Natuur

Eiland Madagaskar is het best bewaarde geheim ter wereld

Avatar foto
Redactie

Wie droomt er niet van, die ene plek op de wereld waar de tijd heeft stil gestaan. Waar de natuur haar eigen weg is gegaan. Een plek waarvan de mensheid het bestaan niet kende. Het eiland Madagaskar, dat zo een 400 kilometer van het Afrikaanse land ligt, bleef miljoen jaren geïsoleerd van de mensheid. Pas 10.000 jaar geleden werd Madagaskar door de mens ontdekt.

Unieke diersoorten op Madagascar

Doordat Madagascar voor langere tijd onaangetast bleef konden er planten en dieren evolueren. Denk aan de olifantsvogel: een loopvogel van drie meter die bijna een halve ton woog en daarmee de grootste vogel ter wereld was. Maar ook de reuzenmaki, de grootste mensaap van de aardbol. Het was een andere wereld, met een ongekende diversiteit aan flora en fauna. Op het moment dat de eerste mensen voet aan wal zetten, verdwenen er veel bijzondere dieren zoals de olifantsvogel en de reuzenmaki. Maar er bleef ook wat gespaard. Tot op de dag van vandaag beschikt Madagaskar over één van de meest veelzijdige flora en fauna ter wereld. Er zijn bomen die de oudste ter wereld zijn. Denk bijvoorbeeld aan de welbekende reuzehoge Baobab bomen. Of de zeldzame ringstaartmaki, die je misschien wel kent als begaafd danser uit de animatiefilm ‘Madagaskar’.

Via Local Hero Travel hebben we een reis geboekt naar Madagaskar. Via Skype-sessies brengt de website je in contact met een local die jouw behoefte in kaart brengt en vervolgens een reis samenstelt. Dat klinkt duur en luxe, maar dat is het niet. Je kunt namelijk een prijsindicatie meegeven met een maximum. Je zult versteld staan hoe hard ze op zoek gaan naar de beste balans tussen prijs en kwaliteit. Ons contactpersoon (Anja) heeft ons geholpen en het is één van ons mooiste reizen ooit geworden. Tijdens de reis kwamen wij ook andere reizigers tegen die alles zelf hadden geregeld (normaal gesproken ook onze voorkeur): zij hadden een eigen auto (en maar liefst vier keer een lekke band op de slechtste dag) en waren veel tijd kwijt met on the spot informatie vragen, reizen en verkeerd rijden.

Doen op Madagascar

We hebben een top vijf gemaakt (we killed some of our darlings) die we graag met je willen delen. Want één ding is zeker, als je de kans hebt om Madagascar te bezoeken: dan moet je die zo snel mogelijk pakken. Nu het nog kan. De enige manier waarop de natuur er nog behouden kan worden is door de ontwikkeling van duurzaam toerisme, dus met respect voor natuur en mens, op het eiland.

1. Hoofdstad Antananarivo

De hoofdstad van Madagaskar is Antananarivo. Een hele lange naam en dat komt doordat de Malagassiërs alles beschrijven. Antanarivo is voluit: de stad van duizend mensen. Er wonen ongeveer 750.000 mensen en het is de grootste stad van het eiland. Madagaskar is ooit een Franse kolonie geweest en de invloed van de Fransen is er dan ook nog steeds zichtbaar: je vliegt er het makkelijkste naar toe met AirFrance (via Parijs), men spreekt er Frans en je kunt er Frans eten (escargots, yay!). Zodra de stad ontwaakt weet je niet wat je meemaakt: het is volstrekt onduidelijk op welke plek je in de wereld bent. Het lijkt op Afrika, maar minstens zoveel op Azië. De mensen, het eten, de straten en de gebouwen: Madagaskar is een plek waar van oudsher werelden samenkomen.

Antananarivo is de hoofdstad van Madagaskar \u00a9 ekix - Adobe Stock
Antananarivo is de hoofdstad van Madagaskar © ekix - Adobe Stock

2. Andasibe National Park

Keihard geschreeuw komt uit de bomen. Het is de lokroep van een maki. Er leven 14 verschillende soorten, waarvan sommige zich alleen ‘s nachts laten zien. Je bent omringd door een oerbos met varens, bamboeplanten en de meest bijzondere orchideeën. Je bent in het hart van het Andasibe National Park. De wereld heeft hier stil gestaan. Je ziet om de tien minuten planten die je nog nooit eerder hebt gezien. Prachtige kleurcombinaties en vormen. Ineens zie je de maki die eerder zo hard schreeuwde. Hij springt van de ene boom naar de andere: hij lijkt op een aapje, maar is het niet. Het oerbos van Andasibe National Park vergeet je niet snel meer. Let goed op: je kunt dit bos niet zelfstandig bezoeken, alle reizigers moeten zich laten begeleiden door een betaalde gids: dat is goed voor het behoud van de natuur en goed voor de lokale economie.

