Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.
Gek genoeg is het de stilte die de meeste indruk maakt in IJsland. De eindeloze leegte, ruige landschappen en besneeuwde bergen zijn prachtig, maar de rust en kalmte vergeet je nooit meer. Het is een regio waar je in één dag kunt verdwalen tussen buitenaardse lavavelden, de krater van een vulkaan beklimt, walvissen spot en op sneeuwscooters over bevroren vlaktes crosst. Met surrealistisch kleuren, een gouden gloed over een besneeuwd landschap en dansende noorderlichten aan de hemel. Noord-IJsland is een waanzinnig mooie winterbestemming.
Wij maakten een reis naar Akureyri in maart, om al deze toffe activiteiten te doen.
- Voigt Travel is gespecialiseerd in (winter)reizen naar Noord-IJsland.
- Bekijk hier alle winterreizen naar IJsland – inclusief rechtstreekse vluchten!
Ontdek het noorden van IJsland
Er wonen in IJsland niet zo heel veel mensen, zo’n 382.000. De meesten daarvan wonen in de hoofdstad Reykjavik of in de omgeving van deze stad. Na Reykjavik is Akureyri de grootste stad van het land, met iets minder dan 20.000 inwoners. Kun je nagaan hoe rustig en verlaten het in de rest van het land is. IJsland is echt een droomplek voor avonturiers en winterliefhebbers.
Akureyri ligt in het noorden van IJsland aan de fjord Eyjafjörður. Sinds een aantal jaar wordt er vanuit Nederland door verschillende touroperators rechtstreeks op gevlogen (met Transavia). En Voigt Travel is er daar een van.
In het zuidwesten – daar waar Reykjavik ligt – zijn een hoop IJslandse hotspots te vinden, dus de meeste mensen reizen daar naartoe. Daarom is het noorden mijn favoriet: het is rustiger, authentieker en daar vind je plekken die misschien wel nóg mooier zijn. Zeker in de winter is dit dé plek waar je moet zijn. Ik vind IJsland een van de meest bijzondere landen op aarde. De mooiste plekken in Noord-IJsland zet ik voor je onder elkaar.
▸ Hoteltip: wij overnachten in Mývatn – Berjaya Iceland Hotels. Een super fijn hotel op een goede plek omdat alle mooie plekken in Noord-IJsland hier dichtbij zijn. Het hotel heeft een hottub, noorderlicht-service – ze bellen je je bed uit als er iets te zien is – fijne kamers en een goed restaurant. Een hele goede keuze dus!
1. De Godafoss waterval
IJsland is het land van vuur, ijs, geisers en vulkanen. En van watervallen. Vanuit Reykjavik worden bijna altijd Gullfoss, Seljalandsfoss en Skógafoss bezocht. Maar wist je dat je in Noord-IJsland watervallen vindt die nog veel spectaculairder zijn? Wandel in ieder geval naar de rand van de Godafoss waterval.
De Godafoss waterval (Goðafoss op z’n IJslands) is de ‘waterval van de goden’. Het is niet alleen een van de grootste watervallen van IJsland, het is ook een van de indrukwekkendste. Over een breedte van 30 meter stort het water hier meters naar beneden. In de herfst- en wintermaanden, wanneer het hier behoorlijk koud is, kan er een flinke wind waaien, die deze waterval nog indrukwekkende maakt dan ‘ie al is.
Het is ook nog eens een waterval die goed bereikbaar is. De Godafoss waterval ligt namelijk praktisch aan Highway 1 (de enige snelweg door IJsland) en ook dé weg die je neemt om het noorden van IJsland te ontdekken. Je hoeft alleen maar een klein stukje te wandelen. In de zomer kun je helemaal rondom de waterval lopen, in de winter kun je maar van één kant het diepe gat in kijken. Een super indrukwekkend zicht. Je begrijpt dus waarom dit een van de must-sees van het noorden is.
2. Het vulkanisch gebied rondom Lake Myvatn
Myvatn is niet alleen de naam van een regio in het noorden van IJsland, maar er is ook een prachtig meer met dezelfde naam. Bijzonder aan dit meer is de ligging ervan. IJsland ligt midden op de breuklijn van de Europese en Amerikaanse tectonische plaat, waardoor het land bezaaid is met vulkanen. Lake Myvatn ligt daar precies tussenin en wordt omgeven door vulkanen.
