De Wild Atlantic Way in Ierland is een van de spectaculairste autoroutes in Europa. Via een slingerende kustweg ontdek je de mooiste plekken aan de Ierse westkust. Maak je klaar voor een roadtrip vol met verbluffende uitzichten, ruige kliffen, idyllische zandstranden en verlaten eilanden. Neem er uitgebreid de tijd voor, want Ierland zit vol verrassingen!
De Wild Atlantic Way begint bij Malin Head in Donegal, het noorden van Ierland. Wie de complete, werkelijke adembenemende route rijdt, eindigt 2.500 kilometer verderop bij Kinsale in Cork in het zuiden. Dat is een lange route die je op je gemak moet doen. Langs de route zijn er tientallen indrukwekkende stops te maken. Plekken die heel mooi zijn om te zien, maar ook plekken waar je meer te weten komt over het Ierse culturele erfgoed. Wil je álles zien, doen en ontdekken, dan heb je zeker twee tot drie weken nodig om deze roadtrip te rijden. Maar dan heb je wel meteen de allermooiste plekken van Ierland gezien!
Uiteindelijk ga je meer meters afleggen om de 2.500 kilometer van de Wild Atlantic Way te kunnen rijden. De route slingert namelijk langs de westkust, terwijl de vliegvelden in Ierland aan de oostkust liggen. Je moet daarom extra kilometers maken. Je kunt het beste naar Belfast vliegen om naar het startpunt in Donegal te rijden – ongeveer 170 kilometer extra. Maak de route nóg iets langer door ook de Causeway Coastal Route eraan vast te plakken: de mooiste roadtrip door Noord-Ierland. Ik vond dat zo indrukwekkend dat ik je dat zeker zou aanraden. Wanneer je eindigt in Kinsale kun je vanaf het vliegveld in Cork weer terug vliegen.
Is de complete route van 2.500 kilometer te veel voor je en wil je een deel doen, dan is het ook een goede optie om te vliegen op Dublin. Vanuit daar rijd je in 2,5 uur naar Galway en kun je het noordelijk of zuidelijk deel van de route doen.
Waar je natuurlijk meteen aan moet wennen is het links rijden, al heb je dat snel onder de knie. Doe je (een deel van) de Wild Atlantic Way, dan is het goed om dat op een ontspannen tempo te doen. De wegen aan de kust zijn kronkelig, bochtig en behoorlijk smal. Het is dus ook slim om geen super grote (brede) huurauto te nemen. Hoewel je vaak veel sneller mag rijden dan mogelijk is, is het vooral goed om rustig aan te doen om optimaal te kunnen genieten van de spectaculaire uitzichten op heuvels, meren én de oceaan. Want die is tijdens deze reis altijd dichtbij.
In feite zou je voor het maken van deze roadtrip niet eens navigatie nodig hebben. De complete route van de Wild Atlantic Way is bewegwijzerd. Op iedere kruising die je tegenkomt staan borden die je de weg wijzen – je kunt het logo herkennen aan de bruine borden met blauw-witte golfjes. Al is navigatie wel weer prettig om te zien hoe laat je aankomt.
Van Donegal tot Cork kom je langs heel veel spectaculaire plekken. Schilderachtige dorpen, uitgestrekte zandstranden en unieke natuurgebieden. En natuurlijk de beroemdste kliffen van de Ierse westkust.
In delen hebben wij inmiddels de complete Wild Atlantic Way gereden, in wisselende weersomstandigheden. Wat dat betreft is roadtrippen in Ierland altijd een verrassing: de ene dag is de lucht strakblauw en loop je over een verlaten zandstrand, de andere dag trek je je wind- en regenjas aan om een wandeling langs kliffen te maken.
Met een route van 2.500 kilometer en zoveel waanzinnig mooie plekken onderweg, is het haast nog lastig om de favorieten te kiezen. Waar ga je stoppen? Welke wandelingen wil je onderweg doen? En wat móét je gezien hebben? De iconische Cliffs of Moher, Coumeenoole Beach, Killary Harbour, de Kerry Cliffs: dit zijn alle stops die je niet mag missen aan de Wild Atlantic Way – in volgorde van noord naar zuid. Laat je ondertussen zeker ook verrassen door wat je tegenkomt, er zijn naast al deze mooie plekken nog zoveel meer stops te maken!
▸ Tip: je kunt natuurlijk ook van zuid naar noord rijden, of deze roadtrip in delen doen. Maar als je er eenmaal aan begint, wil je de hele route natuurlijk wel afmaken!
