De Giant’s Causeway is de meest indrukwekkende plek van Noord-Ierland. De Giant’s Causeway is een formatie van rotsen die bestaat uit meer dan 40.000 basaltzuilen, die aan de populaire roadtrip Causeway Coastal Route ligt. Ze lijken perfect van vorm, kaarsrecht bijna. Een regelrecht wonder der natuur, waarvan je bijna niet kunt geloven dat de mens hier niet aan te pas kwam. Wie dit natuurwonder in Noord-Ierland een keer zelf heeft gezien zal zich niet verbazen dat de Giant’s Causeway door UNESCO is aangemerkt als werelderfgoed. Dat gebeurde al in 1986. Ieder jaar komen er een hoop toeristen op af, die allemaal met open mond staan te kijken naar hét hoogtepunt van Noord-Ierland. Staat deze plek al op jouw bucketlist? Dit is wat je moet weten over het Giant’s Causeway: over het ontstaan ervan én hoe je het meeste haalt uit je bezoek.
De rotsen van de Giant’s Causeway zijn ontstaan bij een vulkaanuitbarsting van meer dan 60 miljoen jaar geleden. Het resultaat van die vulkaanuitbarsting is 40.000 zeshoekige pilaren die allemaal op elkaar lijken. Ze staan in formaties bij elkaar en tegen elkaar aan, al wisselen ze in hoogte. Daardoor lijken het soms wel trapjes te zijn. Ze vormen een soort van pad door de rotsen richting de Atlantische Oceaan. De meeste rotsen zijn zeskantig, maar soms zijn er ook rotsblokken die een perfect vierkant lijken te zijn. Op sommige plaatsen komen de pilaren ook meer dan 10 meter boven de zeespiegel uit, wat zeer indrukwekkend is om te zien.
Over het ontstaan van de Giant’s Causeway gaan twee verhalen de ronde. Tijdens de vulkaanuitbarsting waarbij de hoekige rotsen zijn gevormd werd het lava door tunnels geperst en kwam plotseling in aanraking met koud water. Zo zijn de prachtige vormen ontstaan. Als je wilt kun je ook het verhaal van de locals geloven. Die vertellen liever dat de rotsformaties zijn gevormd door ruziënde reuzen. De legende gaat dat een Ierse reus Fionn mac Cumhaill (ook wel Finn McCool) een pad door zee bouwde om in Schotland met zijn rivaal Benandonner te vechten. Dat liep verkeerd af en Benandonner vernielde het pad. Wat je nu ziet in Noord-Ierland is wat er nog over is van het pad dat Fionn mac Cumhaill bouwde. Aan de overkant op het eiland Staffa in Schotland vind je namelijk precies dezelfde stenen formaties. De wetenschap vertelt ons echter iets heel anders, maar hoe dan ook, deze plek is waanzinnig. En het is dat je beter weet, want anders zou je zomaar kunnen denken dat de mens deze plek in Noord-Ierland gemaakt heeft, maar het is toch echt het werk van Moeder Natuur.
Wil je de Giant’s Causeway bezoeken, reis dan naar het meest noordelijke puntje van Noord-Ierland. Vanuit Coleraine is het nog zo’n twintig minuten rijden tot je er bent. Daarna moet je een stukje lopen om bij de beroemde Noord-Ierse rotsen te komen. De kortste wandeling – de Blue Trail – naar de rotsformaties toe is ongeveer een kilometer lang (Blue Trail) en die doe je binnen een half uurtje. Maar wanneer je langer wilt wandelen op de mooiste plek van Noord-Ierland dan kun je de Red Trail (45 minuten) of de Runkerry Trail (1,5 uur) nemen. Daarbij maak je omwegen en kom je op prachtige plekken. Als je de tijd hebt, dan zijn de langere wandelingen absoluut een aanrader.
Wie wil kan bij het bezoekerscentrum aan het begin een audio tour ophalen. Zeker wanneer je geïnteresseerd bent in het ontstaan van de Giant’s Causeway dan is dat een aanrader. De spreker vertelt namelijk niet alleen over het ontstaan van deze plek, maar deelt vooral ook historische en boeiende anekdotes. Je moet gevoel hebben wel de Ierse humor om daar plezier aan te beleven. Maar ook zonder audio tour is het een zeer indrukwekkende plek. Het is namelijk ook heel fijn om zelf een plekje te zoeken, te gaan zitten en het uitzicht op je te laten inwerken. Het is bijna niet te bevatten hoe de natuur deze plek zo heeft kunnen creëeren. In het bezoekerscentrum kun je overigens ook een voorstelling over dit natuurwonder bekijken of even wat eten en drinken in het restaurantje. De entree om de Giant’s Causeway te bezoeken is 9 pond voor een volwassene, de audio tour is daarbij inbegrepen.
Hoewel de Giant’s Causeway in zijn geheel adembenemend is, zijn er toch ook een paar plekken die eruit springen. Dit zijn de mooiste plekken die je in ieder geval niet wilt missen.
Wanneer je een rondreis door Noord-Ierland gaat maken dan mag een bezoek aan de Giant’s Causeway dus absoluut niet overgeslagen worden. Sterker nog: het wordt het hoogtepunt van je reis door dit deel van Ierland. De beste manier om Noord-Ierland te ontdekken is door het rijden van de Causeway Coastal Route. Deze schitterende roadtrip begint in de hoofdstad Belfast en eindigt in Londonderry, de tweede stad van Noord-Ierland. De Causeway Coastal Route is een weg van 310 kilometer die langs de kust loopt. Daarbij ga je soms ook een stukje het binnenland in. Je komt langs pittoreske kustplaatsjes zoals Larne, Carnlough, Cushendall en Cushendun. Maar er liggen ook een hoop bijzondere bezienswaardigheden langs deze route. Gelukkig ben je tijdens het roadtrippen volledig flexibel en kun je de auto aan de kant zetten op iedere plek die je wilt. Onderweg kom je onder andere langs de prachtige Carrick-a-Rede Rope Bridge. Deze touwbrug verbindt het eilandje Carrick-a-Rede met het vaste land. Ook waan je je in een Game of Thrones-scene als je The Dark Hedges aka Kings Road bezoekt. En je stat natuurlijk oog in oog met de Giant’s Causeway. Het is een van de mooiste roadtrips die je in het complete Verenigd Koninkrijk kunt maken. Wie weet wordt dit wel jouw volgende reis?
Wil jij zelf Noord-Ierland gaan ontdekken? Boek dan nú je reis. Deze tips komen goed van pas.