!
Fietsen met 45 km/uurOntspanning09.08.2016
La Vélo Francette: 690 km fietsen door Frankrijk
Van Ouistreham in Normandië naar La RochelleAlgemeen27.07.2016
Zo bereid je je fietsvakantie goed voor
Verder lezen over Fietsvakantie
Ontspanning03.05.2024
Dit zijn de 15 beste fietssteden van Europa
Natuur26.03.2024
Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg
Ontspanning19.10.2023
Doe de Vennbahn: de ultieme fietsroute over een oude spoorlijn
door Duitsland, België en LuxemburgOntspanning04.10.2023
5 redenen waarom Wallonië dé e-bike provincie van Europa is
Natuur07.07.2023
Hiken en fietsen in Ischgl: dit zijn de mooiste routes
Zomer06.07.2023
Mountainbiken in Oostenrijk: ontdek de Salzkammergut op de fiets
Ontspanning18.05.2023
Dit zijn de 5 mooiste e-bike routes in Wallonië en de Ardennen
Algemeen20.09.2022