De route begint bij Malin Head in Donegal en dat is meteen ook een hele bijzondere plek. Malin Head is namelijk het noordelijkste punt van Ierland, op het afgelegen schiereiland Inishowen in County Donegal. Hier kijk je eindeloos uit over de Atlantische Oceaan. Je ziet er goed hoe ruw, groen en dramatisch de Ierse kustlijn is. Het kan er flink waaien. Je vindt er een weerstation van de BBC en een oude militaire uitkijktoren.
Om er te komen neem je een draaiende weg naar boven. Trek ook je wandelschoenen aan als je naar Malin Head gaat, want dit is geen stop waar je alleen een foto maakt, hier moet je juist de tijd voor nemen. Ook al is het misschien het startpunt van de route. De Malin Head Trail duurt een klein half uurtje en is prachtig om te lopen, met een klein beetje hoogteverschil (heel goed te doen). Maar ga onderweg vooral even zitten om op je gemak van het uitzicht te genieten.
Wat weinig mensen weten is dat Ierland ook schitterende zandstranden heeft. Ik heb er een hoop gezien, maar Five Fingers Strand is wat mij betreft de állermooiste. Dit strand ligt op slechts 20 minuten rijden van Malin Head en wil je echt niet missen. Het ontbreken van een grote parkeerplaats is eigenlijk alleen maar goed: dit strand is zo rustig en afgelegen, dat er weinig mensen komen, alleen wat schapen. Niet doorvertellen dus.
De naam van dit strand verwijst naar de unieke vorm van de zandduinen, die vanuit de lucht lijken op vijf vingers die de zee in strekken. Daar zie je niets van als je over Five Fingers Strand wandelt. Dan kijk je uit over het goudgele zand, de kalme golven van de zee en een idyllisch duingebied. Het is de perfecte plek voor een strandwandeling, want beweging is ook welkom als je aan het roadtrippen bent.
Een stukje zuidelijker ligt de berg Slieve League waar je kunt hiken naar de allermooiste uitzichtpunten. Hier liggen ook de Slieve League Cliffs die behoren tot de hoogste zeekliffen van Europa. Het opvallende is dat ze veel minder bekend zijn dan de Cliffs of Moher, maar wel ongeveer drie keer zo hoog (601 meter). Het voelt een beetje als het einde van de wereld. Ver onder je zie je het zeewater van de Atlantische Oceaan tegen de rotsen beuken.
Als de oceaan niet te ruig is kun je ook een boottrip langs de kliffen maken. Al is een wandeling misschien wel indrukwekkender, omdat je dan pas echt goed de hoogte en de grootsheid van de Slieve League Cliffs kunt ervaren. Dus ik zou wandelschoenen aantrekken en te voet op pad gaan.
Schitterend is het uitdagende Pilgrim’s Path – een hike langs One Man’s Pass van ongeveer zes kilometer. Een eeuwenoude route naar de top van de kliffen. Al is er ook een kortere, makkelijke hike van twee kilometer naar het uitzichtpunt te doen.
▸ Tip: wil je nog meer plekken hier in de omgeving op je gemak ontdekken? Lees dan ook eens onze route voor een roadtrip in het noordwesten van Ierland.
Nóg zo’n prachtig strand – dat je misschien helemaal niet verwacht in Ierland – is Carrowteige Beach. Het is bijzonder om te ontdekken hoeveel pure, onaangetaste plekken aan de Ierse westkust te vinden zijn.
Ook voor Carrowteige Beach moet je wandelschoenen aantrekken, voor een van de leukste hikes van de Wild Atlantic Way. De Carrowteige Beach loop hike bij Kilgalligan (in het Iers Cill Ghallagáin) is zeer indrukwekkend. Je kijkt tijdens het wandelen uit over hagelwitte stranden, een heldere oceaan en kliffen vol schapen om je heen. De ruige schoonheid van Ierland maakt diepe indruk. Het is een wandeling van ruim zes kilometer waar je anderhalf uur over doet. Of langer, als je op je gemak gaat zitten om te genieten van de schoonheid om je heen.
Wil je ook van de witte zandstranden over de ruige kliffen hiken? Dan adviseeer ik je om dit met een gids te doen. Niet alleen omdat de wandelpaden niet overal even duidelijk zijn, het onvoorspelbare weer en de harde wind zorgen ervoor dat sommige stukken serieus gevaarlijk kunnen zijn om overheen te lopen. Een ervaren gids kent de weg en omstandigheden. Extra leuk: je leert meteen meer over de regio!
Bij fjorden denk je aan Noorwegen, maar ook tijdens het maken van deze roadtrip ontdek je een waanzinnig mooi fjord. Killary Harbour is geen haven – zoals de naam misschien doet denken – maar een smal fjord van ongeveer 16 kilometer lang. In een lus kun je om de fjord heenrijden. Als je stopt om uit te kijken over Killary Harbour, voel je de kalmte en rust van deze plek. Ongerepte natuur van een serene schoonheid.