In Andasibe National Park heeft wereld stil gestaan \u00a9 jalvarezg - Adobe Stock
In Andasibe National Park heeft wereld stil gestaan © jalvarezg - Adobe Stock

3. Antsirabe

Wil je Madagascar echt goed leren kennen, dan zul je in contact moeten komen met de locals. They know best. In Antisirabe kun je een tweedaagse tour krijgen van een local guide, waarbij je meegenomen wordt langs uitgestrekte rijstvelden, vergezichten en dorpjes. Je kunt spelen met kinderen, maar ook in gesprek raken met boerenfamilies, die je maar al te graag uit leggen hoe alles werkt. Als je het vriendelijk vraagt mag je de verse landproducten zelf plukken en proeven. Een tomaat smaakt in Madagaskar vele malen intenser dan elders. Doordat je in contact komt met de lokale bevolking in het binnenland, die zelden bekend zijn met toeristen, ervaar je hoe het echte leven er aan toe gaat op het eiland. Een boer vroeg ons hoe het er aan toe ging op de wereld. Toen wij hem een kort antwoord gaven (want een volledig antwoord op zo een grote vraag is onmogelijk) en na vijf minuten tot ziens zeiden hield hij ons staande. Hoezo moesten we weg? Hij had nog veel meer vragen. We hadden toch geen haast? Op Madagaskar zie je geregeld mensen zitten op de hoek van een straat en niks doen. Totaal niks. Haast kennen ze er niet.

In Antsirabe ontdek je het \u00e9chte Madagaskar \u00a9 Pierre-Yves Babelon - Adobe Stock
In Antsirabe ontdek je het échte Madagaskar © Pierre-Yves Babelon - Adobe Stock

4. Ambalavao, Private Park Anja

Een klein private park dat net buiten het stadje Ambalavao ligt, ten zuiden van Madagaskar. Het gebied lijkt niet meer op Afrika, maar ook niet op Azië. Hier lijkt het veel meer op de Grand Canyon. Hier kun je de ringstaartmaki vinden. Hij leeft hier in een rotsachtig gebied in groepjes van ongeveer twintig. Als je een mooie rots uitzoekt (en flink omhoog klimt) dan verschijnen de ringstaartmaki’s vanzelf. Ze huppelen van rots naar rots en spelen met elkaar. Ondertussen zakt de zon en kun je er genieten van de meest prachtige vergezichten ter wereld.

ringstaartmaki-s-madagascar.jpeg

5. Anakao

Madagaskar is een eiland en dus omringd door de zee. Het eiland kent de meest prachtige stranden. Veel zijn er gelegen in het noorden. Het zuidelijk gelegen Anakao staat bekend als vissersdorp. Men leeft hier van de zee. Het eten is hier dan ook voortreffelijk: vers en elke dag wat anders. Tijdens het seizoen kun je hier walvissen spotten. Vissers brengen je maar al te graag voor een klein bedrag de zee op om de walvissen te laten zien. Zodra je een walvis ziet, weet je niet wat je meemaakt: het is adembenemend prachtig. Voor even staat de wereld stil. Georganiseerde groepsreizen tref je hier niet aan. Deze plek ligt zo afgelegen van de rest van de wereld, dat maar weinig mensen het kunnen vinden.

We kunnen nog wel even doorgaan met mooie teksten. Maar beelden zeggen meer dan woorden. We hebben een film gemaakt met onze telefoon (iPhone 7) en een stabilizer (Dji Osmo 2). Dan krijg je een nog beter beeld bij het best bewaarde geheim ter wereld: Madagaskar. Enjoy!

Madagaskar is omringd door prachtige stranden \u00a9 pawopa3336 - Adobe Stock
Madagaskar is omringd door prachtige stranden © pawopa3336 - Adobe Stock

Op reis naar Madagaskar

Wil jij een reis maken naar Madagaskar? Lees dan deze reistips even goed door. Ze komen van pas bij het boeken van je reis.

Plan je reis

.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}

foto header: © nazzu – Adobe Stock

Deel dit artikel

Avatar foto
Redactie Travelvalley
De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.