De ongerepte Faroer eilanden zijn een outdoordroom. Deze eilandengroep is niet alleen beeldschoon en onaangetast, maar is ook nog eens heel dichtbij. IJsland wordt steeds bekender en drukker, maar zijn de Faroer eilanden dan wellicht het beste alternatief voor een vakantie in de natuur?
Het toerisme in IJsland heeft de afgelopen jaren een gigantische boost gekregen. De ruigheid en het wilde karakter van IJsland spreken veel reizigers aan. Het land van vuur en ijs heeft ontelbaar veel mooie, afgelegen plekken waar je het gevoel hebt dat je de eerste persoon bent die het ontdekt. Maar als een duveltje uit een doosje schoot het toerisme naar IJsland omhoog. Dat wil zeker niet zeggen dat IJsland het niet meer waar kan maken, want het is absoluut een bestemming voor op je bucketlist, maar wil je rust en meer mogelijkheden voor eigen ontdekkingen, dan zijn de Faroer eilanden wellicht een nóg betere keuze voor een outdoor vakantie!
Eigenlijk is de naam ‘Faroer eilanden’ niet juist, want de complete eilandengroep heet officieel Faeröer. Ze staan echter inmiddels bekend als de Faroer eilanden. De archipel hoort bij Denemarken, maar zijn zelfstandig – ze horen niet bij de Europese Unie. De Faroer eilanden liggen in de Atlantische Oceaan, precies tussen IJsland, Schotland en Noorwegen in. De Faeröer bestaan uit 18 eilanden. Toerisme draagt momenteel slechts een klein steentje bij aan de economie van het land; die draait voornamelijk om visserij en schapen.
De stad Tórshavn is de hoofdstad van Faeröer, gelegen op eiland Streymoy. Er wonen zo’n 50.000 mensen op 18 eilanden, waarvan ongeveer tweederde in hoofdstad Tórshavn woont. Voor ons is Tórshavn dus geen stad, eerder een groot dorp. Maar natuurlijk moet je wel een keer in hoofdstad Tórshavn geweest zijn. Parkeer je auto en ga te voet de stad in, want die is vrij compact. Het haventje is eigenlijk de centrale en meest levendige plek in de stad. Omdat hier ook de meeste restaurants en supermarkten te vinden zijn, is Tórshavn meteen ook de meest praktische plek om te verblijven, tenzij je het avontuur in de vrije natuur wilt opzoeken natuurlijk. Dan kies je voor afgelegen accommodaties op verlaten plekken, want die zijn er zeker ook.
Wil je de Faroer eilanden eilanden ontdekken dan is het goed om te weten dat het een vrij ruig land is, met veel hoogteverschillen, water, fjorden en steile kliffen. Die ruigheid is waarschijnlijk ook precies de reden dat je deze reis wilt maken, maar gelukkig is de kwaliteit van de wegen goed. Een grootste eilanden zijn met bruggen en tunnels verbonden, waardoor rondreizen goed te doen is. Tussen de andere eilanden varen veerboten. Rondrijden op de Faroer eilanden is prachtig, maar je moet onderweg wel oppassen voor schapen op de weg. Vliegen doe je naar de internationale luchthaven Vágar Floghavn op eiland Vágar. Vanaf het vliegveld is het zo’n 40 minuten rijden naar de hoofdstad Tórshavn. De eilanden zijn compact en je kunt dus veel zien in een korte tijd. Maar toch moet je voor een bestemming als Faeröer langer de tijd nemen, want de mooiste plekjes ontdek je natuurlijk als je van de weg af gaat en te voet de natuur in trekt.
De naam Faeröer betekent schapeneilanden en een betere naam had deze plek niet kunnen krijgen. Er wonen namelijk meer schapen dan mensen op de Faroer eilanden. In 2016 waren de Faroer eilanden en de schapen nog in het nieuws. Het land wilde namelijk opgenomen worden in Google Street View, maar toen Google niet langs wilde komen, gingen de locals zelf aan de slag om hun land in 360° te filmen. Dat deze zij door camera’s op de rug van schapen vast te maken, voor een uniek beeld van de groene en grotendeels ongerepte eilanden. Sheep View 360 werd het genoemd. De actie werkte wel en inmiddels in Google wel langs geweest om de eilanden vast te leggen voor Street View.
Een van de meest bekende dingen die je op Faeröer kunt doen is het spotten van papegaaiduikers. Het is een opvallend uitziend vogeltje waarvan de oranje snavel fel afsteekt tegen de zwart-witte vacht. De Faroer eilanden liggen midden in het leefgebied van de papegaaiduikers, die ook voorkomen in onder andere IJsland, Schotland en Groenland. Omdat papegaaiduikers zo’n opvallend uiterlijk hebben, is het een vogel die menig vogelspotter een keer in zijn natuurlijke leefomgeving wil zien. Hoewel de grootste kolonie op IJsland te vinden is, is de kans dat je papegaaiduikers zult spotten op de Faroer eilanden ook best wel groot. Aan de westkust van eiland Vágar heb je een goede kans, en ook het eilandje Mykines staat bekend als vogelparadijs. Mykines is alleen per boot bereikbaar – en is overigens ook een schitterende plek om te wandelen. Maar camera mee dus, want hier kun je papegaaiduikers spotten. De zomermaanden zijn daarvoor overigens het beste seizoen.
Ben jij van plan om op vakantie naar de Faroer eilanden te gaan? Deze tips kunnen je helpen met het plannen van je reis.
Header: © eyestravelling – Adobe Stock