▸ Tip: net iets ten noorden ligt Doolough Valley. Wat mij betreft is het een van de mooiste delen van de Wild Atlantic Way om te rijden. Vanaf het viewpoint kijk je de vallei in en zie je een prachtig meer liggen. Veel mooier gaat het in Ierland niet worden.
In feite ligt Killary Harbour ook in Connemara National Park, een prachtig natuurgebied in County Galway. De uitgestrekte, wilde landschappen van Connemara zijn wereldberoemd. En het bijzondere is dat je hier weer een compleet andere kant van Ierland ontdekt. Dat vind ik ook zo leuk aan deze roadtrip: het utizicht is steeds weer anders.
In Connemara kijk je uit over bergen, meren en veenmoerassen. Het voelt een beetje Canadees-Schots aan. Ik vind het een van de mooiste delen van deze kustroute om te rijden.
Eén van de must sees hier is Kylemore Abbey, een historische abdij aan de voet van de Duchruach-berg en aan het water van Kylemore Lake. Leuk om hier ook te stoppen. De omgeving is prachtig groen met bossen en bergen en tuinen. De oude vertrekken binnen moeten ook meer dan de moeite waard zijn om te bekijken.
Ook heel mooi is Pine Island, een plek waar landschapsfotografen graag komen. Het kleine eiland met hoge bomen ziet er dan ook schilderachtig uit. Via een pad kun je er naartoe wandelen.
Er zijn een hoop redenen om ook bij Derrigimlagh te stoppen. Het is niet alleen een bijzonder mooie plek, maar ook een van historische betekenis op gebied van communicatie. Het uitgestrekte veenlandschap van Derrigimlagh bleek de perfecte plek voor de Italiaanse uitvinder Guglielmo Marconi om hier de eerste draadloze trans-Atlantische communicatie tot stand te brengen. Het lukte hem vanaf deze plek om in 1907 berichten van Europa naar Noord-Amerika te verzenden.
Daarnaast was Derrigimlagh in 1919 ook de landingsplaats van de eerste non-stop trans-Atlantische vlucht. Deze vlucht vertrok in Newfoundland in Canada en landde na 16 uur hier in Ierland.
Je kunt er een leuke rondwandeling doen langs deze historische plekken. Er is weinig meer van te zien, maar de benen strekken tussen de grazende schapen, op een mooie plek, is altijd een goed idee. Zeker als je je realiseert dat dit veenmoeras ooit zo’n belangrijke rol speelde in destijds geavanceerde technologie.
Het is – na de Guinness brouwerij in Dublin – de meest bezochte plek van Ierland: de Cliffs of Moher. Een ruige, spectaculaire plek die je natuurlijk ook gezien moet hebben. De kliffen van Moher stijgen een dikke tweehonderd meter boven de oceaan uit, over een lengte van 8 kilometer. Je begrijpt zelf wel wat dat voor adembenemend uitzicht geeft.
Vanaf de parkeerplaats kun je aan verschillende korte en lange wandelingen beginnen. De file van touringcars verraadt al hoe geliefd deze plek is: iedereen die aan de Ierse westkust op vakantie is, komt de beroemde kliffen bewonderen. Ze kwamen onder andere voorbij in een Harry Potter-film en zijn uitgeroepen tot Unesco-geopark, wat voor nog meer aantrekkingskracht heeft gezorgd dan alleen de natuurlijke schoonheid.
Heel mooi om te doen is de Doolin Cliff Walk. Houd er rekening mee dat delen van de route afgesloten kunnen zijn in verband met de wind. Het kan hier aan de kust namelijk flink spoken. Wandel in ieder geval langs de kust naar de mooiste uitkijkpunten, want plekken zoals deze zie je niet snel meer.
Persoonlijk vind ik dit de mooiste plekken aan de Ierse westkust. De route die je over schiereiland Dingle in County Kerry kunt rijden is veruit mijn favoriete deel van de Wild Atlantic Way. Deze Slea Head Drive neemt je onder andere mee naar Dunmore Head en Coumeenoole Beach in het uiterste puntje van Dingle. Via een smalle, bochtige weg blijf je maar staren naar de oceaan, met af en toe goudgele zandstranden, rotsachtige eilanden voor de kust en flinke hoogteverschillen.
Eenmaal aangekomen bij Coumeenoole Beach móét je de auto uit. Dit idyllische zandstrand ligt prachtig gelegen in een rotsachtige baai. Wij zijn er in de herfst en dan is het heerlijk rustig op het strand.
