Natuur

Een Big Ice Trek op het eeuwige ijs van de Perito Moreno gletsjer

Avatar foto
Marloes de Hooge

De meeste gletsjers op aarde hebben het zwaar te verduren. Door de opwarming van de aarde smelten ze en er zijn plaatsen waar ‘het eeuwige ijs’ al compleet verdwenen is. Gelukkig zijn er ook plekken die daar juist geen last van hebben, zoals de Perito Moreno gletsjer in Argentinië. Sterker nog: deze gletsjer groeit op dit moment zelfs iedere dag. Perito Moreno is een van de grote gletsjers in het Nationaal park Los Glaciares in het zuiden van Patagonië, op een steenworp afstand van de grens met Chili. Iedere dag schuift de ijsmassa hier ongeveer een ruime meter op. De Perito Moreno gletsjer is tevens ook een van de mooiste plekken van Patagonië. Maak je een rondreis door het zuiden van Argentinië en/of Chili, stap dan zeker het ijs op. Doe de Big Ice-trek: ga met ijzers onder je voeten naar het hart van de gletsjer. Je wandelt uren over het ijs, drinkt het smeltwater van de gletsjer en ontdekt gaten, riviertjes en meren. Het is de beste manier om het eeuwige ijs écht goed te ervaren!

De ijsblauwe Perito Moreno gletsjer

Wanneer je de immense ijsmassa van de Perito Moreno gletsjer voor het eerst ziet ben je echt even stil. Met maar liefst 75 meter ijs boven het water en meer dan 100 meter ijs onder het water is het een van de grootste ijsmassa’s op aarde. Hoewel de gletsjer iedere dag groeit, brokkelen er ook regelmatig stukken ijs af. Aan de voorzijde kun je dat goed zien, die er flink gehavend uitziet. En ook precies wanneer wij komen aanlopen breekt er weer een stuk, wat een kabaal oplevert dat met niets te vergelijken is. Een soort donder, maar dan intenser. En ook de kleur is schitterend: ijsblauw, zoals je het nog nooit gezien hebt.

Aan de voorzijde van de Perito Moreno gletsjer zijn verschillende houten wandelpaden gebouwd die je telkens weer een ander uitzicht over de gigantische ijsmassa geven. Blijf je alleen op de wandelpaden dan kun je drie verschillende routes wandelen, van samen ruim een uur lopen. Hoewel je maar naar die ijsblauwe massa voor je blijft kijken is het zeker ook de moeite waard om even de andere kant op te kijken. Het helderblauwe water van Lake Argentino – het grootste meer van Argentinië – is zeker zo bijzonder. Het water dankt de felle kleur aan het smeltwater van verschillende gletsjers uit de Andes die het meer in stromen. Om de Perito Moreno gletsjer heen liggen verschillende bergtoppen die horen bij het Andesgebergte, waaronder Cerro Pietrobelli en Cerro Negro. Ze zijn volledig puur zoals bergen horen te zijn, onaangetast en overweldigend.

Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen hoe bijzonder het is om te voet over zo’n gigantische ijsmassa te trekken. En dat mag en kan dus ook, maar alleen onder begeleiding van een gids. Een ijstrekking over de Perito Moreno gletsjer stond al jarenlang torenhoog op mijn bucketlist, maar eind 2018 was het eindelijk dan zover. Ik boekte een Big Ice Trek over de Perito Moreno gletsjer en dat was meteen ook een van de aller tofste dingen die ik ooit in mijn leven gedaan heb!

Al vanaf de eerste aanblik meer dan indrukwekkend
Al vanaf de eerste aanblik meer dan indrukwekkend
En dan komt er ook nog een regenboog tevoorschijn
En dan komt er ook nog een regenboog tevoorschijn
Als je deze bordjes volgt kun je drie verschillende routes lopen
Als je deze bordjes volgt kun je drie verschillende routes lopen
Het water van Lago Argentino is fel blauw van kleur
Het water van Lago Argentino is fel blauw van kleur
Aan deze zijde kun je goed zien dat er flinke stukken ijs afbrokkelen
Aan deze zijde kun je goed zien dat er flinke stukken ijs afbrokkelen
Deze plek stond al zo lang op mijn bucketlist!
Deze plek stond al zo lang op mijn bucketlist!

Big Ice Trek of een kleine trekking?

Je kunt twee soorten tours boeken waarbij je te voet het ijs van de Perito Moreno gletsjer zult betreden: een Big Ice Trek of een kleine trekking. Het verschil zit ‘m – naast een hoop Argentijnse peso’s – vooral in de duur en de intensiviteit van de trekking. Een kleine trekking neemt je mee op een klein rondje aan de zijkant van het ijs, waarbij je een spoor volgt dat speciaal is uitgezet.

