Noortje is freelance journalist en is gek op wereldnieuws. Nog liever dan verhalen maken over het buitenland gaat ze er zelf naartoe. Het leukste van reizen vindt ze het ontdekken van andere culturen. Haar mooiste reis ooit was een trip naar Cuba, maar bovenaan haar verlanglijstje staat een reis naar Peru en de Galapagos eilanden.
Noorwegen heeft heerlijke dingen in huis: verse vis, wild vlees en de beste koffie ter wereld. Culinaire liefhebbers kunnen hun hart hier ophalen. Maar ook minder populaire dingen zoals walvis en karamelkaas zijn in Noorwegen geliefd. Dit zijn de bijzonderste en beste gerechten uit de Noorse keuken.
Zalm
Je kunt natuurlijk niet in Noorwegen verblijven, zonder een heerlijk stukje verse zalm te eten. De zalm is wereldwijd populair. Noorwegen heeft ruim 400 zalmrivieren door het hele land. De beroemdste zalmrivieren vind je in het midden en noorden van Noorwegen. Daar stromen bijvoorbeeld de Nausta, de Gaula en de Alta. Ieder jaar worden daar de grootste zalmen gevangen. Sommigen wegen meer dan 20 kilo. Het zalmseizoen is kort. Het begint eind juni, als de sneeuw is verdwenen, en het eindigt in september.
De Noren bereiden de zalm op allerlei manieren. Bakken, braden of rauw. Probeer bijvoorbeeld eens gravlax, een gemarineerde rauwe zalm. Maar ook andere vis is populair. Kabeljauw, heilbot, garnalen; alles is in Noorwegen vers te krijgen.
Eland
Het is typisch Noors: een Elandsteak of een elandburger. Het vlees van de eland is luxe en duur en daarom wordt het vaak geserveerd bij speciale gelegenheden. Maar je kunt het ook gewoon in de supermarkt kopen. Vooral in bosrijke gebieden, waar veel elanden leven, wordt het dier veel gegeten. In het jachtseizoen, het begin van de herfst, staat eland het vaakst op tafel. Eland heeft een sterke wildsmaak. Het vlees wordt vaak gegeten met een compote van jeneverbes of rode bosbes of een paddenstoelensaus.
Walvis
Het zorgt voor behoorlijk wat opschudding, maar toch eten de Noren nog steeds walvisvlees. Sinds 1986 geldt er een internationaal jachtverbod voor walvissen, omdat het dier met uitsterven wordt bedreigd. De Noren negeren dat verbod, wat ze op veel kritiek te staan komt.
Er wordt al eeuwenlang op walvissen gejaagd. In Noorwegen gebeurt dat in het noorden van het land. Vroeger werd het vlees van het dier vooral gegeten door de armen. De mensen gebruikten toen ook andere onderdelen van het beest zoals olie en de huid. Tegenwoordig is de walvis een populaire maar ook dure delicatesse. De Noren noemen het Hvalkjøtt. Je kunt het eten in restaurants, maar ook kopen op de vismarkt. Walvis heeft een zoete wildsmaak en is qua smaak een beetje te vergelijken met rauwe tonijn. De Noren eten het rauw of rosé gebakken.
Muskusos
Het ene moment ben je nog op muskusos-safari en kijk je verwonderd naar de wilde dieren, het andere moment loop je een cafetaria in waar de muskusossen in de schappen liggen. De worsten hebben een plekje gekregen tussen de marsen en twixen.
Veel muskusossen lopen er niet rond in Noorwegen. In het nationaal park Dovrevjell leven er zo’n 300. De Noren jagen dan ook niet op de beesten. De ossen die voor consumptie gebruikt worden, konden niet meer in de natuur overleven en niet meer gered worden. De worsten zijn qua structuur te vergelijken met salami. De smaak is veel milder, de nasmaak een beetje muf.
Koffie
Baal jij ook altijd zo van de slappe kopjes koffie die je in het buitenland krijgt? Dan zit je in Noorwegen helemaal goed. Noorwegen is een land voor koffiedrinkers. Al twee keer hebben de Noren de World Barista Championship gewonnen. En als het gaat om de koffie-consumptie per persoon, staat Noorwegen op nummer 2 van de wereld. De koffie die je in Noorwegen geserveerd krijgt is altijd goed van smaak en vooral heel sterk, want de Noren houden niet van slappe koffie. Meestal wordt de koffie zwart gedronken.
Brunost
Brunost is een populaire Noorse karamelkaas. De kaas is vernoemd naar zijn bruine kleur. De Noren zijn er dol op en eten Brunost bijvoorbeeld op brood, toast, pannenkoeken. Onder toeristen is de kaas minder populair. Brunost komt uit Gudbrandsdal, dat in de noordoostelijke provincie Oppland ligt. De kaas wordt gemaakt van wei, het vloeistof dat overblijft na het maken van gewone kazen. De kaas is zoet van smaak en er zit een vleugje karamel in.
Gerelateerde artikelen
Natuur05.10.2014
Op reis naar Fjell Noorwegen? Dit moet je gedaan hebben
5 tips om te doen!Natuur03.10.2014
Noorse must-do: muskusos-safari
Natuur26.09.2014
Herfst in de Noorse bergen
Een reis door de bergen van Fjell NoorwegenNatuur08.07.2014
Noren houden vooral van rendier, vis, jagen en natuur
Verder lezen over Noorwegen
Natuur21.11.2023
De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!
Winter02.11.2023
Dit zijn de 5 leukste skigebieden in Noorwegen
Zomer10.03.2023
Dit zijn de 5 beste tips voor Lapland in de zomer
Natuur23.11.2022
Dit zijn de drie mooiste fjorden van Noorwegen
Hardangerfjord, Sognefjord en GeirangerfjordWinter14.11.2022
10 redenen waarom je deze winter wilt skiën in Noorwegen
Ontspanning05.04.2022
Nordic Nomads: Noorwegen ontdekken in een 4×4 met daktent
Stedentrips23.03.2022
Dit zijn de 7 coolste dingen om te doen in Oslo
Winter02.11.2021