Vanaf het strand kun je te voet naar Dunmore Head lopen – al is klimmen misschien het betere woord. Een hele mooie korte hike neem je mee naar een plek waar je het allerbeste uitzicht hebt over de ruige Blasket Islands. Ga lekker zitten op het hoogste punt en geniet van een sensationeel zicht over de Atlantische Oceaan.
▸ Tip: stop zeker ook even bij het Cross at Slea Head, een wit kruis met religieuze beelden. Het katholieke geloof zit diep geworteld in de Ierse cultuur. Al is het vooral een plek met nóg een verbluffend uitzicht.
Heb je de Cliffs of Moher al gezien? Ook dan zou ik stoppen bij de Kerry Cliffs, want hier ervaar je de ruigheid van de Ierse kust op een compleet andere manier. Deze kliffen zijn nóg hoger (zo’n 300 meter), het uitzicht is net zo indrukwekkend, maar dan is het er heel veel rustiger. En dat maakt het stiekem een veel betere plek om te genieten van de overweldigende schoonheid van de natuur, zonder de drukte van toeristen om je heen. Hier kun je in stilte luisteren naar de golven en de wind, terwijl je geniet van een ongerepte kustlijn. Vanaf de parkeerplaats wandel je in tien minuten naar de Kerry Cliffs. En met een beetje geluk sta je hier nagenoeg alleen het uitzicht te bewonderen.
De Kerry Cliffs zijn een van de hoogtepunten van de Ring of Kerry, een deel van de Wild Atlantic Way die je in principe ook als losse route zou kunnen doen. Een route van 180 kilometer door het schiereiland Iveragh in County Kerry langs bergen, meren en stranden.
Ook Derrynane Beach ligt aan de Ring of Kerry. Inmiddels heb je al een aantal bijzondere zandstranden in Ierland gezien, maar deze is weer zó anders en met niets te vergelijken.
Derrynane Beach is beeldig om te zien. Een breed zandstrand, omgeven door rotsen, duinen en kleine eilanden. De ligging is zo mooi dat je van deze plek een schilderij aan de muur wil hangen. Zelfs op een regenachtige, winderige dag, is het heerlijk om hier even uit te waaien.
Als het eb is kun je ook naar Abbey Island wandelen, waar de ruïnes van een oude abdij en een begraafplaats te vinden zijn. Een serene plek om even tot rust te komen.
De route van de Wild Atlantic Way hangt van hoogtepunten aan elkaar. Eén van de allermooiste stukken om te rijden is de Healy Pass, op de grens van de County’s Cork en Kerry (wegnummer R574). Een weg over het schiereiland Beara waar je al slingerend van de ene in de andere verbazing valt. Iedereen die écht van autorijden (of motorrijden) houdt, moet de Healy Pass toch wel een keer gereden hebben. Velen noemen het de mooiste weg van Ierland, en daar zouden ze zomaar eens gelijk in kunnen hebben. Sterker nog, het is misschien wel een van de allermooiste wegen ter wereld. Sla die kans dus niet over als je hier bent!
Onderweg stuit je geregeld op overstekende Scottish Blackface schapen en sta je af en toe even stil om de beestjes over te laten steken. Helemaal niet erg, want dit is zo’n weg waar je echt de tijd voor moet nemen. Heb je helder weer tijdens je tripje, dan ben je helemaal een bofkont. Op de route stikt het van de mooie uitzichtpunten en er is toch net iets meer te zien als er geen mist hangt over de pass.
Tijdens het rijden van deze bergpas heb je een prachtig panorama over de bergen, valleien en meren in deze omgeving. Je komt langs watervallen, kliffen en eeuwenoude bruggen. Stop in ieder geval om van het uitzicht van Glanmore Lake te genieten. En loop af en toe over de rotsen een paar minuten bij de weg vandaan: adembenemende uitzichten gegarandeerd!
▸ Tip: Afhankelijk van of je de Wild Atlantic Way in noordelijke of zuidelijke richting rijdt, kun je de trip uitbreiden met een bezoek aan het levendige Cork. Sla dan trouwens ook een bezoekje aan het kleurrijke stadje Cobh niet over!
Een roadtrip langs de Wild Atlantic Way is niet zomaar een reis: het is een onvergetelijke ervaring. De ruige schoonheid van Ierland maakt diepe indruk. Het leukste van deze reis vind ik de afwisseling: het ene moment wandel je door een lieflijk dorpje, het andere moment kun je je ogen niet geloven als je de hoogste zeekliffen van Europa ziet.
Dus, pak je koffers, boek vliegtickets, maak een reservering voor een huurauto en begin aan deze verrassend mooie trip. De magie van de Wild Atlantic Way zal je nog lang bijblijven!