Een Big Ice Trek gaat echter veel verder: deze trekking duurt veel langer en is fysiek ook veel inspannender. Tijdens een Big Ice Trek ga je een hele dag het ijs op en kom je op plekken waar nog bijna niemand eerder geweest is. Met een kleine trekking krijg je een goede indruk van de grootsheid van de ijsmassa, maar een Big Ice Trek is veel avontuurlijker, spannender en mooier. Maar goed, dan moet je er wel wat meer geld voor over hebben, want het is niet goedkoop.

Vooraf ontvingen we per e-mail een gezondheidsverklaring waarop je moet aantonen dat je fit genoeg bent om het ijs op te kunnen. Na het boeken van de tour krijg je uitgebreide veiligheidsinstructies en kledingvoorschriften die ter plaatse allemaal nog eens herhaald worden. We krijgen een uitgebreide briefing en speciaal materiaal, waaronder stijgijzers, een harnas en een helm. Dat materiaal is er allemaal niet voor niets. Het ijs van de Perito Moreno gletsjer zit vol gevaren. Maar onder de juiste begeleiding wordt het een dag die je nooit meer zult vergeten!

We stappen op de boot om de oversteek naar de gletsjer te maken
We stappen op de boot om de oversteek naar de gletsjer te maken
Wij gaan een Big Ice Trek doen en wandelen richting het eeuwige ijs
Wij gaan een Big Ice Trek doen en wandelen richting het eeuwige ijs
Nog snel een foto voor we vertrekken
Nog snel een foto voor we vertrekken
Wat een gigantische ijsmassa
Wat een gigantische ijsmassa
Klaar voor de Big Ice Trek
Klaar voor de Big Ice Trek
Met stijgijzers onder gaan we het ijs op
Met stijgijzers onder gaan we het ijs op

Het ijs op

Om op het ijs te komen nemen we eerst de boot en alleen al die boottocht is zeer indrukwekkend. We varen vlak langs de gletsjer en vanaf het water zie je nog veel beter hoe dik het ijs hier is. Na het verzamelen van het materiaal lopen we een stuk door de bergen om te komen bij de plek waar we ook daadwerkelijk de gletsjer op kunnen stappen. Daarvoor moeten we wel onder een gigantische waterval door en worden we dus kletsnat, maar gelukkig is het niet ijskoud vandaag. We lopen dan wel over een ijsmassa, toch voelt het als een graad of tien aan, zeker niet koud dus.

De eerste stappen op het ijs zijn enigszins spannend, want je moet even wennen aan het lopen op de stijgijzers. “Probeer zoveel mogelijk te lopen als een pinguïn” vertelt onze gids Ries, een boom van een kerel met armen die zo breed zijn, dat ze zowel angstaanjagend zijn als dat ze vertrouwen wekken. En inderdaad, de pinguïnpas blijkt een uiterst effectief loopje om op ijs uit te voeten te komen. Aangezien het ijs nergens vlak is, ben je tijdens de hele trekking aan het stijgen en dalen. Vooral dat dalen is in het begin even wennen, want je moet vertrouwen op de stijgijzers onder je voeten, maar als snel merk je dat de zwaartekracht ook hier prima zijn werk doet. Het lopen op ijs gaat steeds soepeler, al mag je geen moment je aandacht laten verslappen. Gletsjerspleten zijn overal en ze zijn levensgevaarlijk. Daarom gaan er altijd twee gidsen met je mee: eentje om de route uit te stippelen en een zogenaamde spotter, die niets anders doet dan de groep compact bij elkaar houden en non-stop waarschuwen voor spleten. Vandaar ook het harnas dat we dragen, waarmee ze je eventueel uit zo’n spleet kunnen plukken als je geluk hebt. Focus dus, bij iedere voetstap.

Een buitenaards landschap

Gelukkig is er onderweg vooral veel ruim de tijd om te stoppen en te genieten. Het ontzagwekkende ijs glinstert in de zon en maakt je sprakeloos. Regelmatig komen we langs riviertjes en meertjes die op de bovenlaag zijn ontstaan. Zeker in de zomermaanden (december-maart) smelt hier en daar een stuk van de ijsmassa. Het resultaat is een labyrint aan stromend water dat op een buitenaards landschap lijkt. In dat stromende water kun je ook een lege veldfles vullen en dat doen we regelmatig. Nergens ter wereld ga je namelijk lekkerder water vinden!

We trekken ruim een uur of vier over het ijs en leren van alles over de huidige situatie van gletsjers over de hele wereld. De tijd vliegt voorbij en voor we het weten zijn we weer terug aan land bij de hut waar onze Big Ice Trek begon. De fysieke inspanning valt reuze mee als je een normale conditie hebt, maar alles bij elkaar ben je wel een kilometer of vijftien aan het lopen. Door alle indrukken ben je toch moe en rozig, helemaal na het ijskoude glas whisky dat we krijgen op de boot terug…

We lopen over een ijsmassa van 175 meter dik
We lopen over een ijsmassa van 175 meter dik
We gaan op pad met twee ervaren gidsen
We gaan op pad met twee ervaren gidsen
Die gidsen proberen vooral te voorkomen dat iemand in zo`n gletsjerspleet terecht komt
Die gidsen proberen vooral te voorkomen dat iemand in zo`n gletsjerspleet terecht komt
Het is alsof we op een andere planeet zijn beland
Het is alsof we op een andere planeet zijn beland
Onder andere door de wind heeft de gletsjer deze bijzondere vormen gekregen
Onder andere door de wind heeft de gletsjer deze bijzondere vormen gekregen

Ook Perito Moreno gletsjer bezoeken?

