Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.
IJsland is een van de meest fascinerende landen op aarde. Het landschap borrelt en pruttelt op willekeurige plekken, wat resulteert in zwavelgasrijke poelen en soms hevige vulkaanuitbarstingen.
Als er één plek is in IJsland waar je je op een compleet andere planeet waant, dan is het wel Hverir. Dit geothermische gebied ligt net iets voorbij het meer van Mývatn in Noord-IJsland en oogt buitenaards. Je staat er tot je enkels in de modder en moet een doordringende zwavelgeur dulden, maar toch is dit één van de plekken in IJsland die je gezien móét hebben. En dit is waarom.
Wat is Hverir?
Hverir is een geothermisch gebied. Dat betekent dat er warmte is die afkomstig is van de aarde zelf, vanuit de diepere lagen van de aardkorst. In geval van Hverir betekent dat een indrukwekkend landschap met borrelende modderpoelen en sissende stoombronnen. Zelfs de mineraalrijke bodem is bijzonder om naar te kijken, omdat hier allerlei kleuren voorkomen, zoals rood, blauw, wit en bruin. En dat is fascinerend om naar te kijken.
Op verschillende plaatsen komt er zwavelrijk gas omhoog gespoten. Niet bepaald lekker om te ruiken – het stinkt hier – maar tegelijkertijd is het zo boeiend dat je er toch naar blijft kijken.
De geothermische activiteit in Hverir wordt veroorzaakt door nabij gelegen actieve vulkaan Krafla. Deze vulkaan is volgens kenners ‘klaar’ en zou weer kunnen uitbarsten. Het blijft natuurlijk haast onvoorspelbaar wanneer dat gaat gebeuren.
Officieel wordt dit gebied trouwens Námafjall Hverir genoemd, dat eigenlijk verwijst naar de berg die je op de achtergrond ziet. Het woord ‘Náma” betekent in het IJslands ‘mijnbouw’ en ‘fjall’ betekent ‘berg’. Lang geleden werden hier ook oude zwavelmijnen oude zwavelmijnen, maar die zijn niet langer actief.
▸ Leuk om te weten: In het IJslands spreek je Hverir uit als Kverir – de letters hv na elkaar vormen een k-klank.
Een fascinerend landschap
Wanneer je over de Ringroad in Noord-IJsland aan komt rijden zie je Hverir al liggen. Je hoeft er niet naar te zoeken want het is de plek waar je gassen omhoog ziet komen, een uitzonderlijk zicht, want waar heb je dat al eens eerder gezien?
Trek wel waterdichte schoenen aan (die vies mogen worden) want een wandeling door het geothermische gebied van Hverir is een wandeling door de modder. De bodem is hier warm, waardoor het zeker ’s winters nat en modderig is. De sneeuw smelt hier namelijk meteen.
Er is een looppad aangelegd dat je naar een vlonder met uitkijkpunt brengt, maar je kunt zelf ook nog een stukje doorlopen en de bijzondere natuurverschijnselen van Hverir van dichterbij bekijken (en ruiken). Als de wind de juiste richting op staat, hoef je niet de hele tijd de indringende zwavelgeur in te ademen.
Als je al meer van IJsland gezien hebt, dan ben je hier ook weer van onder de indruk. Omdat het weer zo’n ander landschap is dan je al gezien hebt. De kleurrijke bodem, sissende rotsen en borrelende poelen zijn absoluut uniek.
Hverir bezoeken: praktische informatie
Zoals zoveel bijzondere plekken is ook Hverir in IJsland vrij toegankelijk. Dit gebied ligt direct aan Ringroad – wegnummer 1 die als een ring door IJsland loopt. Google Maps en borden langs de kant van de weg wijzen je de weg, al kun je het haast niet missen. Daar waar je hoge gasdampen uit de grond ziet komen, moet je zijn.
Er is een parkeerplaats en een bord met bezoekersinformatie, maar verder vind je er geen faciliteiten.
Het gebied is niet zo groot. In een half uurtje heb je het wel gezien – en is de geur van zwavel ook wel weer genoeg.
Ga na Hverir lekker relaxen in de Mývatn Nature Baths
Er zijn zoveel meer bijzondere plekken in het noorden van IJsland te vinden die hier dichtbij zijn. Maar wil je na een bezoek aan Hverir even relaxen, rij dan door naar de Mývatn Nature Baths, op 5 minuten rijden. Deze natuurlijke spa heeft buitenbaden die worden gevoed door natuurlijk warm water dat uit diepe bronnen van de aarde komt. Het water is rijk aan mineralen zoals silica en zwavel en dat ruikt misschien niet super lekker, maar is wel heerlijk ontspannend!
Op reis naar Noord-IJsland
Wil jij Hverir in Noord-IJsland zelf bezoeken? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om je reis te boeken.
Plan je reis
- Het is ongeveer 3 uur vliegen naar IJsland (rechtstreeks).
- Je kunt vanuit Nederland rechtstreeks naar Akureyri in Noord-IJsland vliegen (met Transavia) als je een pakketreis boekt bij Voigt Travel.
- Ik zou dan altijd gaan voor een fly & drive: je haalt een huurauto op op Akureyri Airport en kunt zo zelf veel van Noord-IJsland ontdekken! Super tof om te doen in de winter.
Verder lezen over IJsland
Natuur15.10.2024
De mooiste plekken in het noorden van IJsland
Winter05.10.2024
De ultieme wintergids voor Noord-IJsland: 10 topactiviteiten en bezienswaardigheden
Winter22.03.2024
Naar IJsland in maart: dit moet je weten
Natuur08.01.2024
Dit is de mooiste alternatieve roadtrip door IJsland
Natuur20.12.2023
De spectaculaire vulkaanuitbarsting in Grindavik in IJsland in beeld
Natuur21.11.2023
De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!
Natuur21.09.2023
De 15 mooiste plekken in IJsland die je gezien móet hebben
Natuur01.12.2022