Noorwegen is een van de mooiste outdoor-bestemmingen van Europa. Rauw, grillig en oogverblindend mooi. Wie gek is op wandelen en mooie, lange hikes wil maken, moet de hike naar Trolltunga absoluut op de bucketlist zetten. Het is een van de mooiste hikes die je in Noorwegen kunt maken, naar een zeer indrukwekkende, uitstekende rots.
En ook al zegt de naam Trolltunga je misschien niets, ik weet zeker dat je deze spectaculaire rots in Noorwegen weleens gezien hebt. Het is namelijk een van de meest populaire plekken die je van Noorwegen op Instagram voorbij ziet komen, omdat je er de foto van je leven kunt maken. Maar dan moet je het natuurlijk wel aandurven om op het puntje van de tong van de trol te gaan zitten…
Trolltunga is een bijzondere rots, waarvan de naam in het Noors ‘de tong van de trol’ betekent. De rots ligt in het zuidwesten van Noorwegen, in de provincie Vestland. Bijzonder aan Trolltunga is dat het een rots is die bijna horizontaal uit de berg lijkt te steken boven het meer Ringedalsvatnet. En dat ook nog eens op honderden meter hoogte. Het is daarmee een van de meest schilderachtige kliffen die Noorwegen rijk is. Je kunt je al wel voorstellen dat het uitzicht vanaf deze plek adembenemend mooi is.
Om bij Trolltunga moet je een flink stuk te voet afleggen, maar dan heb je wel meteen een van de mooiste hikes in Noorwegen te pakken. De hike start op de parkeerplaats in Skjeggedal en is ongeveer 25 kilometer lang, met 900 hoogtemeters. Om hier te parkeren moet je overigens wel betalen, dus houd daar rekening mee. Met de bus is het startpunt van de route overigens ook goed bereikbaar. Bussen rijden vanuit Odda en Tyssedal.
Je doet er zeker zo’n acht uur over, maar uiteraard is de duur van deze hike volledig afhankelijk van je tempo en van hoe lang je de tijd neemt om van het uitzicht bij de trollentong Trolltunga te genieten. En wat dacht je van foto’s maken onderweg, ook dat gaat tijd kosten, dus de meeste hikers doen er zo’n tien uur over. Het is absoluut geen saaie hike want het landschap dat je doorkruist is schitterend. Zo kun je de Ringedals Dam zien liggen en kijk je uit over verschillende kraters. Fotocamera mee dus!
Bereid je voor op flink wat stenen en rotsen op de route. Het eerste deel van de hike is een soort stenen trap die je beenspieren alvast op scherp zet. Verdwalen is ook bijna niet mogelijk, want de route staat onderweg met bordjes en rode T’s goed aangegeven. Daarop zie je ook hoe ver je al bent, en hoe ver je dus nog moet om bij de bijzondere rots te komen. Het is wel een heen-en-weer hike, dus je loopt terug over hetzelfde pad als de heenweg. Dat vinden de meeste wandelaars misschien niet zo leuk, rondwandelingen zijn veel leuker, maar het uitzicht over het Ringedalsvatnet gaat dat helemaal goed maken. Daar kun je zeker van zijn. En terug ga je omlaag, dus mochten je benen verzuurd zijn van het klimmen op de heenweg, dan hebben ze het terug iets makkelijker. Al kan dalen ook nog best pittig zijn.
Houd er ook rekening mee dat het een uitdagende hike is, dus zeker geen vlakke wandeling. En dat betekent dat je je goed moet kleden. Dus stevige wandelschoenen aan, eten en drinken mee en kleding waarmee je verschillende weertypen aankunt. Het Noorse weer is grillig en zeker op deze plek in de bergen kan dat zomaar omslaan. Trui en regenjas dus altijd meenemen.
Eenmaal boven kijk je je ogen uit. Een rots als deze heb je nog niet eerder in het echt gezien. In de zomermaanden zijn er altijd wel andere mensen die deze hike willen maken, maar echt druk zal het er niet zijn. De meeste mensen willen er maar één ding: dé foto maken, waarbij ze op het puntje van de tong van de trol gaan zitten. Dat is uiteraard niet zonder gevaar, dus wie verstandig geniet lekker van het uitzicht en laat dé foto voor Instagram voor wat het is. Maar goed, verleidelijk is het natuurlijk wel om het toch te doen. Houd er met de tijdsplanning ook rekening mee dat je – eenmaal op de top – echt op je gemak even wilt genieten van het uitzicht. Daar kun je gerust een uurtje voor uittrekken.
Aangezien er in dit deel van Noorwegen veel sneeuw valt, kun je hiken naar Trolltunga alleen in de zomermaanden doen. Daarvoor moet eerst de sneeuw (grotendeels) gesmolten zijn, want ook in de zomermaanden kun je nog sneeuw op de route tegenkomen. Normaal gesproken kun je deze hike van half juni tot eind september maken. Als het hard waait of regent wordt het afgeraden deze hike te maken. Wildkamperen is overigens ook toegestaan in Noorwegen, en dus ook bij Trolltunga, maar dan moet je wel zelf je tent en andere kampeerspullen meenemen.
Ben je een fanatieke winterwandelaar en wil je de hike extra bijzonder maken? Vanaf maart worden er ook sneeuwschoenwandelingen naar Trolltunga georganiseerd. Dat is vanzelfsprekend alleen mogelijk met een gids, maar dat maakt de ervaring zeker zo leuk!
Tip: ga vroeg weg om de hike naar Trolltunga te maken. Dan heb je de hele dag de tijd en hoef je niet te haasten. Aangeraden wordt om ’s morgens uiterlijk om 08.00 uur aan de hike te beginnen.
De makkelijkste manier om bij Trolltunga te komen is door te vliegen naar de Noorse stad Bergen. Vanaf daar is het ongeveer 160 kilometer rijden naar bijvoorbeeld Odda of Tyssedal, prima stadjes om te verblijven als je deze hike wilt gaan maken. Wildkamperen mag, maar er zijn zeker ook leuke accommodaties in de omgeving te vinden.
Wil je nog veel meer hiken in Noorwegen dan alleen Trolltunga? Dan is The Norway Trail echt iets voor jou. Een 7-daags wandelavontuur door de Hardangervidda, een hoogplateau in het hartje van Scandinavië. Dat is zonder twijfel een van de mooiste natuurgebieden die je ooit gaat vinden.
In een week hiken kom je op adembenemende plekken, waaronder Trolltunga, maar ook de watervallen van Stavali en het meer van Tyssedal komen voorbij. Een unieke ervaring voor iedereen die gek is van natuur en wandelen. In juli en augustus 2023 kun je deelnemen aan The Norway Trail. Hier vind je meer informatie.
Wil jij deze bucketlist hike in Noorwegen gaan maken? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om je reis te boeken.
Foto header: © Dmitry Pistrov – Adobe Stock