Het lijkt bijna ‘normaal’ als je hier rondloopt, maar dat is het alles behalve. Iedere ‘berg’ die je denkt te zien is een vulkaan. IJsland heeft ongeveer 130 vulkanen, waarvan er zo’n 30 actieve vulkanen zijn, verspreid over het hele land. De meeste recente vulkaanuitbarstingen in IJsland vonden plaats in het zuiden, maar er staat er in het noorden ook een aantal ‘klaar’ om uit te barsten, al weet natuurlijk niemand wanneer dat precies is.
Het vulkanisch gebied rondom Lake Myvatn is extra bijzonder omdat hier lavavelden, kratermeren en geothermische activiteit (zwavelbronnen) te zien zijn op korte afstand van elkaar. En het is ook een een van de beste plekken in Europa om verschillende vogelsoorten te spotten.
3. Mývatn Nature Baths
Jarðböðin við Mývatn heet het op z’n IJslands, maar wij kunnen gewoon de thermale baden van Mývatn zeggen. Naast de bergen, vulkanen en meren die veroorzaakt worden doordat IJsland op een breuklijn ligt, staat IJsland nog ergens om bekend: de warmwaterbronnen. En ook al zijn de Mývatn Nature Baths kunstmatig aangelegd, het warme water komt direct uit de natuur. Het wordt ook wel de ‘Blue Lagoon van het noorden’ van IJsland genoemd, maar is wel nog steeds iets rustiger.
Je begint bij een bezoek aan de Mývatn Nature Baths met een minuut of tien in het stoombad, om aan de warmte te wennen en om je luchtwegen helemaal open te maken. Na dit stoombad voel je je als herboren en dan moet het échte bad nog komen. De 38 stappen in zwemkleding van het stoombad naar het grote bad lijken oneindig lang, de wind om je heen is ijzig koud, maar zodra je het warme water voelt, ben je dat allemaal vergeten. Het water voelt heel zacht aan, het is ook heel erg goed voor je huid. En dan heb ik het nog niet gehad over het uitzicht: ga juist rond zonsondergang voor een prachtig uitzicht over het vulkaanlandschap van het noorden. Een bad nemen was nog nooit zo fijn als hier! (Enige minpunt: het ruikt er niet zo lekker vanwege de zwaveldampen).
4. Natuurreservaat Dimmuborgir
In de omgeving van Mývatn vind je ook een prachtig natuurreservaat waar je een geweldige wandeling kunt maken: Dimmuborgir. Zo’n 3.000 jaar geleden zorgde een vulkaanuitbarsting hier voor schitterende rotsformaties. In Dimmuborgir kun je verschillende rondwandelingen maken tussen de hoge pieken van lava door. Het is niet zo moeilijk om hier te verdwalen, want al na een paar minuten weet je niet meer waar je bent.
De naam Dimmuborgir betekent ‘duistere burchten’ en dat is vrij toepasselijk. Het is ook een enigszins mysterieuze plek. Het ligt ook maar een klein stukje van de Ringweg vandaan en is dus makkelijk te vinden. Er lopen vijf met kleuren gemarkeerde wandelroutes door het park, van 600 meter tot 2.200 meter.
Kerst en de yule lads
Ben je op reis in het noorden van IJsland met kinderen, dan is dit helemaal een leuke plek om te bezoeken. In IJsland houden ze namelijk wel van folklore en worden allerlei mythen en sagen verteld. Zo gaat het verhaal dat in Dimmuborgir de ‘yule lads’ wonen (de Jólasveinar). Het is een groep van 13 ondeugende figuren uit de IJslandse folklore die tijdens de kerstperiode opduiken. Ze worden gezien als een soort kerstfiguren, je kunt ze een beetje vergelijken met de kerstman, maar dan wel met een IJslandse unieke twist. Volgens de legende komen ze elk jaar afzonderlijk naar beneden uit de bergen – één per dag vanaf 12 december – en elk blijft 13 dagen. En ze leggen kleine cadeautjes in de schoenen van kinderen die op de vensterbank worden achtergelaten. Ben je hier in de kerstperiode, dan kom je ze misschien wel tegen in Dimmuborgir.