De Perito Moreno gletsjer mag je absoluut niet missen wanneer je door Patagonië reist. Hoewel Perito Moreno op de grens met Chili ligt, kun je er alleen vanuit Argentinië komen. El Calafate is de dichtst bijzijnde plaats in Argentinië op ongeveer anderhalf uur rijden. Vanuit daar kun je zelf met de auto rijden of met een georganiseerde tour meegaan. El Calafate heeft overigens een vliegveld en is de centrale hub om Argentijns Patagonië te ontdekken.

Je kunt de Perito Moreno gletsjer op drie verschillende manieren zien en bewonderen.

  • De meest toegankelijke manier is via de uitkijkplatforms aan de zuidzijde. Via verschillende houten wandelpaden heb je uitzicht op het ijs, waarbij een van de routes je ook meeneemt tot nagenoeg aan de voet van de gletsjer. Je kunt er zelf met de auto naartoe rijden. Daarvoor moet je alleen entree betalen bij de ingang van Nationaal park Los Glaciares (kost ongeveer een tientje).
  • Wil je wat dichterbij komen dan kun je ook met een boot het water op, waarbij je vlak langs de voorzijde van de gletsjer vaart. Wie avontuurlijk is aangelegd kan overigens ook met een georganiseerde kajak-tour het water op. Een boottocht of kajak-tour moet je wel in El Calafate boeken, dat kan niet ter plaatse. Boekingskantoortjes volop!
  • Maar dat haalt het allebei niet bij de Big Ice Trek, waarbij je een dagdeel (zo’n 4-5 uur) te voet over de ijsmassa trekt. Wij boekten onze tour bij Hielo y Aventura in El Calafate (#nospon), een bureau dat compleet gespecialiseerd is in deze ijstrekking. Ben je maar een paar dagen in El Calafate dan zou ik je aanraden om deze tour ruim van tevoren te boeken. Er zijn namelijk maar een beperkt aantal plaatsen per dag beschikbaar. Houd er wel rekening mee dat het geen goedkope tour is (wij betaalden ongeveer 450 euro voor twee personen voor deze dag). Overigens krijg je daar wel een onvergetelijke dag voor terug. Je wordt ’s morgens al vroeg opgehaald en bent laat terug. Het is een lang en zeer intensieve dag, dus zorg dat je uitgerust bent zodat je optimaal van dit avontuur kunt genieten. Het is namelijk een van de leukste en meest bijzondere dingen die je ooit zult doen!

Meer info over de Big Ice Trek via Hielo y Aventura.

Een Big Ice Trek is niet goedkoop, maar wel iedere cent waard
Een Big Ice Trek is niet goedkoop, maar wel iedere cent waard
Onze gids heeft de zomer in zijn bol (het is inmiddels ook een graad of 12)
Onze gids heeft de zomer in zijn bol (het is inmiddels ook een graad of 12)
Hier en daar moeten we even `slootje springen`
Hier en daar moeten we even `slootje springen`
Het water op de gletsjer kun je drinken en is super lekker
Het water op de gletsjer kun je drinken en is super lekker
whisky-boot-perito-moreno.jpeg
Op reis naar Patagonië in Argentinië

Heb jij zin gekregen om een reis naar Patagonië in Argentinië te maken om ook de Big Ice Trek op de Perito Moreno gletsjer te kunnen doen? Wellicht komen deze reistips dan nog goed van pas.

Plan je reis

  • Wij boekten onze vlucht naar Argentinië via TIX.nl. Je kunt rechtstreeks vliegen naar Buenos Aires (met KLM). Van daaruit heb je een binnenlandse vlucht nodig om in Patagonië te komen (vliegen kan alleen naar El Calafate). Deze boekten wij ook via TIX.nl met Aerolineas Argentinas.
  • Of boek je vliegtickets rechtstreeks via KLM. Houd de werelddealweken in de gaten voor mooie aanbiedingen.
  • Hotels zijn er in El Calafate in allerlei soorten. Wij kozen voor hotel Design Suites Calafate via Booking.com dat op een schitterende plek ligt: direct aan het Lago Argentino.
  • De Big Ice Trek zelf kun je bij verschillende kantoortjes in El Calafate (of van tevoren online) boeken, maar degene met de beste reviews is Hielo y Aventura.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}

Deel dit artikel

Avatar foto
Marloes de Hooge
Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.