Een natuurverschijnsel dat je steeds vaker hoort en ziet opduiken – met name in de zomermaanden – is zeevonk. Het levert vaak spectaculaire beelden op van een fonkelende blauwe, deinende zee. Maar wat is zeevonk nu eigenlijk? En waar kun je dit haast magische tafereel zien?
Zeevonk is in feitje een diertje, of een eencellig organisme zoals dat heet. Zeevonk is vaak tussen de 0,5 tot 1 millimeter groot en kun je dus eigenlijk alleen maar écht goed onder een microscoop bekijken. Het organisme leeft in zee, met miljoenen dicht bij elkaar. Het is geen giftig organisme, al kan een grote hoeveelheid zeevonk bij elkaar wel tot een ophoping van ammoniak leiden (en die kan wel schadelijk zijn).
In het voorjaar en de zomer kan de zeevonk bij beweging door een soort chemische reactie licht geven, dat gebeurt om vijanden af te schrikken. Dat gebeurt meestal op warme dagen. Omdat zeevonk met name voorkomt in ondiep water, kun je het in de branding van de zee zien. Wat je namelijk nodig hebt is bewegend water, zoals in golven op zee dus.
Dat levert onder de optimale omstandigheden een blauwe gloed op, alsof er een lichtgevende, glinsterende massa in zee drijft. Wanneer het zich voor je neus opdoemt, en je dit surrealistische schouwspel met eigen ogen ziet, dan nog kan je het haast niet geloven. Zeevonk is echt iets bijzonders om te zien.
Zeevonk is een natuurverschijnsel dat steeds meer mensen zelf een keer willen zien. En dat kan ook, want het komt steeds vaker voor. Ook in Nederland. Al moeten de omstandigheden daarvoor wel optimaal zijn.
De meest bekende plek om zeevonk – of sea sparkle te zien – is Vaadhoo Island op de Malediven, waar het zo vaak voorkomt dat er een strand is dat tegenwoordig ‘sea of stars’ genoemd wordt. Maar in feite kan het overal en hoef je deze verre, kostbare reis zeker niet te maken om het natuurverschijnsel te kunnen zien.
Wat je nodig hebt om zeevonk te zien is om te beginnen een donkere nacht, en dus zeker geen volle maan. Het maanlicht kan het effect namelijk flink verminderen. En de nacht is na middernacht pas op z’n donkerst, dus wellicht moet je er zelfs een nacht slaap voor opofferen. Ook heb je een kalme zee nodig, er mogen niet te veel (hoge) golven zijn. Daarnaast speelt ook de warmte nog een rol: hoe warmer hoe beter voor de zeevonk om zijn magische licht te laten zien. Er is alleen geen pijl op te trekken wanneer dat wel of niet gebeurt.
Wil je de lichtgevende zeevonk zien? Daarvoor moet je heel regelmatig – op dagen dan de bovengenoemde condities optimaal zijn – naar zee. Het is een beetje zoals met het noorderlicht: je moet geluk hebben om dit magische natuurverschijnsel te zien.
Overigens is zeevonk overdag ook te zien in de zee, maar dan is het een beetje roze van kleur. ALs je dat ziet, dan weet je dat het wellicht de moeite is om ’s nachts, of als het heel donker is, terug te komen.
▸ Zeevonk fotograferen? Gebruik dan een lange sluitertijd en je diafragma zo ver mogelijk open. En neem een statief mee. Hou er wel rekening mee dat (bijna) alle foto’s die je ziet van de zeevonk zijn bewerkt, en dat het er dus met het blote oog een heel stuk minder fel kan uitzien.
Header: © robbinchang – Adobe Stock