5. De hete bronnen van Hverir
Ook aan de snelweg, vlakbij de Myvatn Nature Baths, liggen de hete bronnen van Hverir. Hier vind je een zogenaamd veld van solfataren: openingen in de aarde waar zwaveldampen omhoog komen en modderpoeltjes pruttelen. Dat ruikt helemaal niet lekker, maar het is zo’n indrukwekkende plek met al dat stoom om je heen, dat je er wel moet stoppen. Het ziet er buitenaars uit, met een bodem in opvallende kleuren.
Tijdens een wandeling door Hverir ga je vies worden: al die dampen en borrelende poelen maken de bodem drassig en modderig. Het ziet er misschien ook onveilig uit, maar je kunt met je neus tot aan de stoompluimen komen en dat is volledig ongevaarlijk.
Dat Hverir zo’n unieke plek is komt doordat het vlakbij de vulkaan Krafla ligt, een van de actieve vulkanen in het noorden. Deze vulkaan barst vaak uit, maar het is alweer even geleden. Wetenschappers houden Krafla voortdurend in de gaten en er is seismische activiteit. Het is dus eerder een kwestie van ‘wanneer’ dan ‘of’ het tot een uitbarsting gaat komen. Daarom wordt er ook altijd gezegd: in IJsland kun je maar beter met je schoenen aan slapen. Je weet nooit wanneer je eruit moet.
6. De grotten Stóragjá en Grótagjá
Ben je onderweg naar Dimmuborgir – of ben je er net geweest – dan zijn er nog twee plekken die je niet mag missen. Ze zijn helemaal niet zo bekend, dus de kans is vrij groot dat je hier niemand anders tegenkomt. Zeker in de winter zijn het haast verlaten plekken. Stóragjá en Grótagjá zijn grotten met warmwaterbronnen in de buurt van Lake Mývatn.
Bij Grótagjá kun je met de auto nagenoeg tot de ingang komen. Kijk ook even om, want heel bijzonder is het uitzicht op de krater van Hverfjall op de achtergrond. Via een trap – en wat klim- en klauterwerk – kun je naar de grot toe. Het water heeft een mooie turquoise kleur en is heerlijk warm. Hoe aantrekkelijk het ook lijkt: je mag er niet zwemmen. Misschien heb je wel de serie Game of Thrones gezien: een van de iconische scènes werd hier opgenomen. Sindsdien is de populariteit van Grótagjá toegenomen.
Stóragjá is veel minder bekend. Daar kun je alleen te voet komen – er is niet eens een echte parkeerplaats in de buurt. In de winter kan het zelfs een uitdaging zijn om de ingang te vinden, ook al heb je het bordje gevonden. Met een dikke laag sneeuw is het een unieke plek. Het is een lastig te bereiken grot die in een smalle kloof ligt. Via een trap en touwen kun je omhoog, maar bedenk wel dat je ook weer omhoog moet.
7. De Hverfjall krater
Wanneer je door Noord-IJsland reist, heb je deze gigantische krater al vanuit verschillende ooghoeken zien liggen. Het is de perfecte, symmetrische vorm en de hoogte die de Hverfjall krater zo bijzonder maken. De krater ontstond ongeveer 2.500 jaar geleden en de cirkelvorm is altijd bewaard gebleven.
Het beste zicht op de vorm heb je als je door het zwarte vulkanisch zand naar de rand van de krater klimt. De diameter is ongeveer 1 kilometer en de krater is 140 meter diep. Je kunt over de kraterrand wandelen, een absoluut unieke ervaring.
Neem zeker ook de tijd om om je heen te kijken. Dit is misschien wel de allerbeste plek om het haast bizarre landschap van IJsland eens goed in je op te nemen. Je kijkt uit over slapende, uitgebarsten en actieve vulkanen.
8. Fjord Eyjafjörður
Eyjafjörður is een van de langste fjorden van het land, met van de kop tot de monding een lengte van ongeveer 60 kilometer. De stad Akureyri ligt bijna op de kop. Wanneer je aan komt vliegen en een stoel aan het raam zit, kijk je al Eyjafjörður in omdat het vliegveld er ook naast ligt.
