In mijn top 10 van dingen die je móet doen op Bali staat het ook: Fietsen door Ubud en omgeving. Het is voor mij één van de leukste dingen die ik op Bali heb gedaan en daarom verdient het wat meer aandacht 🙂
De plaats Ubud ligt in het binnenland van Bali en wordt gezien als het culturele epicentrum van het eiland. Dat vertaalt zich in winkeltjes waar je handgemaakte spullen kunt kopen, een hoop musea in de omgeving, bijzondere tempels, dansvoorstellingen en schitterende spa’s. In Ubud wordt namelijk ook aan de geestelijke verrijking gedacht, en ontspannen met yoga of een spa hoort daar ook bij.
Veel toeristen weten dat je dit in Ubud kunt vinden, de films Eat, Pray, Love heeft daar nog wat aan bijgedragen, en iedereen maakt tijdens een rondreis door Bali een paar dagen tijd voor deze plek. Het apenbos is een toeristische hotspot en ook op de markt is het er super druk. Gelukkig wacht er hier ook rust op je, in een prachtige, serene omgeving. Maar daarvoor moet je dus de fiets op!
Je kunt op een hoop plekken in Ubud een fietstour door de omgeving boeken, en wij hebben ons hotel laten kiezen welke de beste was. Het werd Bali Rocky Cycling Tour, een schot in de roos want dit had ik nooit willen missen!
▸ Tip: boek een fietstour in Ubud alvast online. De beste fietstours vind je via Get Your Guide.
De dag begint al vroeg, we hoeven niet meteen de fiets op want we zouden eerst gaan ontbijten, maar nog voor het ontbijt worden we meegenomen naar een koffieplantage waar de beroemde Kopi Luwak koffie wordt gemaakt. Of het nu de duurste koffie ter wereld is of niet (er is wat discussie over) het is en blijft bijzonder hoe deze koffie gemaakt wordt. De bessen van de koffieplant worden gegeten door een diertje (de Loewak), die uiteindelijk de pit uit de bessen zal uitpoepen. Als je deze pitten van de schil ontdoet, ze roostert en er koffie van maakt, dan smaakt dat heel bijzonder (kudos voor degene die dit heeft uitgevonden!). Zelf ben ik geen koffiedrinker, maar heb begrepen dat het écht hele lekkere koffie is. Ik heb vooral chocolade geproefd en een reep sinaasappelchocolade mee naar huis genomen.
Na de koffie is het tijd voor het ontbijt en daarvoor rijden we naar een bijzondere plek. Bananenpannenkoeken met uitzicht op Mount Batur is een ontbijt om nooit meer te vergeten! Mount Batur is de tweede hoogste berg van Bali, het is een actieve vulkaan die af en toe nog wat rook uitspuugt. De omgeving van Mount Batur is schitterend, met dit uitzicht en een kopje thee kom je helemaal tot rust. Van bovenaf heb je ook mooi uitzicht op het kratermeer naast de vulkaan en besef je weer dat Bali zoveel meer is dan mooie stranden en hoge golven…
Maar we komen natuurlijk om te fietsen en rijden naar een dorpje een stuk ten noorden van Mount Batur om daar op de fiets te stappen. De totale route is een kleine 50 kilometer, maar aangezien 90 procent daarvan bergafwaarts gaat, is het niet echt een inspannende fietstocht. De stukjes die we omhoog gaan zijn vrij kort en eigenlijk is het wel lekker om dan even gas te geven in plaats van in de remmen te moeten knijpen.
Onderweg komen we door een aantal kleine dorpjes, waar mensen bezig zijn de was te doen, waar kleine kindjes spelen en naar ons lachen en zwaaien en waar we eigenlijk het gewone leven van Balinezen zien. En dat gewone leven is voor ons bijzonder om te zien: vaak woont een grote familie in een klein huis en rituelen zijn erg belangrijk voor ze. Het Balinese Hindoeïsme kent heel veel verschillende ceremonies en rituelen, groot en klein. Een groot deel van de dag wordt besteed aan het brengen van offers, en overal waar je kijkt zie je offermandjes staan of wordt er gewerkt aan offers. En tussendoor verbouwen ze rijst, de belangrijkste inkomstenbron van de mensen in de omgeving van Ubud.
Het bijzondere aan fietsen door de rijstvelden rondom Ubud is de rust en de kleur van de omgeving. Niet vaak zie je deze bijzondere kleur groen in de natuur. Het is leuk om even te stoppen bij de rijstvelden en te genieten van het uitzicht. De Balinezen spreken niet echt goed Engels (vaak gewoon niet) dus als je meer wilt weten over het verbouwen van rijst, dan moet je hopen op een gids die je dat kan uitleggen. Er is in ieder geval een hoop water nodig om rijst te laten groeien, vandaar dat het vaak een beetje modderige velden zijn.
Nu is Bali niet echt een fietseiland, maar hier rondom Ubud is dat helemaal veilig. Er is nauwelijks verkeer op de weg en er wordt hier veel gefietst dus de locals zijn eraan gewend. Na afloop neemt onze gids Gd ons mee voor een lunch die door zijn familie is klaar gemaakt en maakt daarmee de dag compleet!
Heb jij inmiddels zin gekregen in een vakantie naar Bali? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om je reis te boeken.