Indonesië is een van de meest veelzijdige bestemmingen van Azië. Van alle eilanden die Indonesië rijk is – en dat zijn er 17,5 duizend – is Java misschien wel de meest complete. Met indrukwekkende tempels, een gastvrije cultuur en adembenemende natuur is dit eiland een plek die je meteen in je hart zult sluiten. Wil je een reis van ongeveer twee weken maken, dan zijn dit de zes hoogtepunten die je niet mag missen op Java!
Java is ongeveer drie keer groter dan Nederland. Met een oppervlakte van 132.000 km2 is er veel te ontdekken. Hoofdstad Jakarta is een imposante stad en een goede plek om je rondreis door Java te beginnen. Ook Mount Bromo en de stad Yogyakarta behoren tot de hoogtepunten. Met een landschap dat varieert van vulkanische bergmassieven tot eindeloze platte vergezichten, ga je je op Java geen seconde vervelen.
De beste reistijd voor een reis naar Java is de zomer: van juni tot en met september valt er weinig regen. De gemiddelde temperatuur ligt het hele jaar rond de 30 graden: in de zomer is het ietsje warmer, in de winter is het ietsje kouder. Trek zeker twee weken uit voor een reis naar Java. Dit eiland is groot en de mooiste plekken liggen verspreid over het hele eiland. De meest logische route begint in het westen (in hoofdstad Jakarta) en eindigt in het oosten (in Kalibaru). Maak je klaar voor een onvergetelijke rondreis door Indonesië! Dit zijn de mooiste plekken die je zeker niet mag missen.
De aankomst in Jakarta is meteen ook de eerste kennismaking met de Indonesische cultuur – mocht je nog niet eerder in Indonesië zijn geweest. De drukte – of noem het maar gerust chaos – in het verkeer valt op. In Jakarta wonen ruim 10 miljoen mensen, die zich allemaal op scootertjes op de weg lijken te begeven. Een indrukwekkend schouwspel.
Het mooiste van Jakarta vind je in de wijk Kota Tua, waar je onder andere de haven uit het Batavia-tijdperk kunt bezoeken. Het koloniale verleden is hier goed zichtbaar. En ook de botanische tuin in Bogor (aan de zuidkant van de stad) is een must-see in Jakarta.
Neem zeker ook een kijkje bij het iconische Monumen Nasional oftewel ‘Monas‘. Deze toren is 132 meter hoog en is een belangrijk symbool van de onafhankelijkheid van Indonesië. Je kunt naar het observatiedek gaan voor een panoramisch uitzicht over de stad. Neem dan meteen ook een kijkje in het museum dat de geschiedenis van het land vertelt.
En het is meteen hét moment om de lokale keuken te proeven. Duik een van de vele warungs in (kleine eethuisjes) of ga voor streetfood. Hier eet je de lekkerste nasi goreng, sate ayam, bakso, en gado-gado.
▸ Tip: in de buurt van heilige plaatsen zoals tempels en paleizen wordt het bekleden van je lichaam, en dan met name je schouders en knieën, als belangrijk gezien. Houd daar rekening mee op Java.
Een stuk landinwaarts op Java ligt de stad Bandung, een stad die vooral bekend staat om de koloniale architectuur. De voetsporen van de Nederlanders zijn hier nog goed zichtbaar. Het zal je vrij snel duidelijk worden waarom Bandung ‘de bloemenstad’ genoemd wordt: bloemen zie je echt overal.
Na de warmte in Jakarta is het fijn dat het er wat koeler is. Dat heeft te maken met de ligging van Bandung: omsloten door hoge bergen.
Heel leuk om te doen is het bezoeken van een theeplantage in de omgeving van Bandung. Hét hoogtepunt is echter een dagtrip naar Tangkuban Perahu, een actieve vulkaan ten noorden van de stad. Je kunt tot aan de rand van de krater lopen en in de diepte kijken: een zeer indrukwekkend zicht. Iets minder bekend is Kawah Putih, die ook wel de witte krater wordt genoemd. Vlakbij deze vulkaan ligt de warmwaterbronnen Kawah Renganis waar je van een heerlijk warm bad kunt genieten.