De fjord is aan beide kanten omgeven door heuvels en bergen; de bergen aan de westkant zijn wat hoger. Het is vooral een geliefde plek om walvissen te spotten. Bultruggen zijn hier het hele jaar door te vinden, al is het ene seizoen beter dan het andere. Het is dan ook de populairste manier om dit gebied te ontdekken: ga aan boord van een schip. Of neem de weg. Via wegnummer 83 rijd je haast parallel aan het water en kijk je uit over deze bijzonder mooie plek. Een aanrader!
9. Laufás Museum
Het Laufás Museum ligt direct aan het Eyjafjörður fjord. Naar IJsland reis je niet per se voor cultuur, eerder voor spectaculaire natuur, maar als je er dan toch bent, is deze plek de moeite waard om ook te bezoeken vind ik.
Laufás is een zogenaamd ‘etnografisch museum’. Hier vind je een historisch boerderijcomplex uit de 19e eeuw waarbij je een uniek kijkje krijgt in het IJslandse plattelandsleven en de traditionele architectuur van die tijd. Al gaat de geschiedenis van deze plek terug tot in de Middeleeuwen. De traditionele turfhuizen zijn uniek om te zien: het zijn de oudste houten gebouwen van IJsland.
In de winter is het museum gesloten (mei-oktober geopend), maar kun je wel een kijkje bij de turfhuizen en het prachtige kerkje (uit 1865) aan het water nemen. Om je heen lopen wilde paarden en je kijkt tot een flink eind de fjord in. Laufás dus niet overslaan!
10. Dettifoss, Selfoss en Hafragilsfoss
Naast de Godafoss waterval is er nog meer stromend water dat je wil zien. De watervallen Dettifoss, Selfoss en Hafragilsfoss maken deel uit van het water van rivier Jökulsá á Fjöllum die uit de Vatnajökull gletsjer stroomt. Het is ook de langste rivier van IJsland. De drie watervallen liggen op loopafstand van elkaar. Dettifoss is de grootste, Selfoss vind ik de mooiste.
Dettifoss is extra speciaal, omdat deze waterval wordt gezien als de krachtigste waterval van Europa. Hier stroomt het grootste volume smeltwater vanaf de Vatnajökull-gletsjer. Het is vooral ook de plek die het zo bijzonder maakt: het desolaat, vulkanisch landschap op de achtergrond, de donkere basaltkliffen aan de rand. Het is een plek waar je op je gemak een tijdje naar moet kijken, want een waterval als Dettifoss ga je nooit meer zien.
11. De stad Akureyri
De stad Akureyri is dan misschien wel de tweede grootste stad van IJsland, toch voelt het dorps aan. Er wonen slechts 20.000 mensen. Wat het zo leuk maakt is dat er in Noord-IJsland helemaal geen andere steden of dorpen te vinden zijn, dus voor een enigszins stadse sfeer moet je hier zijn. Je vindt een handjevol restaurants en cafés (ga naar Cafe Berlin voor de lekkerste taartjes!) en wat winkeltjes met vooral warme outdoorkleding, gemaakt van wol van IJslandse schapen.
Akureyri moet je vooral zien als toegangspoort tot het noorden. Niet te lang blijven hangen, want spectaculaire natuur wacht op je!
Het is haast niet te bevatten dat je dit allemaal op drie uur vliegen van Nederland kunt zien en ervaren. IJsland is sowieso een bestemming die op je bucketlist hoort en zeker in de winter!
Bekijk hier alle winterreizen naar IJsland met Voigt Travel – inclusief rechtstreekse vluchten!
Verder lezen over IJsland
Winter05.10.2024
De ultieme wintergids voor Noord-IJsland: 10 topactiviteiten en bezienswaardigheden
Winter22.03.2024
Naar IJsland in maart: dit moet je weten
Natuur11.03.2024
Ontdek het buitenaardse Hverir in het noorden van IJsland
Natuur08.01.2024
Dit is de mooiste alternatieve roadtrip door IJsland
Natuur20.12.2023
De spectaculaire vulkaanuitbarsting in Grindavik in IJsland in beeld
Natuur21.11.2023
De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!
Natuur21.09.2023
De 15 mooiste plekken in IJsland die je gezien móet hebben
Natuur01.12.2022