Aan de zuidkant van de Franse streek Bretagne ligt de badplaats Carnac. Met meer dan 2.000 uur zon per jaar is dit ook gelijk de zonnigste kust van het schiereiland. Maar dat is niet de reden waarom Carnac zo (wereld)beroemd is geworden. De echte reden is dat hier een opmerkelijk ‘wereldwonder’ te vinden is. De megalieten van Carnac.
Vaak wordt Carnac in één zin genoemd met het bekende Stonehenge in Engeland. Daar staan om precies te zijn 80 stenen op een bijzondere wijze in een soort van cirkel. Stonehenge wordt nog steeds omschreven als een van de meest mysterieuze plaatsen op aarde want een verklaring ervoor is er niet. En dat geldt eigenlijk ook voor de megalieten en menhirs bij Carnac.
In Carnac staan ook stenen: maar liefst ruim 2.600 stenen of beter gezegd menhirs. Niet in een cirkel maar in lange rijen en dan op meerdere locaties over een lengte van 8 kilometer bij de gehuchtjes Le Menec, Kermario en Kerlescan. Waarom ze minder beroemd zijn weet ik niet, het mysterie is misschien nog wel veel groter. Want hoe konden ze zo’n 5.000 jaar voor Christus die enorme stenen verplaatsen? En waarom op drie plekken in uiterst bijzondere formaties? Het raadsel is niet minder groot dan in Engeland. Misschien is het de enorme omvang waardoor het minder aandacht krijgt, maar ook dat zou raar zijn.
Het is gissen. Zo zouden iets met de zon en de maan kunnen hebben te maken, of is het een soort van kalender? Of misschien wel een boodschap maar kunnen we hem niet ontcijferen? Niemand weet de werkelijke betekenis. Maar één ding is zeker, als je ziet valt je mond echt open van verbazing.
Bij mijn bezoek kwam ik als eerste uit bij het gehucht Le Menec, niet wetende dat er nog meer locaties zijn. Houd er rekening mee als je een bezoek wilt brengen aan deze regio. Een overzicht:
In totaal zouden er nu nog ongeveer 2.600 menhirs staan van de oorspronkelijke naar schatting 11.000 stenen.
Het bezoekerscentrum – Maison de Mégalithes – bevindt zich direct naast een van de grootste velden met hunebedden, de zogenaamde Menec-uitlijning. In het moderne ronde gebouw vind je veel boeken en allerlei informatie over de Carnac-stenen. Welkom in Frankrijk want vrijwel alles wat je er vindt is alleen verkrijgbaar in het Frans. Er zijn slechts enkele Engelse vertalingen. Toegang van het bezoekerscentrum is gratis. Vanuit Carnac rijdt er overigens een (betaald) toeristentreintje maar zijn er ook gratis stadsbusjes.
Als je in Carnac richting de kust rijdt kom je vanzelf langs het Musée de Préhistoire. In het museum krijg je een inkijk vanaf de prehistorie van het paleolithicum tot het gallo-romeinse tijdperk (de tijd dat Obelix die Menhirs aan het verplaatsen was). Er is een collectie van meer dan 6.000 objecten. Voor de liefhebber, want die komt hier echt ogen te kort.
Op de website van de menhirs van Carnac (ook in het Nederlands) vind je nog veel meer informatie, videos (in Franse stijl), kun je een speciale app downloaden voor op je smartphone en is er een overzicht van wat er allemaal op sociale media over deze bijzondere locatie is gepubliceerd.
Zowel Stonehenge als de megalieten van Carnac zijn bekend in de wereld. De eerste is letterlijk wereldberoemd maar als je kennis wilt maken met deze wonderen is Carnac toch de plek waar je je echt gaat verwonderen, net als Bretagne zelf.
Wil jij het wereldwonder van de megalieten en menhirs zelf bewonderen? Boek dan een vakantie naar Bretagne!
Plan je reis