▸ Ook leuk om te doen in Bandung: stap in een tuktuk voor een tour langs de mooie koloniale gebouwen die de stad rijk is!
In Yogyakarta komt het beste van twee werelden samen: cultuur en natuur. Het is een levendige stad die met name jongeren zal aanspreken. Hier eet je namelijk niet alleen het lekkerste street food ter wereld maar vind je ook bijzondere tempels en kun je genieten van adembenemende uitzichten.
Kraton, het historische paleis van de Sultan, is een van dé bezienswaardigheden van Yogyakarta. Net als Tamansari Water Castle, een voormalig badhuis. En zorg ook dat je het tempelcomplex van Prambanan niet overslaat. De grootste hoofdtempel (de Shiva) is maar liefst 47 meter hoog: een must-see.
De hoofdstraat van Yogyakarta is Jalan Malioboro. Een super gezellige straat met eindeloze kraampjes met handgemaakte accessoires en kleding. In Malioboro Street moet je zijn om te eten. En het lekkerste eet je in Indonesië bij een kraampje op straat. De gouden regel is: daar waar de langste rijen staan, eet je vaak het best. Gewoon de locals volgen dus.
Het Boeddhistisch heiligdom Borobudur is een van de hoogtepunten van een reis naar Java. Het is aan te raden om ’s morgens vroeg op te staan, want de magische zonsopgang die hier plaatsvindt wil je een keer meemaken.
De Borobudur ligt niet ver van de Merapi, een van de actieve vulkanen van Java. Eeuwen lang lang het heiligdom verborgen onder een laag as. Pas in 1814 werd het heiligdom herontdekt, waarna een grondige renovatie moest plaatsvinden. Het zal je niet verbazen dat deze plek door Unesco als werelderfgoed is aangemerkt.
De Borobudur heeft de vorm van een stoepa: een vierkante verhoging met op de top een ronde structuur. Het is een gigantisch complex van 123 meter bij 123 meter. Men zegt dat het geluk brengt als je bovenop drie rondes loopt: zeker doen dus, want wie zegt nee tegen geluk en voorspoed?
Hét hoogtepunt van je reis door Java wordt een zonsopgang tour naar Mount Bromo. Hoewel het een zeer populaire tour is, is het toch veel te bijzonder om het niet te doen. Het is een flinke reis om er te komen: slapen zit er die nacht niet in, maar dat is het absoluut waard.
Bromo is een van de actieve vulkanen van Java, met 2.392 meter hoog. Actief wil zeggen dat deze zomaar tot uitbarsting kan komen, wat in 2004 voor het laatst gebeurde. Met een Jeep reis je naar boven, ruim op tijd om de zon te zien opkomen. Je kunt helemaal tot aan de krater van de vulkaan komen om het kokende magma te horen en zien. Deels te paard – deels te voet kun je een wandeling maken door een soort maanlandschap. Een onvergetelijke ervaring!
Minder bekend, maar zeker zo bijzonder is een stop in Kalibaru. Deze plaats ligt in het oosten van Java. Een vrij onbekende plaats, maar daarom juist zo leuk om te bezoeken als je op Java rondreist. Vanaf hier is het eiland Bali binnen handbereik.
Kalibaru blinkt uit in groene natuur en sereniteit. Een plek om even lekker tot rust te komen dus. In de plantages rondom de stad wordt van alles verbouwd, maar vooral koffie en cacao. Verschillende plantages – zoals Glenmore of Ibu Harni – zijn te bezoeken om dit proces van dichtbij mee te maken.
▸ Tip: Wil je op authentieke wijze deze stad verkennen, stap dan in een dokar. Een traditionele paardenkoets die in Oost-Java nog steeds gebruikt wordt.